glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu 1 duże jajko Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka roślinnego
Powiedz dietom niesmaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka 30 cm Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUwielbiam pierogi, każde bez wyjątku :) Na słodko i na słono :) Dziś uraczę Was takimi pysznymi, z truskawkami i śmietanką- w końcu sezon na truskawki w pełni! Smacznego! Składniki: Na 2 porcje (ok. 30 pierożków) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody ok 30 średniej wielkości truskawek do pierogów
Kuchnia w czekoladzieMama w pracy, Artur w pracy, wstrętna pogoda, a ja sama siedzę w domu i wciąż nie mam motywacji by zacząć powtarzać anatomię.. Mam takie
Be Fit Be Strongrazem w misce. Dodajemy miękkie masło, jajko i skórkę otartą z połówki dobrze umytej (można też ją sparzyć) pomarańczy. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto bez używania dużej ilości mąki. Moje ciasto
Ciastkozercywykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym owocem. Nie pozostało nic innego, jak spróbować je rozwiać. Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki luksusowej (typ 500) * - 1 szklanka mąki tortowej (typ 450) * - 1/2 szklanki cukru * - 2 jajka - 1 szklanka serwatki * - 15 g drożdży suszonych
mojewypiekiinietylkocappuccino Składniki: Ciasto I: 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dg mąki 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
Lawendowe Nieborolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru
Trzeci talerzwyrabiania ciasta, bez pieczenia, bez tego całego czekania aż w końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać! Ciasto (z podanej porcji zrobiłam 19 drożdżówek) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 2 jajka 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka szczypta soli łyżka
Kuchenne aromatyDługo się zastanawiałem nad smakiem i konstrukcją ciasta. Trochę podpytałem, trochę poczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego batona 3-BITa. Czego użyłem? Biszkopt: -150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao -6 jajek -łyżeczka proszku do pieczenia -100 gram mąki
BaRepasrozpuszczonego masła Do mieszanki na pancakes dodać jajko, mleko i masło. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gęstej jak śmietana, jednolitej masy. Jeśli masa wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć
CookYourselfrozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy Ciasto: 250g margaryny lub masła 82% (miękkiego) 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 500g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakowy Rajwyrośnięcia. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto (grubość ok 1,5 cm) i wycinamy kółka szklanką, a kieliszkiem wycinam dziurki w pączkach. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed pieczenie smarujemy donaty roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po ostudzeniu rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną
Aga w kuchniposmarowania czarnuszka------------- ---u mnie ser pleśniowy ,bez mozzarelli Wykonanie. Do miski robota przesiać mąkę. W letnim mleku rozpu ś ci ć drożdże i dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajko , stopione masło oraz sól. Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzy ć wałek, podzielić na kawałki. Z każdego
w mojej kuchnijajka roztrzepane 400 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki 1 łyżka brązowego cukru A jak to zrobić: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać
Kuchnia w opałach