ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:264/867)

Panettone - włoskie dobro narodowe 150

panettone. Babka pięknie wyrasta, więc potrzebna jest do niej specjalna, wysoka forma. Najlepiej gdy zaczniemy wyrabiać ciasto ok. 21.00, wtedy mniej więcej o 22.00 jest gotowe i możemy zostawić je na całą noc do wyrastania. Około 8 rano (10 godzin później) zagniatamy ciasto ponownie, zostawiamy na 2-3 godziny, później pieczemy i studzimy.  Składniki: (2 baby, papierowa foremka(...)100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku ( użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki

Gotowanie i blogowanie
Pomarańczowa masa- orange curd, bez jajek i masła! 320

Przeszukałam internet i wszędzie orange curd robione jest z dodatkiem jaj, ja oczywiście zrobiłam swoją masę zupełnie inaczej i wyszła równie smaczna, co orange na jajkach

Kraina Miodem Płynąca
SERNIK DYNIOWY Z BISZKOPTEM KORZENNYM 104

przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę. Puree z dyni ( Dynia, którą użyłam do zrobienia puree(...)minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia MASA SEROWA 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika puree z dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Do żółtek

RAROSSA
Brownie jaglane z truskawkową polewą 136

roztopionego oleju kokosowego (ewentualnie masła) 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu 1/2 szklanki dobrego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów lub sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Tortownicę o średnicy 18 cm (można użyć foremki kwadratowej ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni

Moja Mama Gotuje
Babka piaskowa mojej babci 244

otrzymaliśmy wspaniale puszysty wypiek. Do przygotowania babki piaskowej potrzebujemy: 200 g masła 4 jajka 200 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1/2 proszku do pieczenia Sposób przygotowania się nie zmienia (patrzcie zdjęcie), jedyne co musiałam wydłużyć to czas pieczenia. Ciasto umieśćcie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczcie ok 45-55 minut (chociaż czas

Szybko Tanio Smacznie
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 225

sprawnie – skoro Simy potrafią , to i Wy! *protip – mleko skondensowane/zagęszczone kupicie w tubkach lub puszkach – znajdują się w sklepach w dziale z mlekiem/nabiałem Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 448 kcal | 9 g białka | 56 g węglowodanów | 21 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTECZKOWY SPÓD (5 min) Herbatniki(...)białka jajek umieszczamy w wysokiej misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno mikserem. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz kilka kropel soku limonkowego i ubijamy chwilę do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. 9. NAKŁADANIE + PIECZENIE BEZY (7 min) Po 10-minutowej wizycie w piekarniku wyciągamy tartę i zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Na wierzch ciasta nakładamy bezę, robiąc

Nerds Kitchen
Cuszima 701

Pyszne i efektowne ciasto z truskawkami,kremem i bitą śmietaną.                                          Idealne na deser  do kawy.     Składniki: Biszkopt jasny: 2 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny(...)cukrowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao. Z mleka odlewamy 1/3 szklanki

Bajeczna Kuchnia
Jabłecznik z budyniem i bezą 175

rozcieraj palcami do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części, jedną nieco większą na spód i drugą nieco mniejszą na wierzch. Większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem a następnie wstaw do zamrażalnika. Drugą część ciasta owiń folią spożywczą i również wstaw do zamrażalnika. Białka ubij z cukrem(...)budyń. Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na ciasto podprażone wcześniej jabłka. Na jabłka wylej gorący budyń i rozprowadź. Na budyń wyłóż ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą cześć ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem. Wskazówki: Jeśli ciasto mocno urosło

Słodki Blog
Lane pączki z anyżem, pycha 124

Jest to dość mała porcja, więc radzę zrobić podwójną. Bardzo nam smakowały. Thermomix – przepis na dole. Jajko, mleko, cukier, anyż , szczyptę soli wymieszać za pomocą

Kuchnia Pokoleń
sernik wiedeński ze śliwkami 165

składniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60

Domowy Smak Jedzenia
Rustykalna tarta (galette) z cukinią 164

Z cyklu COOKierenka wytrawnie przedstawiam Wam baaardzo prostą i baaaardzo smaczną ziołową tartę z cukinią. Bazą tarty jest idealnie kruche i niezawodne ciasto, w którym rozsmakowałam

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowe ciągutki 154

jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki(...)tyle kosteczek ile chcemy mieć ciasteczek. Fajnie jest jak na każdym ciasteczku jest kawałek czekolady. Nie jest to konieczne i można robić nawet bez niej) Masło ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencję waniliową i dalej mieszamy. Do tego przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników

Jedzeniomania
Ciasto Czarny Las 284

śmietany, dodat kiem konfitury wiśniowej, a wszystko polane aromatyczną czekoladą - jedno z pyszniejszych połączeń smakowych wartych przygotowania w naszych domach .        Ciasto Czarny Las - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g kakao (ok. 3 łyżki) 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml) dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubijania śmietany  Krem śmietanowy: 300 ml śmietany 30-36% fix do ubijania śmietany ok. 50 g deserowej czekolady ok. 50 ml syropu do ponczowania biszkoptu (można dodać wiśniówki) Ciasto Czarny Las - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem (ok. 20 x 28 cm). Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia

Słodka Strona
Ptysie z koniakowym crème pâtissière 131

skończyć inaczej, jak próbą przywołania tamtego smaku. Z niesamowitym wręcz powodzeniem: Składniki: Ciasto: 80 g masła 250 ml wody szczypta soli 180 g mąki 4 jajka Krem: 500 ml mleka 100g cukru 75g mąki ziemniaczanej 6 jajek (żółtka) 30g masła 1 laska wanilii 3 nakrętki koniaku Przygotowanie: Ciasto: Wodę z masłem i odrobiną soli zagotowałam. Umieściłam w misce robota kuchennego(...)mąkę i utarłam. Odstawiłam do ostygnięcia. Po wystudzeniu dodawałam kolejno jajka cały czas ucierając, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto umieściłam w rękawie cukierniczym i wyciskałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia „ptysie” o średnicy mniej więcej 2 cm. Należy pamiętać i pozostawieniu sporego odstępu pomiędzy ciastkami, gdyż ciasto ptysiowe „puchnie”. Piekłam na rumiano pod koniec pieczenia sprawdzając stopień dopieczenia

Kate's Kitchen
Sernik tradycyjny 194

Zając też był symbolem wiosny i odrodzenia życia w przirodzie, ale dziepiero w XVII wieku połączono go z jajka wielkanocnym i dziepiero w XX wieku zajączek z koszyjczkam, połno jajek na plecach - prziwandrowoł ze zachodu Europy na nasz Śląsk. Za to wielką radość dzieci miały w Pieńdziałek Wielkanocny, jak to piyrwyj Osterhase i na krzołkach porozwieszoł bombliki, albo lizołki(...)bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka 70 ml oleju skórka i sok z jednej

My simple kitchen