Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to
Zdrowie i pysznie na talerzumaślance, posypane cukrem pudrem. Wspaniały początek dnia i dodatek do kawy! Smacznego:) Ciasto z białą czekoladą Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanej drobno białej czekolady 1/2 szklanki oleju rzepakowego szklanka maślanki 2 jajka kilka kropel aromatu waniliowego Uwagi do przepisu: Przepis jest na keksówkę(...)składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam posiekaną białą czekoladę. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Czas pieczenia może się różnić
Zasmakuj KuchniZaczęliśmy 2 tygodnie temu od pysznego ciasta bez pieczenia , by potem rozkoszować się chrupiącymi, kruchymi ciasteczkami. Dziś przyszła pora na przepyszne ciasto czekoladowe z ukrytym w środku czerwonym sercem. Kod: SYLWIA2020 rabat na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ ! Ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao już doskonale znacie! Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam(...)wymiarach 22 x 9 cm wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Spód smarujemy cienką warstwą ciasta. Układamy wzdłuż keksówki rząd serduszek. Nakładamy ciasto wokół serc i na nich. Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu.Studzimy. Smacznego! Zobaczcie też inne walentynkowe pyszności na blogu! I sprawdźcie jakie barwniki dostaniecie
Ostra na Słodkokefirem 0% (poniżej) zrezygnować z jajek - użyć płatków owsianych jako "sklejacza", nadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie nie dodawać cukru - jest zbędny, wystarczającej słodyczy nadadzą owoce użyte w nadzieniu nie podlewać olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwie Ponieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie(...)jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli borówki :) Składniki na 2 sztuki naleśników (porcja 1-osobowa):CIASTO 3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (60g) - równie dobrze można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 1 łyżka płatków owsianych górskich (15g) - zmielonych w młynku do kawy 125ml kefiru 0% - wybierać taki bardziej płynny, ewentualnie dolać więcej do uzyskania
Grunt to przepis!tortownice o średnicy 20-23 cm) Ciasto kruche: 80 g masła 120 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki kakao 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 800 g tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szkl cukru 3 duże jajka 30 ml soku z cytryny ziarenka(...)Kirschu (u mnie w wersji bezalkoholowej- zastąpiłam wodą ;)) laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta. Ciasto wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20-23 cm, której dno uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze wklepać
Nastoletnie WypiekanieSpód:1/4 szklanki cukru1 i 3/4 szklanki mąki1 całe jajko2 żółtka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1 kg zmielonego twarogu400 ml śmietany kremówki8 jajek (oddzielone żółtka od białek)2 budynie śmietankowe (bez cukru)1, 5 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniastarta skórka z 1 cytrynyPolewa czekoladowa:2 łyżki kakao3 łyżki cukru50 g masła2 łyżki mlekaPrzygotowanie:Spód:Mąkę(...)dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.Masa serowa:Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie
Oryginalny smakfarszu makowym można pominąć. Ostatnio piekłam bez dodawania proszku i nie widzę zbytniej różnicy.Składniki na kruche ciasto:- 500-550g mąki orkiszowej (lub 500g pszennej)- 100g ksylitolu(lub cukru)- 5 żółtek- 250g zimnego masła- łyżeczka proszku do pieczenia (nie trzeba)- cukier waniliowyZ mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Około 1/2 wyłożyć na dno blaszki wyłożonej(...)wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę.Można schłodzić w lodówce (po wyklejeniu blaszki), ale nie jest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego masła. Masa makowa:- 500g maku (najlepiej mielony)- 5 jajek (osobno białka i żółtka)- pół kostki masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)- olejek migdałowy (kilka kropli)- bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych
Smaczne Zdrowebloga, a później upiekłam to ciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił jeszcze długo, długo w moich czterech Sposób przygotowania Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki) 1 łyżeczka proszku(...)stawiamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas doprowadzając do wrzenia. Wyłączamy gaz i dodajemy galaretki w proszku. Ponownie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego tężenia, a następnie wylewamy na wierzch ciasta. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Kuchnia w czekoladzietak wszystkim smakował sernik, że nie zdążyłam zrobić zdjęcie przekroju ciasta :) ale zrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych
Bon Appetit Małgorzatyczekolady oraz z masy cytrynowej. Polecam gorąco i zapraszam. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę ok 10x35cm-duża keksówka BISZKOPT -3 jajka -0,5 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej tortowej KREM -900ml mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3/4 szkl cukru -300g masła lub margaryny DODATKOWO(...)soku z cytryny -1,5 łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś mam dla Was przepis na najlepsze babeczki jakie zrobiłam! Mało tego, że są super smaczne to rzekłabym, że do tego zdrowe. Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego(...)desery myślę też o moim maluchu a ten deser w wersji bez czekolady podałam córeczce bez wyrzutów sumienia :) Polecam! Na 5 babeczek o średnicy ok 10 cm: 3 łyżki naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik) 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) jajko 180 g pełnoziarnistej mąki teff 70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Mienta blogwypieki . Ciasto wyszło pyszne wilgotne, bardzo szybko zniknęło z domu, a dzieci były zachwycone, tylko młodsze zrobiło bleee na widok śliwek, ale bez śliwek szybko znikało w brzuszku. Ja dodałam laskę wanilii bo miałam akurat w domu. Składniki: 200 g masła, 125 ml (pół szklanki) mleka, 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej, 2 jajka, w temperaturze(...)naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilii, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać
Państwo Wojtczuk gotująwarzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie Składniki na 12 sztuk: Przepis na kruche ciasto TUTAJ (mniej zainteresowani płaskurką niech przewiną prawie na sam dół wpisu). Mąkę z płaskurki można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub krupczatką, bez zmiany ilości pozostałych składników. 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe(...)czosnku 2 jajka 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych konserwantów) 2 łyżki drobno startego parmezanu bądź zamiennie tańszy (i wciąż dla mnie smaczniejszy) twardy ser carski 1 łyżka oleju do smaku: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka posiekana natka pietruszki opcjonalnie 50 g sera mozzarella Wykonanie: Ciasto przygotować
gutfutkupię gotowca. Nasączona połówkę ciasta smarujemy cienko, ale dokładnie powidłami, a na to wykładamy lekko przestudzony budyń. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem krówkowy też nie jest trudny, chociaż można łatwo go popsuć, ale i na to jest rada. Jajko ucieramy z cukrem. Bardzo miękkie masło również ucieramy, a następnie dodajemy do niego jajko z cukrem. Jeśli masło nie było(...)bardzo ufamy naszej śmietanie) i delikatnie łączymy z kremem krówkowym, a następnie z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy na trochę do lodówki. Do momentu, gdy krem da się nakładać na ciasto, ale już nie będzie spływać. Moja masa krówkowa miała cukrowe kryształki, dlatego w kremie zostały grudki. Jeśli chcemy się tego pozbyć, przecieramy krem przez metalowe sitko (zanim dodamy do niego ubitą
Ratunku obiaddużo pęcherzyków powietrza, ciasto nie nasiąka tłuszczem i jest bardzo puszyste. Polewa czekoladowa zrobiona jest z czekolady bez cukru, więc można powiedzieć, że jest to polewa czekoladowa fit. Polewa z czekolady w warunkach temperatury pokojowej jest miękka, natomiast w lodówce twardnieje. Sami musicie stwierdzić jaka Wam bardziej odpowiada :) Tłusty czwartek nie może odbyć się bez łakoci. Smażone pączki(...)czekolada mleczna bez dodatku cukru Torras 75 g 1 łyżka masła opcjonalnie: posypka cukrowa Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować. W misie robota umieszczamy mąkę, mieszamy ją z solą, wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczone masło, spirytus, wlewamy drożdże z mlekiem i cukrem i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie
MamaOskarka