ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:271/867)

WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 240

Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wsypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta wlać(...)jednak większa, druga mniejsza jak widać na zdjęciach). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do potrojenia objętości(ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).Piec w temperaturze 170 stopni C, aż patyczek wetknięty  babkę będzie suchy(na termoobiegu ok.30 minut lub bez termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut

Smaczne Zdrowe
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 211

wiórek kokosowych białych 1 jajko Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem,  po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe(...)zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny

Wanilia i Kardamon
BABKA MAŚLANA- ZEBRA 161

zebra bardzo nam przypadła do gustu. U mnie wersja bez cukru (z samym ksylitolem), ale oczywiście możecie użyć cukru, jak również zamiast mąki orkiszowej dodać mąkę pszenną, kiedyś lata temu też na takiej piekłam. A babka zawsze wychodzi równie pyszna. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: - 8 jajek - 300g stopionego masła - 200g ksylitolu (lub cukru) - 300g mąki(...)orkiszowej typ450 - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta W misie miksera ubić na puch jajka z ksylitolem oraz ksylitolem z wanilią. Następnie dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy. Na końcu wlewamy stopione, schłodzone masło. Całość mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiej części dodajemy

Smaczne Zdrowe
Tort „Owocowy Raj” 422

Ciasto kruche: 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g schłodzonego masła 1 żółtko 1-2 łyżeczki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g cukru pudru Biszkopt: 2 jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie owocowe: 1 kisiel bez cukru(...)łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka ananasa w plastrach 580ml 2-3 łyżki konfitury malinowej owoce do ozdoby około 50g gorzkiej lub mlecznej czekolady Ciasto kruche: 1. Do mąki dodajemy proszek dopieczenia, przesiewamy cukier puder, mieszamy. Schłodzoną masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtko, 1 łyżeczkę śmietany

Mała Cukierenka
Bułki z pieczarkami 172

minut aż drożdże ruszą. W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z  drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz.   Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie(...)Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowe ciasto z colą 397

napojem Coca-Cola . Ciasto bardzo dobre, czekoladowe i puszyste za sprawą bąbelków z napoju. Niestety zabrakło mi kakao na zrobienie polewy co na pewno wzmocniło by jeszcze smak ciasta ale i bez tego dodatku okazało się trafionym wypiekiemCzas pieczenia:  40 min - 50 min                    Temperatura pieczenia(...)mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl cukru4 czubate łyżki gorzkiego kakaoszczypta soli6 startych kostek czekolady250 g roztopionego masła  lub margaryny200 ml Coca-Coli 75 ml mleka2 jajkaWykonanie:Jajka ubić z cukrem, margarynę roztopić i ostudzić. Połączyć ubite jajka z margaryną, dolać mleko i coca colę. W drugim naczyniu połączyć resztę suchych składników. Mokre składniki wlać do suchych

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI 146

Wilgotne, miękkie i naturalnie słodkie ciasto bananowe. Łatwo i szybko się przygotowuje - bez zbędnego bałaganu w kuchni, bez użycia miksera.  Aby uniknąć ryzyka zakalca pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki oraz nie mieszaniu składników sypkich z mokrymi zbyt długo i energicznie. Wystarczy zgrubnie przemieszać je widelcem lub szpatułką. Tylko do połączenia składników. Chlebek ładnie rośnie(...)sodę. Dosypujemy cukier. Mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy banany (widelcem, tłuczkiem lub blenderem). Dodajemy roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii i jogurt.  Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami.  Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.  Wyjmujemy

cool and minty
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1096

słodkość konfiturą porzeczkową i okrągłymi biszkopcikami polanymi czekoladą to wyjątkowy wypiek łączący wiele smaków które jako całość tworzą niezwykle smakowite ciasto. Polecam. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 /3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżk a mąki tortowej 1 łyżeczk a proszku do pieczenia cuk ier waniliow y ( 16 g) Warstwa Makowo(...)gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie

Słodka Strona
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 208

całkowitego zastygnięcia. Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1/3 szklanki oleju 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej) Przygotowanie(...)truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę truskawkową. Z ciasta należy ściąć górę i ułożyć je w tortownicy

