Najprostszy przepis na muffiny. Bez użycia miksera. Pieką się w 15 minut. Idealne kiedy macie ochotę na szybki deser. Można piec z truskawkami, malinami, borówkami. Dobre będą zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju Kruszonka
BullioBezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie
wyzwania kuchennetaki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru
Sama słodycz i szczypta chilitrzcinowym cukrem i wanilią. Dodaj jajko, zmiksuj po czym dodaj fistaszkowe masło i zmiksuj jeszcze raz. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przykryj blaszki papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg, (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Podziel ciasto na porcje o około 35 gram każda
codojedzeniadelikatne. Smażę je na patelni bez tłuszczu, tylko z jednej strony żeby dobrze się sklejały podczas zwijania. Polecam zrobić większą ilość i zamrozić przed panierowaniem lub zamrozić już usmażone w panierce a potem odgrzać w piekarniku. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 jajko 3 łyżki oleju sól na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniautartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję migdałową. Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy skrobię, mąkę tortową i sodę – mieszamy – dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno
mojewypiekiinietylkotylko troszkę pracy, ale bez obawy, szybko opanujecie gniecenie i z radością będziecie chcieli jeszcze raz go skosztować. Składniki: 100 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Należy przyjąć że na każde 100 g mąki, należy dać jedno średnie jajko. Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać sól, wbić jajko (jajka). Wyrobić ciasto. Z początku będzie ciężko szło
na moim stole...budyniem, lub delikatna masą z mascarpone bez dodatku cukru. Pamiętajcie, jeżeli chcecie ciasto zrobić z większej proporcji to możecie je z łatwością zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie (zawinięte w folie). Prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie :) Składniki: 100g cukru 100g margaryny lub masła 250g mąki szczypta soli 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 330ml śmietany
ChilliJemywykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g mielonych migdałów 90g kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju
Mania WypiekaniaSKŁADNIKI: 6 białek z jajek 3 żółtka 2 miarki kazeiny (zazwyczaj są w opakowaniu) 30 g płatków owsianych 30 g otrąb 200 ml jogurtu greckiego 2
ClauditteMissCookingwszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru - 80g kakao - 250ml mleka - 100g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczki soli
Kuchenne Wariacjełyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub skrobi) 5 rozkruszonych tabletek stewi 1 jajko cynamon do posypania lub jak kto lubi ;) Sposób przygotowania: Ser dokładni rozduszamy widelcem dodajemy jako i znów porządnie rozgniatamy (mieszamy) dodajemy budyń, mąkę, otręby, stewię i po raz kolejny wszystko zgniatamy widelcem z tak przygotowanego ciasta lepimy kulki lub małe wałeczki, jak komu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdelikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera - 9 jajek - 300 g cukru pudru - 1 łyżeczka proszku
Zainspirowana w kuchnimielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu umieściłam już przepisy na sernik z bakaliami lub oszukany sernik na jogurtach greckich . Dziś kolej na sernik z brzoskwiniami z dodatkiem świeżej melisy cytrynowej z mojego zielnika :) Składniki : 1 kg twarogu mielonego 4 jajka ok. 125 g miękkiego masła szklanka
Weekendy w domu i ogrodziewody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia 2 pomarańcze 75 g masła 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki cukru Wykonanie Ciasto naleśnikowe Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut
O kuchni z uczuciemcałą noc do lodówki. Rano wyjąć ciasto i zapleść z niego warkocze. Zrobić kruszonkę: do roztopionego masła dodawać po łyżce cukru i mąki. Po pewnym czasie mieszanka powinna zacząć przypominać grudkowatą kruszonkę. Wyplecione chałki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów do podrośnięcia. Wstawić do nagrzanego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru pół szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 jajko 4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę) olejek
w mojej kuchniwyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut. SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego 2-krotnie ,1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru, 3/4 szklanki cukru ,pół szklanki oleju ,2 szklanki mleka ,1 jajko,,4 żółtka (4 białka odłożyć na pianę), olejek
w mojej kuchniFRESANO- kupicie tutaj Suszone śliwki kalifornijskie bez pestek charakteryzujące się wyjątkowym smakiem i aromatem. Więcej o produktach FRESANO dowiecie się TUTAJ Ale do dzieła, robimy zdrowe, aromatyczne pierogi. Wyjmij śliwki z opakowania i włóż do szklanej miski, posyp cukrem, odstaw na chwilkę. Robimy ciasto na pierogi. Składniki 3 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/2–2/3 szklanki wody szczypta
Z Kuchni Do KuchniKtóż z nas nie ma ochoty na świeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne
upichcicZamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy:
