Ciekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:) 45 minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 50
Ania i Marcin gotująWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać
Kredowe MenuDzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej(...)skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 30 g cukru kokosowego 30 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej
FitKotkefirem jej smak jest niewyczuwalny, a nadają racuszkom puszystości, dzięki niej pomimo użycia mąki pełnoziarnistej placuszki są leciutkie i puszyste jak mgiełka. Racuszki są bez laktozy, zawierają jednak białko mleka. Składniki: - 2 duże jajka - 4 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 1,5 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000(...)wanilii lub trochę cynamonu. *szklanka 250ml W misie miksera ubić jajka z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę. Wlać kefir, zamieszać. Następnie dodać stopniowo obydwie mąki wymieszane z sodą. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodajemy jabłka, starte na dużych oczkach tarki. Mieszamy już tylko delikatnie łyżką i możemy smażyć. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzać małą
Smaczne Zdrowegładkie ciasto. Żaroodporną formę na pie (rozszerzającą się ku górze) o średnicy dna 24 cm. i wysokości 5 cm. lub formę na tartę o średnicy 25-26 cm. smarujemy masłem, wylepiamy ciastem na grubość 3 mm., nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na schłodzone(...)ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą/grochem, itp. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy formę, zdejmujemy obciążenie i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut lub do zrumienienia spodu. Wyjmujemy ( piekarnika nie wyłączamy) i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. NADZIENIE : Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy puree z dyni, jajka, przyprawę
cool and mintySKŁADNIKI: Ciasto robimy według mojego wcześniejszego przepisu http://harrisa.eu/chaczapuri-z-serem-kozim/ Tym razem nie dawałam sera koziego tylko biały swojski twaróg. Ser przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym i
harrisaCiasto z cyklu ..wymieszane łyżką..nie trzeba używać miksera...jest proste i szybkie do zrobienia.. 5 jabłek sok z cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4
Moje domowe kucharzeniegładszego szpinaku. Wspominałam o tym już przy cieście szpinakowym - szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, ewentualnie warto dodatkowo go zblendować. Mój blender nie za bardzo sobie z tym zadaniem ostatnio radził, w ogóle coraz gorzej działa, chyba się stępił... Składniki: ok. 220-230 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego ok 1 kg ziemniaków 1 jajko minimum 200 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)szpinakiem. Wymieszaj łyżką lub widelcem jeszcze gorące ziemniaki i szpinak. Wydziel 1/4 część miski, wyrównaj resztę masy i wsyp mąkę ziemniaczaną. Wbij na górę jajko i dodaj sól. Przemieszaj wszystko raz jeszcze i zarób ręcznie ciasto. Uformuj nieduże okrągłe kluski. Ja robię każde kluski z gorących ziemniaków, tak jak robiło się u mnie w domu, ale wiem, że niektórzy robią
Anioszek w kuchniPrzepis autorski (mój). Ciasteczka powstały spontanicznie i bez jakiegokolwiek pomysłu na efekt końcowy. Miały być tylko kawowo-czekoladowe, a okazały się takim hitem, że musiałam dopiekać kolejną partię. Czasami jestem z siebie naprawdę dumną... Są delikatnie kruche, ale i odrobinę miękkie. Czekolada wręcz rozpuszcza się w ustach, a syrop klonowy, kawa i pomarańcza to połączenie, które sprawia, że ciasteczka(...)wbić jajko, a następnie stopniowo dodać syrop klonowy. (Opcjonalnie w tej chwili można dodać odrobinkę aromatu pomarańczowego.) Do powstałej masy wsypać mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania
Di gotujejajka 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 kulki mozzarelli Oliwa z oliwek Sposób przygotowania ciasta na pizzę: Umieszczam składniki w misce do wyrabiania według kolejności: woda, oliwa oraz sól. Następnie dodaję mąkę i suszone drożdże. Zagniatam ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto przez ok. 15 minut (w maszynie do wypieku chleba ustawiam na program do wyrabiania ciasta drożdżowego bez wyrastania(...)stopni). Robię to wcześniej, bo najlepsza pizza wychodzi z mocno nagrzanego pieca. Po wyrośnięciu ciasta dzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki wędzonego boczku