Kulinarna (nie)codzienność
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 182

cytrusową brioszkę pochodzi od Bei, podobnie jak przepis na syrop z czarnego bzu . Miód z mniszka zrobiłam na podstawie spisanego kiedyś przepisu - źródła nie pamiętam. Myślę, że swobodnie w zastępstwie brioszki można użyć chałkę lub inne lekko słodkie pieczywo. Nic nie zastąpi jednak aromatu bzów ....  BRIOSZKA CYTRUSOWA /składniki na 2/3 porcji oryginalnej/ 330 g mąki otarta skórka(...)pomarańczy i 1 limonki 80 g miękkiego masła 2 jajka + 1 jajko do posmarowania letnie mleko 1,5 łyżeczki drożdży instant 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Jajka roztrzepać i dodać tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować

KUCHARNIA
Mini rogaliki z masą orzechową 157

oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam, żeby składniki się połączyły i szybko zagniotłam. Uformowałam z ciasta kulę, przykryłam folią i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę z orzechów włoskich wg tego   przepisu . Jest doskonała do rogalików. Ma idealną konsystencję. Ciasto(...)średnicy ok. 28 cm.   Każdy placek kroiłam na 8 trójkątów Na każdym trójkąciku ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines bez smarowania. Zawinęłam ciasto na rogach od szerszej strony do środka a następnie zwijałam w rulonik i na końcu ukształtowałam rogalik. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Gotowe rogaliki układałam na blaszce wyścielonej papierem

Kuchnia u Krysi
Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami 213

korzenne, bez których nie ma świąt. Ciasto bardzo przyjemne w smaku, wilgotne czyli takie jak lubię, choć dla mnie osobiście bardzo słodkie. Piekąc je dla nas użyję mniej miodu aby nie było tak mocno słodkie, daktyle zapewnią odpowiednią ilość słodyczy.   Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami składniki: 100 g mąki owsianej 100 g mielonych migdałów 2 jajka

Przysmaki Karolki
Tradycyjne pączki z marmoladą 531

Ciasto: 520 g mąki pszennej+ 1 łyżka 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 3 żółtka szczypta soli 80 g roztopionego i przestudzonego masła 2 łyżki spirytusu   Lukier: 1 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny   Dodatkowo: marmolada różana     Przygotowanie:   Ciasto:  Drożdże rozpuścić(...)ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny mleka lub mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez

Nastoletnie Wypiekanie
Tort urodzinowy krok po kroku – przepis i dekoracje 98

tortu urodzinowego: warto użyć wysokiej jakości mąki pszennej, ja korzystałam z typu 450, która powinna być przesiana, jajka powinny być w temperaturze pokojowej, biszkopt wkłada się do rozgrzanego piekarnika, masy na biszkopt nie warto przygotowywać długo, to nie jest ciasto drożdżowe, wtedy jest szansa na to, że opadnie, do pieczenia warto wykorzystać specjalny rant, w którym ustawia się średnicę tortu(...)mnie wystarczył na trzy blaty do złożenia tortu. Składniki: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, opcjonalnie: 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Generalnie nie powinno się dodawać proszku do pieczenia do biszkoptu. Jeśli masa jest dobrze przygotowana, wyrośnie on bez większych problemów. Jednak kiedy nie masz pewności i boisz się, że przygotowany

Rozdomowiona
Ciasto drożdżowe bez zasad 179

tego dodaję 150g miękkiego masła pokrojonego w kawałki, wanilię, cukier brązowy i jajka. Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wsadzam razem z miską, w której wyrabiałam i zapominam(...)ciasto. Przekładam do wyłożonych papierem keksówek. Ta ilość starczyła mi na 3 keksówki. Posypuję wierzch brązowym cukrem i zostawiam na blacie na 20 min przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę ciasto 30-35 min. Studzę i jem. Babcia pochwaliła i domagała się jeszcze, a ponieważ jest wymagająca co do ciasta drożdżowego więc chyba jest dobre Post Ciasto

ladykitchen