gałko muszkatołowej (lub 1 cała kulka utłuczona w moździerzu) 1 łyżeczka cynamonu 180 gram mąki orkiszowej razowej* 50 gram mąki żytniej* 2 jajka 75 ml oleju rzepakowego 2 łyżki syropy z daktyli 150 gram daktyli suszonych bez pestek 100 gram orzechów laskowych 2 łyżki czarnego sezamu 90 gram cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji(...)misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut
Mango Papajasmakiem pomimo, że jest wierny tradycyjnym potrawom i wypiekom. Serdecznie polecam!~ Składniki (na tortownicę o śr. 23 cm) : Ciasto : 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki krupczatki 100 g masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mleka Waniliowy twarożek : 200 g twarogu półtłustego w kostce
Kuchnia Ellieokazji Walentynek przygotowałam ten właśnie tort. Lekki, nie za słodki... bo jeśli coś już ostatnio piekę, nie może być zbyt słodkie... Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki drobnego cukru skórka starta połowy cytryny 1 kisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki(...)skórkę z cytryny i mak. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (24-25 cm) i piec ok. 30-40 minut w 170 o C. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na pół. Obie części ciasta nasączyć herbatą z cytryną. Przygotować masę czekoladową. Mascarpone utrzeć z masłem, porcjami dodawać stopioną czekoladą oraz cukier puder. Dokładnie połączyć składniki
Czerwień i błękitbezików Nasączenie: 100 ml mocnej herbaty 50 ml likieru toffi Dodatkowo: mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa) 150 podłużnych biszkoptów do obłożenia bezy do dekoracji kilka truskawek do dekoracji Upiec biszkopt. Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi". Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą. (Dno naczynia(...)delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien odstawać od boków tortownicy.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe
Di gotujeciasta, korzystnie wpływa na poziom cukru w naszym organizmie. Wyrównuje go, pozwala utrzymać na odpowiednim poziomie, a co za tym idzie, dłużej jesteśmy syci i nie mamy tzw napadów głodu. Firma Helio wypuściła na rynek serię suszonych owoców bez konserwantów, a więc śmiało możemy je stosować w swojej kuchni. Serwując sobie jak i bliskim bez obaw(...)szprycujemy chemią. 5 sztuk morwy białej jajko 3 łyżki maślanki ząbek czosnku szczypta ostrej papryki sól do smaku 2,5 łyżki mąki pełnoziarnistej szczypta sody oczyszczanej Oraz: kilka pomidorków garść rukoli 2 plastry chudej wędliny Jajko mieszamy z maślanką i przyprawami, wrzucamy lekko pokruszoną morwę. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut aby suchy owoc lekko zmiękł. Omlet trzeba dość
Dieta moja pasjautrudnić sprawę. A uwagi typu: "jak ciasto będzie za rzadkie dodaj mąki, a jak za gęste trochę mleka lub wody" powodują, że możemy zostać z potężną ilością ciasta naleśnikowego i bez mąki i mleka w domu. ;) Naleśniki - przepis podstawowy Przepis, który Wam podaję jest wielokrotnie sprawdzony choć już teraz robiony "na oko". Naleśniki smażę na patelni o średnicy(...)masła lub oleju 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Jaja roztrzepać lub zmiksować na niewielkich obrotach z mlekiem. Mąkę przesiać. Mieszając stopniowo dodawać do mleka i jajek mąkę. Połączyć z połową wody i resztą składników, zmiksować na średnich obrotach. Ciasto powinno być lejące i dość rzadkie. Odstawić na 20-30 minut. Przed smażeniem masę zamieszać, stopniowo dodawać
Pełny talerzzrobiłam "na słodko", więc w niedzielę, jeszcze przed obiadem oddałam Synów w dobre ręce Tatusia i dawaj ;) Raz dwa ukręciłam ciasto parzone, później wycisnęłam do ostatniej łyżeczki i upiekłam... Z tym jedynie zeszło troszkę dłużej, ale bez przesady. Całość zajęła mi może godzinę- łącznie ze studzeniem (dobrze mieć czasem w domu lodowaty ganek😋). Sami widzicie, że to nic trudnego(...)soli 200g mąki pszennej tortowej 4 jajka Lukier: sok z 1 pomarańczy ok 2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 litr oleju lub smalcu Sposób przygotowania: W rondelku gotujemy wodę ze szczyptą soli i masłem. Po rozpuszczeniu i zagotowaniu dodajemy przesianą mąkę (całą od razu) i cały czas mieszamy do połączenia się składników. Wyrobione ciasto parzone powinno odchodzić od ścianek. Studzimy
