słodkość konfiturą porzeczkową i okrągłymi biszkopcikami polanymi czekoladą to wyjątkowy wypiek łączący wiele smaków które jako całość tworzą niezwykle smakowite ciasto. Polecam. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 /3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżk a mąki tortowej 1 łyżeczk a proszku do pieczenia cuk ier waniliow y ( 16 g) Warstwa Makowo(...)gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie
Słodka Stronacałkowitego zastygnięcia. Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej) Przygotowanie(...)truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę truskawkową. Z ciasta należy ściąć górę i ułożyć je w tortownicy
Kulinarna (nie)codziennośćcytrusową brioszkę pochodzi od Bei, podobnie jak przepis na syrop z czarnego bzu . Miód z mniszka zrobiłam na podstawie spisanego kiedyś przepisu - źródła nie pamiętam. Myślę, że swobodnie w zastępstwie brioszki można użyć chałkę lub inne lekko słodkie pieczywo. Nic nie zastąpi jednak aromatu bzów .... BRIOSZKA CYTRUSOWA /składniki na 2/3 porcji oryginalnej/ 330 g mąki otarta skórka(...)pomarańczy i 1 limonki 80 g miękkiego masła 2 jajka + 1 jajko do posmarowania letnie mleko 1,5 łyżeczki drożdży instant 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Jajka roztrzepać i dodać tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować
KUCHARNIAoraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto(...)średnicy ok. 28 cm. Każdy placek kroiłam na 8 trójkątów Na każdym trójkąciku ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines bez smarowania. Zawinęłam ciasto na rogach od szerszej strony do środka a następnie zwijałam w rulonik i na końcu ukształtowałam rogalik. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Gotowe rogaliki układałam na blaszce wyścielonej papierem
Kuchnia u Krysikorzenne, bez których nie ma świąt. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć dla mnie osobiście bardzo słodkie. Piekąc je dla nas użyję mniej miodu aby nie było tak mocno słodkie, daktyle zapewnią odpowiednią ilość słodyczy. Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami składniki: 100 g mąki owsianej 100 g mielonych migdałów 2 jajka
Przysmaki Karolkitortu urodzinowego: warto użyć wysokiej jakości mąki pszennej, ja korzystałam z typu 450, która powinna być przesiana, jajka powinny być w temperaturze pokojowej, biszkopt wkłada się do rozgrzanego piekarnika, masy na biszkopt nie warto przygotowywać długo, to nie jest ciasto drożdżowe, wtedy jest szansa na to, że opadnie, do pieczenia warto wykorzystać specjalny rant, w którym ustawia się średnicę tortu(...)mnie wystarczył na trzy blaty do złożenia tortu. Składniki: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Generalnie nie powinno się dodawać proszku do pieczenia do biszkoptu. Jeśli masa jest dobrze przygotowana, wyrośnie on bez większych problemów. Jednak kiedy nie masz pewności i boisz się, że przygotowany
Rozdomowionatego dodaję 150g miękkiego masła pokrojonego w kawałki, wanilię, cukier brązowy i jajka. Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wsadzam razem z miską, w której wyrabiałam i zapominam(...)ciasto. Przekładam do wyłożonych papierem keksówek. Ta ilość starczyła mi na 3 keksówki. Posypuję wierzch brązowym cukrem i zostawiam na blacie na 20 min przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę ciasto 30-35 min. Studzę i jem. Babcia pochwaliła i domagała się jeszcze, a ponieważ jest wymagająca co do ciasta drożdżowego więc chyba jest dobre Post Ciasto
ladykitchenPo raz pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku
Ania i Marcin gotująniego kilka własnych modyfikacji. Ciasto jest świetne, lekko alkoholowe, słodycz kremu i bezy miesza się z kwasowatością konfitury – razem tworzą doskonałą całość. Cassis pasuje na wyjątkowe okazje, taką, już jutro będziemy świętować – Gwiazdeczka i Dominik obchodzą pierwszą rocznicę ślubu. Do prezentu przygotowałam dla nich ciasto. Zostawiam Was z tym przepisem, a sama biegnę szykować się na studniówkę. O 19.00 zaczyna(...)częstujcie się, a ja biegnę dalej. No i do zobaczenia za tydzień. Składniki: Biszkopt czekoladowy • 5 jajek • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków • 1/2 szklanki mąki tortowej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kakao • 50 g startej czekolady deserowej Beza • 4 białka • 200 g drobnego cukru do wypieków • 1 czubata łyżka kakao • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu Krem
W mojej kuchniniech to nie będzie nasz ostatni dzień w życiu – przygotujmy się wcześniej do tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody(...)Jajka utrzyjcie w mikserze z cukrem, aż zrobią się białe i puszyste. Dolejcie powoli olej, cały czas miksując. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto
GRUBY WAŁEKPrzepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody(...)dżem lub marmolada Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 450 ml mleka 200 g masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji około 10 rurek dekoracyjnych do deserów WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
Passions hobbies lifecebule, 250 g pieczarek, przyprawa do gyrosa, Dodatkowo: sos czosnkowy, dowolne zioła do posypania calzone, 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania Drożdże rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać(...)Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami
Nie tylko w kuchnimąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 150 g cukru 2 jajka 80 ml oleju 80 ml mleka Więc tak: wlewamy do garnka trochę wody i wrzucamy suszone buraki (można je kupić bez problemu w hipermarketach). Gotujemy aż będą miękkie. Odcedzamy na sitku i czekamy aż wystygną. W tym czasie do miski wrzucamy(...)składniki połączyły. Potem dodajemy resztę i też tak do połączenia mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki są naprawdę proste w zrobieniu. O ile np. nie zapomni się o jajkach :) A inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej
Marder&Marder Manufactureczosnku. Wszystko poddusiłem. W misce zmiksowałem: mąkę, jajka i mleko, aż powstała gładka masa. Dodałem resztę boczku pokrojonego również w kostkę oraz posiekaną natkę i podduszoną cebulkę z boczkiem i czosnkiem ( bez nadmiaru tłuszczu ). Wszystko dokładnie wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Wyjąłem naczynie żaroodporne i na dno wylałem połowę ciasta, na to wyłożyłem kapustę, posoliłem. Następnie wylałem
R'n'G KitchenCiasto brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Ciasto nie jest za słodkie bo słodka masa serowa przełamana jest kwaśnymi czerwonymi porzeczkami oraz smakiem gorzkiej czekolady ze spodu brownie. Jest tak dobre, że znika w mgnieniu oka 😉 Składniki: Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła 1 niepełna szklanka
Kuchnia MagdaLeny