Super szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania
Szybko Tanio SmacznieŚniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem
MarcinChefDomowe bułki na hamburgery Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniainne Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy jogurt, mleko, miód i stopiony olej kokosowy lub masło. Dodajemy mielone orzechy (lub migdały), mąkę ryżową oraz sodę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na ok. 5 minut, ponieważ mąka ryżowa pęcznieje i dopiero po chwili ciasto nabiera właściwej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej naleśnikową) i większą łyżką nakładamy placuszki (bez użycia dodatkowego
bistro mamabudynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach ok. 50 – 60 minut. Beza: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki kokosu Białka(...)dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy. Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta
kuchcikowniapolecam wykorzystać twaróg zmielony w domu, nada on masie serowej zwartej konsystencji bez dodatku dużej ilości mąki, a sernik nie będzie miał mazistej, lekko budyniowej konsystencji jak wtedy, gdy skorzystamy z sera wiaderkowego.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 21cm.Sernik gotowany na kruchym cieście makowymSkładniki:kruche ciasto makowe360g mąki pszennej160g masła120g cukru pudru100g suchego maku1 jajko1 żółtko3 łyżki (60g) śmietany(...)pokojowej KRUCHE CIASTO MAKOWE - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać wypłukany i odsączony mak, zimne masło, jajko, żółtko i śmietanę- składniki posiekać razem, zagnieść elastyczne ciasto- ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować, schłodzić w lodówce- piekarnik nagrzać do 190 stopni- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia- jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować
Smakołyki BerenikiChociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście taką z dodatkiem masła orzechowego? Jak nie to koniecznie spróbujcie w najbliższy(...)masła1 łyżeczka ekstraktu waniliowego6 dużych jabłekpół łyżeczki cynamonułyżka cukru trzcinowegoSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki.2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościracuchy z bananami . Jeśli lubicie przepisy na placki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy z bananami na maślance – Składniki: 2 szklanki(...)dwie łyżki cukru. Do maślanki dodać sodę oczyszczoną, wymieszać dokładnie. Następnie dodać jajka i rozmącić ubijaczką do jajek (rózgą kuchenną) lub widelcem. Następnie wlać płynne składniki do suchy i dalej mieszać do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Banany obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do ciasta, wymieszać. Rozgrzać patelnię, najlepiej taką z grubym dnem, która dobrze trzyma temperaturę
Kulinarne Przebojefarsz, a w kolejnym dniu sklejać pierożki. SKŁADNIKI / 6 PORCJI CIASTO NA PIEROGI , np. z TEGO przepisu FARSZ 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g (1/2) brokuła 200 g twarogu (najlepiej ricotty) 50 g gorgonzoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 jajko gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku(...)płomień do małego. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. jeśli sos jest bardzo rzadki, można go chwilę pogotować bez przykrycia, aż lekko zgęstnieje. PIEROŻKI: Przygotowujemy ciasto na pierogi i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wycinamy kółka. Układamy pełną łyżeczkę nadzienia
cool and mintykremowej konsystencji. Należy do tych serników ciężkich. Jeśli lubicie takie smakołyki to zapraszam po przepis. Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce Ciasta. Są tam przepisy na serniki gotowane, pieczone i bez pieczenia. Zapraszam i polecam. Spód 150 g herbatników 100 g masła Masło roztopić, a ciastka dokładnie zmiksować, a następnie wymieszać z roztopionym masłem(...)stopniach C około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić. Ser 1 kg sera śmietankowego 3 jajka 2 żółtka 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej skórka starta z jednej cytryny 300 ml śmietany kremówki Ser zmiksować z cukrem, a następnie dodać jajka, żółtka, skórkę z cytryny i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę, wymieszać dokładnie i wlać śmietanę.Wszystko dokładnie zmiksować
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 150 g margaryny 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru + 1 płaska, łyżka mąki ziemniaczanej około 400 g herbatników(...)PRZYGOTOWANIE : W dużym garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukry i mieszamy. Następnie dodajemy mielony twaróg, kiedy lekko się podgrzeje wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną w mleku, wlewamy do gorącego sernika i energicznie mieszamy aż masa serowa zgęstnieje. Foremkę o wymiarach 20/30 wykładamy folią aluminiową. Dno blaszki wykładamy warstwą herbatników, wylewamy na nie część masy
Kulinarne Fantazje Mariolirondelku i wystudź aby było ciepłe ale nie gorące. Jajka roztrzep trzepaczką z pozostałym cukrem. Do miski z rozczynem dodaj jaja z cukrem, resztę mleka i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto. Gdyby ciasto było za lepkie za rzadkie dodaj 3 łyżki mąki. Pamiętaj, że przy cieście drożdżowym jego struktura będzie zależała od użytej mąki, temperatury otoczenia(...)wielkości jaj. Więc te 2-4 łyżki mąki to zawsze taka granica plus minus. Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut, przykrywamy ścierką i czekamy około 1 godziny. W gorące dni zazwyczaj po 40 minutach ciasto wyrośnie i jest gotowe do dalszej pracy. Połowę ciasta wyłóż na stolnicę i podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj blat - bułkę. Potem to samo
SMYKWKUCHNIniezbyt okazale, bo też warunki mam do niczego, postaram się jutro zrobić nowe, choć po zmianie czasu jak jestem w domu jest już szaro-buro. Składniki (tortownica 19cm): ciasto: 3 jajka 8 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego opakowanie przyprawy do piernika (około 22g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka ciemnego kakaa(...)niestety 7,5% tłuszczu i jest rzadszy od Emilki) do przełożenia: słoiczek domowych powideł śliwkowych bez cukru (dziękuję mamusiu :*) około 4 łyżek twarogu sernikowego (możemy go czymś posłodzić, np. miodem, jednak dla mnie sama słodycz z dżemu starczyła) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto POZA białkami mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając do reszty
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćschłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki pszennej (1 i 3/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 300 g – 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki(...)żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g - 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru'; document.write(" "); Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Gdyby nie chciało się
Poezja smakuNależy postarać się pozbyć się grudek , jeżeli się poddajesz to nic , w następnym etapie ich się pozbędziesz bez problemu ;) . Przykrywamy garnek pokrywką albo ściereczką tak aby drożdże mogły trochę urosnąć.2. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki , wbijamy 4 jajka , paczkę cynamonu , olejek cytrynowy i 0,5 szklanki cukru. Dodajemy rozpuszczone drożdże. I wszystko razem ugniatamy do jednolitej(...)Jeżeli skończyłeś, odstaw miskę i przykryj ją ściereczką.3. Piekarnik nastawić na 150C . Dużą blachę wysmarować masłem lub polać i rozsmarować olej. Pozypać dokładnie mąką. 4. Odrywamy od ciasta mniejszą część i formujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu kiedy zabraknie ciasta ;) 5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut.6. Gdy uważasz , że bułeczki są za mało
Gotuj Z Muzykąwierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki maki tortowej pół szklanki maki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag ulubionej(...)Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem
Izabelawkuchnimleko – 250 ml * cukier – 100 g * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny * jajko do posmarowania KRUSZONKA: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA : Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko
Ostra na Słodko