ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:285/867)

Ciasto ucierane z jagodami 190

ciasto ucierane z jagodami. Jeżeli owoce są mrożone, należy ich nie rozmrażać tylko oprószyć mąką ziemniaczaną i takie wyłożyć na ciasto. Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jaja 200 g mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g mrożonych lub świeżych jagód Wszystkie składniki powinny być(...)papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na puszysto. Wbijać po jednym jajku, ciągle dokładnie ucierając.  Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać całość. Ciasto przelać do formy, wyrównać i na wierzch wysypać jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka.  Podawać

wyzwania kuchenne
Nietypowy bananowy sernik 125

uwierzcie to nie odejmie mu smaku ;) Składniki (na małą blaszkę około 15x20cm) 1,5 szklanki serka wiejskiego light (tej gęstej części bez śmietanki) 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy) 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka kropel olejku kokosowego (nie jest to konieczne) 2 łyżki kaszki manny firmy Kupiec ewentualnie do dosłodzenia ksylitol (wszystko zależy jak słodki(...)duży będzie banan, ja zawsze próbuję surowej masy przed wstawieniem do piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
PLACEK WŁOSKI 196

Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki.  Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą.  Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane(...)jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.  Pieczemy w temp 180st ok 40 minut. Po wystudzeniu polewamy kajmakiem

Walijskie Pichcenie
Pieczone pączki z ziemniakami 157

drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk, nie należy podsypywać mąką. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ja zawsze ostawiam(...)ciasto jest już wyrośnięte. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Podzielić na 3 część a każdą część na 15-16 kawałków. Ciasto nie powinno się już kleić, ale jeżeli się klei, można ręce posmarować olejem lub posypać mąka( uwaga ręce muszą być czyste i suche). Kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w rękach nałożyć, jedną płaską łyżeczkę dżemu (najlepiej żeby był gęsty

moj przepis na
Marmurkowa drożdżówka 108

Wracając do samej drożdżówki i ciasta na nią, wcale nie jest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się(...)mieć płynną konsystencję. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej

mecooks
Marmurkowa drożdżówka 111

Wracając do samej drożdżówki i ciasta na nią, wcale nie jest ono tak łatwe do przygotowania. Czasami za mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się(...)mieć płynną konsystencję. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej

mecooks
‚Biszkopt’ bez mąki 270

udało się dokonać takiego wyczynu). Rozwiązaniem okazał się ‚biszkopt’ bez dodatku mąki, bazujący na jajach i serkach śmietankowych (przepis znalazłam tutaj ). Okazuje się, że smakuje prawie jak zwykły biszkopt. Ba, jest nawet lepszy, bo nie jest taki suchy ;)   Składniki: 5 jajek Szczypta soli 150g serka śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie(...)żeby masa była puszysta, więc nie można mieszać zbyt długo. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo bardzo hojnie smarujemy tłuszczem, np. olejem kokosowym. Do keksówki wlewamy naszą masę ciasta i pieczemy przez około 30min w piekarniku nagrzanym do 150˚C – termoobieg – aż ciacho zrobi się pięknie złote (czas zależy w znacznym stopniu od piekarnika). Uchylamy piekarnik i dajemy ciachu

Jak gotować i nie zwariować
Pączki z czekoladą 159

Jako, że karnawał w pełni ostatnio z mężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi z dżemem, ja z jakimkolwiek nadzieniem, a mąż bez niczego:-) Przepis na ciasto pączkowe pochodzi ze strony Moje wypieki , przepis na krem to mój pomysł. Pączki najlepiej smakują tego samego dnia. Następnego dnia warto na 15 sek. włożyć do mikrofalówki(...)mąki u mnie typ 450 i 650 pół na pół 20 gr drożdży świeżych 6o gr cukru 250 ml mleka (u mnie sojowe) 60 gr roztopionego wystudzonego masła 2 jajka 1 łyżka spirytusu lub ekstraktu z wanilii 150 gr gorzkiej czekolady 150 gr śmietany 18 % lub 30% 1 litr oleju do smażenia'; document.write(" "); Składniki na około

moj przepis na
Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi 310

Długo szukałam przepisu na czekoladowe ciasto, bez zawartości kakao. Aż w końcu metodą prób i błędów, wyszło :) Ciasto jest zbite jak brownie , ale nie tak wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła(...)koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec ok 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 170C (bez termoobiegu) - do tzw."suchego patyczka". Ciasto przestudzić. Ściąć górkę i przekroić na dwa blaty

CookYourself
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami 193

przez około 50min. Smacznego :) RADA: Żeby ciasto było bezglutenowe, należy użyć odpowiedniego proszku do pieczenia lub zastąpić go sodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , DLA DZIECI Tagged: kakao , kasza jaglana , śliwki

https:KKuchniaMniam
Bułki do hot dogów. 177

mleka 1 łyżka oleju do posmarowania jajko sezam      Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło, mleko, wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), nie krócej jednak niż 7 minut. Gładkie, elastyczne ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat(...)teraz delikatnie ponacinać) i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy (bez termoobiegu) aż się delikatnie zarumienią. Gotowe bułeczki ostrożnie zsuwamy z blachy i zawijamy w wilgotną ściereczkę i tak zostawiamy do wystudzenia. Gotowe :)      Jak wspominałam

Rozpustne gotowanie
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 99

jajka. Całość połączyć ze sobą, a pod sam koniec dodać rozpuszczone (ostudzone!) masło. Za pomocą dłoni wyrobić ciasto*. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (ciasto musi podrosnąć), - następnie podrośnięte ciasto rozwałkować na dość duży prostokąt, - zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, - na 2/3 części rozwałkowanego ciasta wyłożyć(...)rozwałkowaniem ciasto musi być schłodzone(!); w przeciwnym razie masło rozpuści się w cieście i całość będzie bardzo trudno zwijać i wałkować. - po 3 krotnym rozwałkowaniu i składaniu ciasta - przykryć je przezroczystą folią i pozostawić w lodówce na całą noc (lekko podrośnie).  Przekrój ciasta na rogaliki marcińskie 3. Na drugi dzień ciasto podzielić na 4 części; każdy płat ciasta rozwałkować

Ugotować
Liebster Blog Award 137

związane z tym czynności?  -  *Czasami wydaje mi się, że za wiele… 6. Bez czego trudno byłoby Ci się obejść?   - *Bez książek.7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem?   - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam.  8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem?  - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań.9. Co lubisz robić(...)ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje:http://choochla.blogspot.ie/http://chilloutkitchen.blogspot.ie/http://zgrabnegotowanie.blogspot.ie/http://malybezglutek.blogspot.ie/http://latosiowy-dom.blog.pl/http://cieszysiemicha.blogspot.ie/http://www.maniawypiekania.pl/http://www.biegacznadiecie.pl/http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/http://bitofcinnamon.blogspot.ie/http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/  I oczywiście pytania do nominowanych:Na słodko, czy wytrawnie?Łakoć, bez którego nie możesz się obejść…Twoja popisowa

mojewypiekiinietylko
pierogi z mięsem (ciasto bez jajek) 138

na około 14 pierogów 3 szklanki mąki ponad 3/4 szklanki ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli na farsz ( nie podaje konkretnych ilości ponieważ ciężko ocenić ile akurat

cukrem pudrem posypane
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 149

zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy(...)ęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru trzcinowego z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania