ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:279/867)

Jabłecznik z budyniem 854

cukru do wypieków 2 op budyniu waniliowego bez cukru (2×40 g) dodatkowo: 1500 g obranych i pokrojonych na 4 części jabłek (szara reneta) 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy składniki na kruche ciasto i mieszamy czas 2 min/obr-4-5 . Białka, które nam zostały z jajek będą nam potrzebne do ubicia piany. Ciasto wyciągamy

Themo przepisy
Racuszki z jabłkami i kaszą jaglaną 125

miękkości, według instrukcji na opakowaniu. Jeśli macie bez woreczka to trzeba ugotować 50 g suchej kaszy jaglanej. Ja ugotowałam dzień wcześniej, przykryłam i tak zostawiłam. Przygotowanie ciasta – do miski wrzucić kaszę, sól, cukier wanilinowy, dodać miód, ciepłe mleko, maślankę, drożdże. Wymieszać i zostawić na 5 minut. Następnie dodać roztrzepane jajko, obie mąki dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Odstawić

Kuchnia Pokoleń
Babka cafe latte 65631

powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.  2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia

Szefowa kuchni
Tort Czarny Las 341

Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka. Na końcu wlewamy mleko i dokładnie całość mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 22 cm . Pieczemy od 13 – 17 minut w 180°C (bez termoobiegu) , lub dłużej

Słodki Pomysł
Muffinki z krówką 153

rozpuścić i lekko przestudzić.W dzbanku ubić jajka z mlekiem i wlać do suchych składników razem z masłem.Szybko wyrobić metalową łyżką,tak aby połączyć składniki.Nie mieszać zbyt długo,ciasto powinno być grudkowate.Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej  wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.Jeżeli babeczki będą pieczone bez papilotek to każdy otwór trzeba nasmarować tłuszczem

Anielskie wypieki
Roladki serowo-ziołowe z ciasta francuskiego 171

ziołami i pieprzem (ostra papryka na wierzch). Ciasto zwijać wzdłuż dłuższych stron ku sobie, do środka, równo, powstaną na końcu dwa rulony obok siebie. Roztrzepać w miseczce jajko, rozsmarować na roladkach, posypać ostrą papryką. Kroić na nieduże kawałki. Układać na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około

Zasmakuj Kuchni
Bananowe pancakes + film 256

rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Do bananów dodajemy jajka oraz jogurt i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wlewamy olej oraz miód i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy placki

Smakowite Dania
cytrynowe babeczki do koszyczka 157

Lubię z niego korzystać, bo jest łatwe,bez ucierania (za którym nie przepadam) a babeczki są długo świeże. Zawsze foliuję je w ozdobny celofan więc spokojnie mogę upiec już w środę lub czwartek.  Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka 261

uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez budyniu w proszku i innych półproduktów. Tak, jak dawniej :) Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być też 18%, byle byłą gęsta) 250 g masła Krem: 3 jajka 1 litr mleka 100 g mąki pszennej

Trzeci talerz
Ciasteczka śmietanowe 147

proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (bez cukru) łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 120 g cukru cukier z wanilią (łyżka) 1 jajko 1/8 l śmietany 18% Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną. Masło posiekać z mąką, proszkiem i proszkiem budyniowym. Dodać jajko ze śmietaną, cukier, cukier z wanilią. Zagnieść ciasto. Podzielić na części, wałkować na stolnicy podsypanej mąką

Słodkie inspiracje
KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 164

puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą soli i cukrem kokosowym. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
chleb z zakwasem z ogórków 115

twarde dolewamy ciut wody... zależy od mąki :) Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, można do lodówki w folii na całą noc,następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną

chleba naszego
KOPYTKA TWAROGOWE (Bezglutenowe) 149

łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 200 g twarogu 1 jajko szczypta cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru  * Jogurt naturalny (gęsty lub Grecki)  , suszona żurawina  PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy . W garnku podgrzewamy wodę ze szczyptą soli , kluseczki wrzucamy na wrzątek , po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2-3 min (ciasto będzie bardzo delikatne i ciężko będzie formować kluseczki

Marcepanowa kuchnia
rosół z kluskami 131

Ciasto na kluski: do przesianej mąki wbijamy jajka, dodajemy sól i wodę... wyrabiamy ciasto, podsypujemy mąką i chwilę czekamy niech odpocznie. No i wracamy do rosołu, który na skrzydełkach szybko się ugotował. U nas Duża rodzina, więc ktoś nie lubi marchewki i pietruszki ale seler zje, mięso tak ale bez skórki...  Żeby uniknąć walki z rosołem przy stole

chleba naszego
bulki żytnie z ziarnami 112

miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem ale dziś piekły się bez glazury

babka w formie

Proponowane wyszukiwania