Kuchnia w czekoladziejajko + 2łyżki mleka do posmarowania bułek przed samym pieczeniem Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka. Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. Do miski wsypać pozostałą mąkę oraz pozostałe składniki. Gdy drożdże będą już gotowe dodać do mąki, wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to mikserem ale wystarczy porządnie zagnieść ciasto ręcznie. Odstawić(...)surówką i domowym sosem czosnkowym a pozostałe były pysznym dodatkiem do śniadania :) Pod koniec wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 180stopni góra/dół bez termoobiegu. Sposób na podzielenie ciasta na w miarę równe porcie: wyrośnięte ciasto podzielić na pół następnie każdą połowę znów podzielić na 2 części i każdą z nich na 4. Z każdej części ręcznie uformować płaski
W garach u Gosiwiaderka 200 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego skórka z 1 cytryny Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 1/2 szklanki płatków migdałów cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy mąka do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę(...)migdałami i również wkładamy do lodówki. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).W misie miksera umieszczamy cukier i twaróg. Miksujemy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, proszek budyniowy, aromat waniliowy i skórkę z cytryny. 3. Na schłodzony spód wykładamy dżem i równomiernie rozprowadzamy. Delikatnie wylewamy masę serową, a następnie posypujemy kruszonką z migdałami. Wkładamy do piekarnika
My Culinary Artprzepadałam za ciastami z dodatkiem cytryny... I całe szczęście, że tak się stało ,bo to ciasto jest po prostu bajeczne. Delikatne, puszyste, orzeźwiające z delikatną nutką słodyczy. Bardzo warte polecenia, nie tylko wielbicielom cytryny ;-)Znalezione tutaj. Składniki na biszkopt: -6 dużych jajek (ja dałam 7, bo nie miałam dużych) -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -4 łyżki oleju(...)ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam
Smaczne ZdroweMożemy podawać je na ciepło i na zimno, bez dodatków bądź z ulubionymi sosami. CIASTO: 300g mąki pszennej, 200 ml kefiru, ½ łyżeczka sody oczyszczonej, Szczypta soli. FARSZ: 350g mięsa mielonego z indyka 2 cebule Ulubione przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, Paluszki, Olej do smażenia, 2-3 jajka, Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania przepisu: Cebulę
Podróż w kulinariaschłodzić ciasto kilka godzin w lodówce, wówczas bez problemu się kroi i nic nie wypływa po bokach. Do oblania ciasta możecie wykonać swoją ulubioną polewę lub rozpuścić gorzką czekoladę. Ja z braku czasu posłużyłam się gotowcem :P Mała blaszka (20x36) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu
My simple kitchenmasło, szybko siekamy je nożem. Następnie wbijamy jedno jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3 mm (można zrobić ciut
Słodkie okruszkiklarowanego masła. 6. Do kielichowego blendera wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól, ja przygotowałam ciasto w Thermomixie. 7. Mieszankę składników na ciasto krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę i wlać powoli na patelnię. 8. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika. 9. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie
W mojej kuchniwykonanie : Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka miksujemy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy mleko i roztopione masło. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Foremkę (ok. 21×33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy bez termoobiegu przez
Domowy Smak Jedzeniacukru do wypieków 2 op budyniu waniliowego bez cukru (2×40 g) dodatkowo: 1500 g obranych i pokrojonych na 4 części jabłek (szara reneta) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy składniki na kruche ciasto i mieszamy czas 2 min/obr-4-5 . Białka, które nam zostały z jajek będą nam potrzebne do ubicia piany. Ciasto wyciągamy
Themo przepisymiękkości, według instrukcji na opakowaniu. Jeśli macie bez woreczka to trzeba ugotować 50 g suchej kaszy jaglanej. Ja ugotowałam dzień wcześniej, przykryłam i tak zostawiłam. Przygotowanie ciasta – do miski wrzucić kaszę, sól, cukier wanilinowy, dodać miód, ciepłe mleko, maślankę, drożdże. Wymieszać i zostawić na 5 minut. Następnie dodać roztrzepane jajko, obie mąki dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Odstawić
Kuchnia Pokoleńpowstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia
Szefowa kuchniNadal miksując dodajemy stopniowo jajka. Na końcu wlewamy mleko i dokładnie całość mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 22 cm . Pieczemy od 13 – 17 minut w 180°C (bez termoobiegu) , lub dłużej
