ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:277/867)

Rogaliki krucho drożdżowe 153

słabość do ciast drożdżowych wiecie od dawna, a największą moją słabostką są rogaliki. Po prostu je uwielbiam, czy to kruche, czy puszyste, z owocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem(...)cukru 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 0,5 szkl. gęstej śmietany (użyłam 18%) geste powidła lub dżem (u mnie powidła od Stovit) Drożdże rozkruszamy do miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na chwilę aby się rozpuściły. Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy  ciasto do momentu aż składniki się

Cynamonowe szczęście
drożdżówka żyrafa 138

łyżki kakao 1,5 łyżki mleka roztrzepane jajko do posmarowania W podgrzanym mleku rozrobić drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyburzenia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać jaja, cukier, sól, ekstrakt, i rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć, dostawić na około 20 minut. Następnie z ciasta oderwać kawałek wielkości pięści, pozostałe podzielić na dwie jednakowe(...)bez dodatków. Wszystkie trzy części ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie każdą część ciasta podzielić na 6 części*, z najciemniejszego kawałka uformować wałek długości blaszki, w której będziemy piekli ciasto, ze średniego uformować podobny wałek i lekko rozpłaszczyć, jasną część cienko rozwałkować na prostokąt tej samej długości. Wałeczki ciemnego ciasta owinąć jaśniejszym, całość zawinąć w jasne ciasto

6niebo
Żytnie drożdżowe zawijane z rabarbarem 65

Rabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym

Be Fit Be Strong
ciasto tortowe 236

ciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka(...)cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film 251

propozycją na wiosenny deser.       Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 opakowania galaretki wiśniowej 450 g mrożonych wiśni bez pestek 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan- fixu(...)pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30 minut, po upieczeniu studzimy. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy

Smakowite Dania
Pyszny sernik tradycyjny, sernik bez spodu 101

cukier. Podam też za autorką przepis na ciasto – spód sernika, ale przyznaję bez bicia, nie próbowałam go robić. Zakładam, że skoro sam sernik jest tak pyszny, to ze spodem jeszcze więcej zyska na smaku. Zmieniłam też ciut sposób robienia masy serowej i podaję swoją wersję. U nas tradycyjnie sernik bez rodzynek. Ostatnio wdałam się w rozmowę(...)jajko 2 łyżki śmietany 18% Masa serowa 1 kg sera mielonego tłustego 4 jajka 1/2 szkl. erytrolu (dałam 2/3 szkl. cukru) 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (w oryginale orkiszowej jasnej) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z połowy pomarańczy (w oryginale całej pomarańczy) Wykonanie Ciasto Składniki zagnieść na ciasto. Ciasto

Mieszam w Garnku
Sernik klasyczny 296

jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już w moim gotowaniu, cały czas się(...)najbardziej szczerymi i surowymi krytykami, chociaż nasze wybredne nie są i lubią zajadać się przysmakami przygotowanymi przez mamę Składniki: Ciasto: – 125 g margaryny; – 1 szklanka mąki – 1/2 szklanki cukru; – 2 łyżki mąki ziemniaczanej; – 3 jajka; – 2 łyżki oleju; – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę i olej rozpuścić w garnku, nie gotować, dodać

dom-agi.pl
Babeczki makowo-marcepanowe 212

przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku.Składniki na ciasto:200 g masy marcepanowej25 g czekolady mlecznej130 g zmielonych migdałów100 g zmielonego maku250 ml gęstego jogurtu naturalnego70 g masła lub margaryny50 g cukru1 jajko120 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki(...)zlepić brzegi i uformować ponownie kulkę (fot.1). 100 g marcepanu pokroić na małe kawałeczki i przełożyć do miski. Dodać jajko, cukier i szczyptę soli. Masę ubić mikserem albo blenderem ręcznym - tak aby w rezultacie otrzymać gładką masę bez żadnych grudek. Dalej miksując dodać miękkie masło.Migdały, mak, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Zmniejszyć obroty miksera

Świat Ciasta
Tort śmietankowo - śliwkowy 166

śliwkowymi. Idealne połączenie słodko-kwaśne, dla tych którzy uwielbiają bezy i powidła śliwkowe. Tort był nie tylko wyjątkowy ze względu na smak, również dla wyjątkowych gości - mojej rodziny. Tak zwieńczyliśmy nasze leniwe niedzielne spotkanie! Składniki na tort śmietankowy z powidłami śliwkowymi Składniki na biszkopt do tortownicy 23 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej(...)Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić

Zasmakuj Kuchni
Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem 142

ciasta jest niezła porcja masła, które tworzy chrupiąca skorupkę po upieczeniu. Ciasto jest pyszne, dla takiego smakosza jabłek jak ja po prostu idealne. Jestem obecnie w fazie jabłkowej. To ciasto w pełni mnie zadowala! Ale nie zapomnijcie o waniliowym sosie domowej roboty oczywiście. Wspaniały sos zagęszczony jedynie żółtkami i pokaźną ilością prawdziwej wanilii. Taki sos na pewno nie jest żółty(...)waniliowy 200 ml śmietanki, 36% 200 ml mleka 1 łyżeczka waniliowej pasty 6 łyżek cukru 4 żółtka Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodaj sok i utartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Przesiej mąką z proszkiem i zmiksuj z maślaną masą do połączenia składników

codojedzenia
Ciasto ze szpinakiem i kremowym serkiem 386

pestki granata. Przynajmniej tak to sobie tłumaczę, sięgając po następny kawałek… Ciasto ze szpinakiem: 250 g świeżego szpinaku baby (nie mrożonego) 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka białego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 3 ekologiczne jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Polewa i dekoracja(...)cytryny pestki granata świeża figa (opcjonalnie) płatki migdałowe Piekarnik nagrzewamy do 170°C z termoobiegiem lub 180°C bez. Szpinak przebieramy i blendujemy na gładką masę stopniowo dolewając olej i sok z cytryny. Blendujemy długo, aby uzyskać jak najgładsze puree. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Dodajemy puree ze szpinaku i miksujemy do połączenia. Mąkę

Poezja smaku
Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta. Ciasto bezglutenowe 211

czekoladę. W Batidzie. Jaka ona dobra!!! Pamiętacie groszki o smaku pomarańczowym ? Tak właśnie smakuje. A potem dołożyłam paczkę żurawiny.  Wilgotnością ciasta same kierujemy. Ja dodałam tylko 200 gram mielonych migdałów. Ale jeśli wolicie bardzie zwarte, suchsze ciasta 300 gram będzie wskazane.  Aaaaa i zajmuje sporo czasu. Myślę, że pomarańcze można zrobić dzień wcześniej aby nie spędzać całego dnia(...)dodałam masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzuciłam żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawałam w małej ilości pianę z białek. Całość przełożyłam do wysmarowanej tortownicy i oproszonej mielonym lnem. Piekłam 80 - 90 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu ciasta czekoladę pomarańczową rozpuściłam w kąpieli wodnej i udekorowałam żurawiną

AZgotuj!
Kawowe brownie 212

razem również ona była głównym elementem  mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Polewa: 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka(...)piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasto serowo-cytrynowe 409

Dawno nie prezentowałam Wam przepisu na ciasto ucierane. Są one doskonałe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i brak chęci na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany(...)lubicie 150 g margaryny 250 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel cytrynowy(najlepiej bez cukru) 250 g serka homogenizowanego (dałam Danio waniliowe) 1 cukier wanilinowy skórka starta z 1/2 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.  Mąkę wymieszać z kisielem, proszkiem do pieczenia

Fabryka pomysłów
Korzenne ciasto z Marakeszu (daktylowe) 104

gałko muszkatołowej (lub 1 cała kulka utłuczona w moździerzu) 1 łyżeczka cynamonu 180 gram mąki orkiszowej razowej* 50 gram mąki żytniej* 2 jajka 75 ml oleju rzepakowego 2 łyżki syropy z daktyli 150 gram daktyli suszonych bez pestek 100 gram orzechów laskowych 2 łyżki czarnego sezamu 90 gram cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji(...)misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania