ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:282/867)

Bananowa babka jaglana z budyniem (bez cukru, bez glutenu) 204

mąki jaglanej 1 opakowanie malinowego budyniu jaglanego (53 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 2 dojrzałe banany (200 g po obraniu) 1 łyżka melasy z morwy białej (lub miodu) 5 łyżek ksylitolu 3 łyżki oleju Jajka ubić z ksylitolem, szczyptą soli i melasą na puszystą, jasną pianę. Banany rozgnieść widelcem. Do ubitej masy jajecznej dodać olej(...)silikonowej foremki na babkę. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach (w przypadku użycia mniejszych foremek należy skrócić czas pieczenia). Przestudzone ciasto dowolnie udekorować.   Artykuł Bananowa babka jaglana z budyniem (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Malinowy sernik bez pieczenia na czekoladowym spodzie jaglanym 222

zwykłego twarożku półtłustego. Należy jednak pamiętać, aby był dobrze zmielony. Biszkopt przygotowałam na mące jaglanej, ale sprawdzi się także ryżowa lub każda inna pełnoziarnista. Struktura ciasta będzie inna w każdym przypadku :)  Spód: 4 jajka 2 łyżki miodu 80 g mąki jaglanej lub ryżowej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka oddzielić(...)masę i wyrównać. Piec 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w tortownicy. Masa: 500 g serka ricotta 2 łyżki miodu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 galaretka truskawkowa bez cukru* 1 łyżka żelatyny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka malin, mogą być mrożone** Serek, jogurt i miód zmiksować. Żelatynę i galaretkę zalać wodą do przykrycia, wymieszać

Chocolate Muffin Blog
Puszysty piernik świąteczny wg Aleex 231

który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro ja je będę piekła, to może i Wy skorzystacie z przepisu? Warto, bo jest banalny w przygotowaniu, ale smakuje znakomicie. Składniki: • 2 małe jajka • 2 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru • 1 szklanki mleka • 1 szklanki oleju • 1 czubata(...)sodę, kakao i przyprawę do piernika. 2. Wszystkie składniki (oprócz powideł) włożyć do jednej misy. Zmiksować na gładką masę, aż się połączą, a cukry rozpuszczą. 3. Do tak przygotowanego ciasta włożyć powidła śliwkowe. 4. Ciasto ucierać jeszcze przez 1-2 minuty. 5. Keksówkę o wymiarach 8 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy. 6. Blaszkę

W mojej kuchni
O cieple domowego ogniska. I cynamonowe ciasto ze śliwkami 201

Cytrynowo-cynamonowe ciasto ze śliwkami i figami Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 150 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 200 g creme fraiche (18%) dodatkowo: 3 świeże figi 3 śliwki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cynamonem. Jajka ubić(...)niektóre przepisy, choć kuszą mnie ogromnie, czekają całymi latami na wypróbowanie. Inne po prostu rozgaszczają się w mojej kuchni natychmiastowo, robią się wręcz same. Tak było z tym ciastem - kilka minut roboty, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujecie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 581

alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)umieścić mąkę, sól, ksylitol, resztę mleka. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn i zamieszać mikserem lub drewnianą łyżką. Następnie dodajemy żółtko oraz po jednym jajku i cały czas wyrabiamy (można także wyrabiać ręcznie), ok.7 minut aż ciasto będzie gładkie.Po dokładnym wyrobieniu rozpoczynamy dodawanie partiami bardzo miękkiego masła. Cały czas wyrabiamy ciasto (teraz już hakiem, albo ręcznie) ok.7 minut. Ciasto musi

Smaczne Zdrowe
Cytrynowa babka piaskowa 217

Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta z jednej cytryny   Najpierw roztapiamy margarynę i zostawiamy na chwilkę aby ostygła. Następnie miksujemy jajka z cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy roztopioną margarynę, dorzucamy starta skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę oraz(...)bądź silikonowa to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni piekąc przez 50 minut (piekarnik bez termoobiegu). Kiedy ciasto się upiecze a następnie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Ciasto gotowe więc można smakować

Kuchenne Wariacje
Sylwestrowe świnki 240

szklanki cukru100 ml mlekatabliczka czekolady.Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Do małego naczynia odkładamy jedną łyżkę roztrzepanych jajek (świetnie nadają się na "klej", żeby przymocować uszy i ryjki świnek). Do przestudzonej margaryny wlewamy jajka i prawie cały cukier (zostawiamy około 2 - 3 łyżeczek), całość mieszamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier(...)drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia (warto na nie spoglądać od czasu do czasu,lubią uciekać). W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże i margarynę z jajkami i cukrem. Zarabiamy ciasto dodając w razie potrzeby trochę mąki (ciasto nie powinno być lejące) lub mleka (jeśli jest zbyt twarde) i odstawiamy do wyrośnięcia.Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką

Ciastkozercy
Paszteciki z kapustą i grzybami 276

Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo

KuchniaWeDwoje.pl
Rogaliki drożdżowe z mięsem 129

jeden z takich przepisów! Ciasto drożdżowe przygotowuje się bez wyrastania, a gotowe rogaliki wstawia się od razu do piekarnika. Mięso na farsz możemy ugotować poprzedniego dnia, a ciasto zrobić tuż przed pieczeniem. Z podanych składników wychodzi około 50 szt. pasztecików. Składniki na ciasto: 500 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 4 żółtka, 2 jajka, 100 g śmietany

Świat Domowej Kuchni
smaczne,łatwe,szybkie ciasto śliwkowe... 285

cukier puder do posypania mikserem zmiksować jajka,cukier, wanilinowy cukier, masło lub margarynę-będzie masa o grudkowatej konsystencji wsypać mąkę z proszkiem i krótko zmiksować na dość gęste ciasto forma silikonowa 26 cm, ciasto rozsmarować, wierzch posypać tartą bułką (wchłonie sok z owoców i nie będzie zakalca), gęsto ułożyć śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie

W Mojej Kuchni Lubię
EKSPRESOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 216

Pyszne ciasto drożdżowe  bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM: CIASTO: 60 dag mąki 5-6 łyżek cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek oleju

Pani na deser
Ciasto gryczane 213

wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowana kaszę. Do ciasta wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy .Na koniec dodajemy posiekane żurawiny i orzechy ziemne. Ciasto przekładamy do blaszki .Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (termoobieg) lub 190-200 stopni C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 35-45 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżówki z makiem. 198

noża. Tak samo postąpić z każdą częścią ciasta. Gotowe bułeczki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmarować rozmieszanym jajkiem. Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut do zrumienienia. Przestudzone bułeczki polukrowałam, ale nie jest to konieczne, bo bez lukru też są pyszne. Lukier

Agusiowe smakołyki
Bułki jogurtowe 519

Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Smakołyki Bereniki
Ucieraniec orzechowy z truskawkami 239

kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :) Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki 250 g mąka 120 g ksylitol lub inne słodziwo 4 szt jajko 250 g masło w temperaturze pokojowej

Kucharzyca