Słodki Pomysłrozpuścić i lekko przestudzić.W dzbanku ubić jajka z mlekiem i wlać do suchych składników razem z masłem.Szybko wyrobić metalową łyżką,tak aby połączyć składniki.Nie mieszać zbyt długo,ciasto powinno być grudkowate.Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.Jeżeli babeczki będą pieczone bez papilotek to każdy otwór trzeba nasmarować tłuszczem
Anielskie wypiekiziołami i pieprzem (ostra papryka na wierzch). Ciasto zwijać wzdłuż dłuższych stron ku sobie, do środka, równo, powstaną na końcu dwa rulony obok siebie. Roztrzepać w miseczce jajko, rozsmarować na roladkach, posypać ostrą papryką. Kroić na nieduże kawałki. Układać na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około
Zasmakuj Kuchnirozgniatamy widelcem lub blendujemy. Do bananów dodajemy jajka oraz jogurt i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wlewamy olej oraz miód i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy placki
Smakowite DaniaLubię z niego korzystać, bo jest łatwe,bez ucierania (za którym nie przepadam) a babeczki są długo świeże. Zawsze foliuję je w ozdobny celofan więc spokojnie mogę upiec już w środę lub czwartek. Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniauzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez budyniu w proszku i innych półproduktów. Tak, jak dawniej :) Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być też 18%, byle byłą gęsta) 250 g masła Krem: 3 jajka 1 litr mleka 100 g mąki pszennej
Trzeci talerzproszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 120 g cukru cukier z wanilią (łyżka) 1 jajko 1/8 l śmietany 18% Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną. Masło posiekać z mąką, proszkiem i proszkiem budyniowym. Dodać jajko ze śmietaną, cukier, cukier z wanilią. Zagnieść ciasto. Podzielić na części, wałkować na stolnicy podsypanej mąką
Słodkie inspiracjepuder (do posypania) Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem kokosowym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy
Kuchnia MagdaLenytwarde dolewamy ciut wody... zależy od mąki :) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, można do lodówki w folii na całą noc,następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną
chleba naszegołyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 200 g twarogu 1 jajko szczypta cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru * Jogurt naturalny (gęsty lub Grecki) , suszona żurawina PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy . W garnku podgrzewamy wodę ze szczyptą soli , kluseczki wrzucamy na wrzątek , po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2-3 min (ciasto będzie bardzo delikatne i ciężko będzie formować kluseczki
Marcepanowa kuchniaCiasto na kluski: do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy sól i wodę... wyrabiamy ciasto, podsypujemy mąką i chwilę czekamy niech odpocznie. No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował. U nas Duża rodzina, więc ktoś nie lubi marchewki i pietruszki ale seler zje, mięso tak ale bez skórki... Żeby uniknąć walki z rosołem przy stole
chleba naszegomiejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem ale dziś piekły się bez glazury
babka w formiecukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy ziemne. ciasto przekładamy do blaszki. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 35 - 40 minut
Państwo Wojtczuk gotująpracy miksera dodawać kolejno po 1 jednym jajku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Na samym końcu dodać zaparzoną, wystudzoną kawę (oczywiście kawę przelaną przez sitko, bez fusów). Wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180'C. W tym czasie formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nalewać ciasta do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Zrób to smacznieuspokaja, może dlatego, że zawsze wychodzą pyszne i bez przeszkód dają się modyfikować. Dzisiaj cebularze, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przegryzka, lub dodatek, na przykład do czerwonego barszczyku. Składniki na 12 babeczek to: jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu ok. 150 ml oleju 50 ml letniego mleka (jeśli ciasto jest zbyt gęste) łyżka startego parmezanu dwie łyżki
Pichceniomaniazdjęciu proponuję ze śmietaną bez laktozy i sosem malinowym i cynamonem , ale dodatki jak najbardziej według uznania . Składniki 3 duże ziemniaki ugotowane 1 jajko 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli 1 szklanka mąki Wykonanie Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane i wystudzone to zabieramy się do wyrabiania ciasta . Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy
Mój Smakpasty sezamowej - tahini 80g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę
Di gotujeżytnią) 200 g. jogurtu greckiego 2 jajka 1 łyżeczka sody szczypta soli 3 morele Białka ubijamy na sztywną pianę. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą aż się ładnie połączą. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Umyte morele kroimy na paseczki. Na rozgrzaną patelnię (tradycyjnie smażyłam bez tłuszczu) nakładamy ciasto łyżką, a następnie wciskamy w nie kawałki moreli. Smażymy
Cynamonowe szczęściePamiętacie pyszne ciasto czekoladowe bez użycia miksera?Z tej samej masy można zrobić cudowne babeczki z solonymi orzechami i migdałami .Mniam. Składniki: na 10 babeczek 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody
Ladylaura.wiórki kokosowe i wiśnie. Przepis pozostał praktycznie ten sam, a ciasto zmieniło się niesamowicie. Możecie przygotować je w standardowej foremce keksówce lub "na wynos", wtedy przepis wystarcza na przygotowanie trzech małych babek w papierowych foremkach. Takie małe papierowe foremki są za grosze w Papilart . Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200ml oleju(...)pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki lub łyżki. Dodajemy wiórki kokosowe. Do gotowej masy powoli wlewamy olej i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki, zostawiając w misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Wiśnie układamy na cieście (bez wbijania, same opadną). Swoje powciskałam i zrobiło
Gotowanie i blogowanieczarnego bzu. Składniki na 7 placków z kwiatów czarnego bzu: 7 kwiatów czarnego bzu 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie bezowych placuszków : Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i za pomocą trzepaki łączymy wszystkie składniki, można to zrobić mikserem. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, trzymając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, a 10 minutach podziel na 10 równych porcji i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym jajkiem. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnik lub 10 stopni więcej). W międzyczasie
codojedzeniaposypania Nastaw piekarnik na 160ºC na termobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Zagotuj mleko i rozpuść w nim czekoladę, masło i brązowy cukier. Ubij jajka na puszysto z białym cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i kakao. Dodaj gorące mleko cały czas miksując. Napełnij ciastem papierowe papilotki, dodatkowo umieszczone w foremce do muffinów. Piecz
codojedzeniakokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało mogą skusić się na nie osoby liczące kalorie. W wersji z bakaliami już nie jest tak dobrze – tutaj za to dostarczamy mnóstwo energii i uśmiechu! :D Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 czubate łyżki * jajko – 3 szt * jogurt naturalny
Ostra na Słodkopszennej 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka
kulinarnyswiatdomizapraszam na tradycyjny sernik na kruchym spodzie, bez zbędnych dodatków tylko oprószony cukrem pudrem . *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła 4 żółtka 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę serową: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 8 jajek sok i skórka z cytryny 100 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki pszennej 110g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 110g masła w temperaturze pokojowej 40g posiekanych migdałów Składniki na masę agrestową: 800 g agrestu 150 g cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru garść płatków migdałów Sposób wykonania: Dokładnie ugnieść składniki na ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić
Kuchnia Pani WiosnyWymieszałam ciasto z octem i śmietaną. Rozwałkowałam ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 190 stopni. SMACZNEGO! Polecam upiec chleb. CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA CHLEB WIELOZIARNISTY
potrawyregionalnemigdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe) 1. Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać maślankę i olej. 2. Suche składniki wymieszać razem. Dodać mokre i całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta
