ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:288/867)

Idealne ciasto naleśnikowe 227

mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju Przygotowanie: do miski wlej płynne składniki, zacznij miksować dodawaj po łyżce mąki cały czas miskując ciasto musi być płynną, lekką masą odstaw je na pół godziny, po tym czasie przemieszaj nakładaj na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu ( olej jest już w cieście) smaż

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kawowo-czekoladowy tort śmietanowy 189

śmietany i mascarpone. Bez masła. Z dużą ilością czekolady i owoców leśnych.  Ciasto to nie klasyczny biszkopt, ale moje ulubione ciasto czekoladowe. Polecam Wam na wyjątkowe okazje. Ciasto czekoladowe pieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery części.  Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik Izaura 188

być prawdziwy biały ser, bez żadnych dodatków, ulepszaczy, zagęstników. Najlepiej wychodzi z takiego domowego, ale jeśli nie macie to warto kupić dobry ser i po prostu go zmielić (nie każdy z wiaderka nadaje się na sernik). Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki przegotowanej wody 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao

Krokusowy Dom
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 166

Składniki: kwiaty czarnego bzu 2 szklanki mąki  1 jajko  1 szklanka mleka  125 ml wody gazowanej  1 łyżka cukru  szczypta soli  Kwiaty zbieramy z krzewów rosnących przy lasach lub łąkach. Odkładamy na gazety na 30 minut, aby pozbyć się mieszkających w nich robaczków. Z podanych wyżej składników miksujemy ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany

kulinarnyswiatdomi
Sernik z kajmakiem 287

waniliowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę  oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut  w temperaturze 180 stopni.  Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek

Pyszności Słodkości
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 199

wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na najwyższych obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż masa nabierze lekkości. Po koniec miksowania wlać roztopione masło. Dodać jogurt,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto powinno być gładkie, bez grudek mąki). Na koniec dodać ulubione dodatki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki z białym serem- idealne 195

Ciasto Aby przygotować ciasto naleśnikowe – jajko rozbij do miski, dodaj dwie łyżki mąki, cukier, szczyptę soli, odrobinę mleka i wody, wymieszaj mikserem. Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i wodę oraz roztopione masło. Mieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto przykryj ściereczką i odstaw je na pół godziny. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu nalewaj chochlą porcję ciasta. Naleśniki smaż

Kubki smaku
Domowe hot-dogi 203

upieczeniu bardziej miękkie. 4. Z ciasta odrywamy małe kawałki i podsypując mąką, wałkujemy w owale. Smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią, kładziemy parówkę i zwijamy. Aby bułeczki lepiej się sklejały, końcówkę poziomego boku smarujemy rozkłóconym jajkiem. 5. Uformowane bułki smarujemy jajkiem i wkładanym do rozgrzanego piekarnika na 60st (u mnie góra, dół bez termoobiegu) na 15 minut. Po tym czasie

Od łyżki do widelca
Przekładaniec orzechowy 707

smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
LUNCH BOX LCHF NR 3 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 219

Kolejna propozycja dla tych, którzy chcą jeść zdrowo a pracują lub uczą się bądź studiują. Oto co możecie zabrać do pracy lub szkoły a czego nie

Ola la LCHF
Muffiny z truskawkami 155

Najprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka

Bullio
Bezglutenowe jagodzianki 155

chciał uwierzyć, że są bez glutenu!  Zniknęły wszystkie w ciągu godziny... Mocno jagodowe, puszyste i delikatne. Przepyszne. Jedne z najlepszych jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: ciasto: 250 ml ciepłego mleka 130 g masła 25 g drożdży 500 g mąki do ciast Mix per Dolci Nutrifree 100 g drobnego cukru 1 jajko  szczypta soli nadzienie

Kuchnia bezglutenowa
sernik z wiśniami z kruszonkowym ciastem... 204

wszystkie składniki temperatura pokojowa - zimną margarynę, jajka, cukier, wiórki kokosowe, kakao, mąkę z proszkiem przesianą utrzeć mikserem na ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki w robocie utrzeć do białości żółtka z cukrem (z 5 minut na dużych obrotach), dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie bez pestek, zmiksować krótko do połączenia składników tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka francuskie z pikantną gruszką 202

włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej. Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę

Mechanik w kuchni
Bułki pszenne 139

kroimy go na kawałki. Każdą porcję ciasta wyrabiamy w dłoniach, formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę. Bułki lekko rozpłaszczamy na środku, przykrywamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepujemy z wodą, każdą bułkę dokładnie smarujemy, na środku robimy delikatne nacięcie, posypujemy mąką. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 185*C, bez termoobiegu na drugiej półce od dołu

Gotowanie i blogowanie