Ale Prosteciasto na małe przyjęcie - urzeka nie tylko smakiem ale i wyglądem. Przepis znaleziony na blogu Domowe-Wypieki Składniki: Biszkopt: 3 jajka 60g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 100g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Poncz: ½ szklanki wody trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny) 1 łyżeczka cukru Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez(...)obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować
cucinareSernik Wiedeński - klasyczny sernik bez spodu - rewelacyjny deser idealny na każdą okazj e. Sernik z poniższego przepisu wychodzi niemal idealny i z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Składniki: 1 kg tłustego twarogu 1 i 1/5 szklanki cukru pudru 5 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej cukier waniliowy ziarenka(...)jajka (po każdym wbiciu miksujemy minimum 2 minuty , ważne również aby jajka nie były chłodne ponieważ masa może się "ściąć " ). Następnie doda jemy po jednej łyżce twarogu, a na końcu mąki i ziarenka wanilii (lub cuk ier z prawdziwą wanilią ) . Masy serowej nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może ona ulec zbyt dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta
Słodka Stronabaletki. Miałam tylko 1 jajko z podwójnym żółtkiem (też wyszły biszkopciki), oddzielamy białko od żółtka. Osobno ubijamy na sztywną pianę białko ze szczyptą soli. Do ubitego białka wsypujemy stopniowo cukier, cały czas ubijając pianę, dodajemy do bezy żółtka. Następnie wsypujemy powoli odważoną, przesianą mąkę. Mieszamy delikatnie, najlepiej łyżka silikonową do połączenia się składników. Nakładamy ciasto małą łyżeczką na papier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż żyć :). Tym raz em smaczna i dietetyczna wersja z dodatkiem mąki gryczanej . Naleśniki smażone bez grama tłuszczu, sos na jogurcie z dodatkiem majonezu light, grillowana pierś z kurczaka. Cóż jeszcze mogę dodać, koniecznie wypróbujcie. Mam nadzieję, że Was zachęciłam. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, mleko, mąka pszenna, mąka gryczana 2:1 i szczypta soli ) Farsz 1 filet z kurczaka(...)jogurtu naturalnego Ok 100 ml majonezu light Sól Czosnek ok. 4 ząbki Szczypta cukru ( dla podkręcenia smaku ) Pieprz Świeży koperek ( lub mrożony ) Wykonanie: Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu ( idealnie do tego nadaje się naleśnikarka, genialne urządzenie ). Odkładamy. Fileta z kurczaka kroimy na cienkie plastry. Przyprawiamy solą, czosnkiem granulowanym i papryką. Na chwilę
Smaki Ewywrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie umyć i oskrobać marchewki, zetrzeć na tarce , najlepiej na grubych oczkach (na drobnych ginie w cieście, jest niewidoczna, szczególnie w tym pełnoziarnistym).W misie miksera ubić jajka. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami i marchewkę, a także sparzone, odsączone rodzynki (ja moje zmiksowałam dodatkowo blenderem(...)dodajemy stopiony, letni olej kokosowy lub inny tłuszcz. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody, by ciasto było luźniejsze. Gotowe ciasto wyłożyć do formy babkowej (u mnie 32x8cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175*C piekarniku ok.55-60 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Proponuję po 20 minutach naciąć ciasto przez środek wówczas nie pęknie
Smaczne Zdrowemasę (ok 5 minut). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, ubite jajka, mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Urabiać przez ok 10 minut, po tym czasie stopniowo dodawać roztopione masło i urabiać kolejne 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i jędrne. Na stolnicy wysypać mąkę, ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Zamrożone wcześniej masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)miejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Czynność wałkowania, składania na 3, owijania w folię spożywczą i schładzania powtarzamy jeszcze 2 razy, za trzecim razem ciasto zostawiamy w lodówce na całą noc. Wykonanie farszu
Trufelkowo