Maminek kulinarnyupiec. Pełen jabłek, które uwielbiam. Z budyniem cynamonowym, a takiego jeszcze nie jadłam. Wszystko zamknięte w dwukolorowym cieście, z którym nawet ja dałam sobie radę bez problemu.C. stwierdził, że to ciasto jest zupełnie inne od tych, które zazwyczaj piekę. Na ciepło pochłonął dwa spore kawałki, i to tylko dlatego, że więcej nie pozwoliłam. Spróbujcie, u Was też zniknie błyskawicznie(...)gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z palnika, przestudzić.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.Masło rozpuścić i przestudzić.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużyłam foremek do ciastek. Można również piec je bez nich, na blaszce z piekarnika. Przepis pochodzi stąd: KLIK. 1 i 1/2 szklanki kaszy manny100g masła1/2 szklanki cukru pudru1 duże jajkopowidła, konfitura lub dżem1. Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy pokrojone masło, cukier puder i jajko. Wszystko razem zagniatamy. 2. Ciasto dzielimy na nieduże porcje (kulki), które rozpłaszczamy
Szefowa kuchnimieszanka żytnich, orkiszowych, pszennych)1/2 szkl. ulubionego musli bez cukru5 łyżek płynnego miodu1 jajko + 2 białkaDuża garść pistacjiMała garstka żurawinyPrzygotowanie:Do miski wsypujemy suche składniki. Wbijamy jajko i białka. Wlewamy miód i mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do małej kwadratowej formy i pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Gdy ciasto przestygnie, kroimy na podłużne prostokąty. Owijamy papierem
Czarnawisienkacukru 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy
Walijskie Pichceniewyrośniętego zaczynu dodać roztrzepane jajka, stopione letnie masło, resztę mleka, cukier, przesianą mąkę mikserem spiralami wyrabiać z 5-7 minut ciasto ciasto przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut w ciepłym miejscu keksówki 24x14cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut
W Mojej Kuchni Lubiędodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę
Anioły w kuchniWarto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w
Kulinarny karnet Christopherawspominam i delektuję się ich jedzeniem bez dodatków. Lecz gdy mam większą ilość staram się także piec ciasta lub zamieniać je w różne przetwory, których smak będzie mi towarzyszył zimą... [przepis stąd.] Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 2 jajka 1/4 szkl. oleju czerwone porzeczki Wykonanie
Pasja Smakuuwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta). Podobna rzecz ma się z dodatkiem cukru (szczegóły w przepisie). Jeśli dodamy więcej owoców to wtedy nie musimy dodawać tak dużo cukru(...)owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
coolinarnastrefa.blogspot.commnie o upieczenie ciasteczek. Hmm, dawno nic nie piekłam specjalnie dla dzieci. W sumie to unikamy słodkich przekąsek. Ostatnio ciasta piekę tylko przy okazji. A ponieważ dziś okazji specjalnej nie było, to i ciasteczka będą inne. Bez cukru i bez białej mąki, za to z quinoa, mąką migdałową i mąką gryczaną. Rodzina orzekła, że ciastka są pyszne(...)mąki migdałowej 50 g mąki gryczanej 50 g miękkiego masła 50 g migdałów w płatkach 1 jajko 1 łyżka esencji waniliowej 1 czubata łyżka brązowego cukru - opcjonalnie Wykonanie: Komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (od chwili zagotowania) Dokładnie odcedzamy. Jajko ubijamy mikserem z wanilią. Dodajemy do niego obie mąki, ugotowaną komosę i połowę płatków migdałowych oraz masło
Przysmaki Karolkipiernika i zagnieść delikatnie. Podzielić ciasto na 3 części i wyłożyć nim 3 blaszki o wymiarach 37×26 cm (blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Każdy z placków piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Masa budyniowa: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 czubate(...)mleka zagotować z cukrami i masłem. Jajka utrzeć z obiema mąkami i szklanką mleka na gładką, płynną masę bez grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zmiksowaną masę do mleka i energicznie mieszać do momentu zagotowania. Masę zdjąć z ognia i mikserem krótko zmiksować póki masa jest gorąca. Wtedy stanie się jedwabista i bez grudek. Polewa: 100 g masła
kuchcikowniaresztę składników wyrobić na gładkie ciasto,ręcznie lub robotem, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto. Są dwa rodzaje formowania ciasta na pierożki ,odrywamy większy kawałek ciasta,wałkujemy dość cienko ok 2-3 mm i dużą szklanką wykrawamy okręgi drugi sposób i ja tym robiłam, odrywamy po małym kawałku ciasta i każdy wałkujemy na krążki(...)sposób jest lepszy dla tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni ,blaszkę zostawiamy w piekarniku żeby się nagrzała ,jak mamy kamień piekarniczy
Wypieki RenePodsumowanie: 893,55 kcal na cały sernik bez polewy SKŁADNIKI: 600 g sera twarogowego chudego 150 g jogurtu naturalnego 0% 35 g proszku budyniowego bez cukru 2 jajka 1 łyżka miodu około 15 g 10 tabletek stewii -Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który dodatkowo nie ma kalorii. W związku z tym cieszy się ogromną(...)pianę. Masę sernikową wymieszać z pianą. Dodać żurawinę i aromat. Przemieszać delikatnie. Masę przełożyć do wyłożonego papierem multicookera. Ustawić funkcję CAKE i czas 50 minut. W piekarniku piecz ciasto w temperaturze 180 stopni opcja pieczenia góra i dół przez 40-45 minut. Do zrobienia ciasta inspirowałam się przepisem TU! TU! TU! Kliknij :) Przepis na tradycyjny sernik z książki
ClauditteMissCooking