Kto ugości moich gości?jagód Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać śmietanę, wymieszać trzepaczką. Następnie po trochu dodawać zmielony ser. Wsypać budyń, wymieszać łyżką. Na końcu delikatnie wmieszać do masy jagody. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Sernik wstawić do piekarnika. Piec
maniapieczeniamniszka lekarskiego. Bardzo miłe połączenie :) Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kefiru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 8 cl oleju słonecznikowego lub rzepakowego 5 pełnych łyżek cukru Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolite i gęste ciasto. Smażyć bez użycia oleju ( jest już w cieście ). Prawda, że proste
Jemy Pijemyokrąg ciasta i zlep brzegi, a wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Blacha: Tortownica o średnicy 25-26cm Po upieczeniu dobrze jest odczekać, nawet 12 godzin przed pierwszym ukrojeniem. Kroić najlepiej nożem z ząbkami. Można przechowywać kilka dni - bez lodówki. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu
Mania Wypiekaniajeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy
Ciasteczkowy Potwórwanilinowym mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą - ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą mas ę. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany - ja obyłam się bez, choć mikser już mocno protestował . Na końcu
Grunt to przepis!nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy biszkopt oraz masa idealnie się połączą. Całość skromnie udekorowałam pralinkami Raffaello :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka i żółtka 3/4 szklanki mąki
Chocolate Muffin Blogprzeciwieństwie do bułki. Do formy włożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka
Grunt to przepis!cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę. Zrobione ciasto na placuszki można podzielić na kilka części i do każdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam natkę pietruszki
Smakowy Rajdodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie wyszło 21). Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g dobrego białego sera (półtusty lub tłusty) - 250g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ700 (lub pszennej) - 1 duże jajko (L) - szczypta soli - 50-80g ksylitolu (przy polewie dałam
Smaczne Zdroweoczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo-wiśniowy - powtórka z moich urodzin - bossski! - babka łaciata - bez jajek, mleko sojowe - motyl bananowy - babeczki zielone (szpinakowo)-kokosowe
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwszystko razem dokładnie wymieszać najlepiej robotem. Odstawić na przynajmniej 30 min. Polac nieco wody tak aby ciasto miało konsystencje śmietany.Na rozgrzaną patalnie wylewać porcjami ciasto i smażyć bez używania tłuszczu.Naleśniki posmarowac serkiem, posypac owocami pokrojonymi w drobną kostkę i złożyć w trójkąt. Ułożyć na talerzach, dowolnie obsypać owocami
Mix smakubardzo mało kalorii, więc możemy je zajadać bez obaw o zbędne kilogramy ;)Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe i szybkie ciasto, do którego wykorzystałam właśnie arbuza i limitowaną serię galaretek o smaku arbuzowym.Jeśli takiej nie macie śmiało możecie zastąpić ją truskawkową , malinową lub poziomkową.Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* jajko L – 3 szt* cukier
Ostra na SłodkoCiastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki:porcja ciasta francuskiego (ok.300g)2 jabłkasurowe jajkocynamoncukier lub glukoza (kilka łyżek)Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy prostokąt(...)poniższym rysunku. Na każde ciastko układamy kilka plasterków jabłka, posypujemy szczyptą cynamonu i łyżeczką glukozy. Paseczki zakładamy w poprzek, jedne na drugie i zlepiamy. Smarujemy wierzch rozmieszanym jajkiem. Pieczemy na papierze do pieczenia przez kilka minut w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią
prawdziwe jedzenienaleśnikowego:1 szklanka mleka, 3 jajka,2 łyżeczki cukru,szczypta soli,7-8 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste, ale i nie wodniste, więc traktujcie tę ilość jako orientacyjną).Wszystkie składniki mieszamy (ja używam trzepaczki rózgowej, ale można mikserem) do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennanasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. Składniki na 18 niewielkich pączków: 280 g mąki pszennej tortowej 120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego 100 g gęstej śmietany 3-4 łyżki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki sody *ewentualnie otarta skórka z cytryny
Ze smakiem i z pasją