Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na niezwykłe toskańskie ciasto, tradycyjnie wypiekane na Boże Narodzenie. Panforte to orzechy oraz suszone (lub kandyzowane) owoce zlepione ciągnącą masą przypominającą miękki nugat. Istnieją dwa warianty klasyczne (miodowe) lub czekoladowe. Panforte jest słodkie, orzechowe z wyraźną nutą skórki pomarańczowej, może leżakować w temperaturze pokojowej nawet do dwóch miesięcy, warto więc upiec je już(...)temperaturę 120°C. Teraz wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę i podgrzewamy mieszając do jej rozpuszczenia. Masę wlewamy do bakalii i mieszamy do połączenia, a następnie przekładamy do formy. Wierzch ciasta dociskamy i wygładzamy zwilżonymi wodą dłońmi. Pieczemy 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy Panforte z piekarnika i ostrym nożem odcinamy od brzegów formy, zostawiamy na około 45 minut
Rozpustne gotowaniewierzchu, puszyste w środku, góra bitej śmietany i owoców za jedyne 12 zł. Do tego upaćkane wszystko, klejące się ręce, uświnione dzieci, piasek w zębach, truskawki w piasku, bita śmietana na koszuli. Jednym słowem – relaks w pełni. Od momentu zajęcia się gastronomią do tematu gofrów sprzedawanych we wszelkich budkach podchodzę jak pies do jeża, ostrożnie. Dowiedziałam się także, z czego(...)mocy czołgu i silnika odrzutowego, więc nie do końca sprawdza się teoria o mocy i kilowatach. Podstawą jest ciasto na gofry, ubita piana, żółtka, przesiana mąką i dobra, bita śmietana. Dziś mój sposób na gofry Taki mały offtop – na zdjęciu widzicie dziurki w gofrach, to bąbelki powietrza, zawsze zostawiam ciasto na chwilę, żeby popracowało. Gofry są puszyste i chrupiące jednocześnie
ladykitchenszklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka ok. 1/2 tabliczki mleczne czekolady (może być inna) Bita śmietana: ok. 400 ml śmietany kremówki 30-36 % 2 średniej wielkości łyżki cukru pudru do ozdoby pokrojona w drobną kostkę galaretka Wykonanie: Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jajko, olej(...)mleko. Dokładnie mieszamy. Foremki (silikonowe- jeśli inne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą) wypełniamy do 1 cm od dna. Pieczemy 25 minut w temp. 180 st.C. Po upieczeniu studzimy. Bita śmietana: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ok. 10 min.). Można użyć barwników spożywczych dla uzyskania kolorowej bitej śmietany (ja użyłam w proszku). Na wierzchu posypujemy kryształkami
tojestpyszne.blogspot.comsię prawdziwym ukoronowaniem lata. * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżki miodu 100 ml ciepłej wody Dodatki: 300 g borówek(...)piekarnika i zostaw biszkopt do wystygnięcia. Ciasto delikatnie oddziel nożem od formy za pomocą noża, a następnie podziel na 4 blaty. (Więcej rad jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj ). Bita śmietana Kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier puder i serek mascarpone. Poncz W wodzie rozpuść miód, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Tort Ułóż pierwszy blat
Food Squarełatwa do przygotowania, praktycznie robi się sama. Jedynym jej minusem jest czas oczekiwania na jej spożycie. Deser jest delikatny, puszysty i przepyszny a jego całość dopełnią świeże borówki i bita śmietana. Polecam bardzo bardzo;) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Składniki: 400 g borówek 250 ml mleka 2% 660 ml kremówki 30 % 2 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)łyżeczek żelatyny 120 g cukru bita śmietana do dekoracji świeże borówki do dekoracji Wykonanie: Borówki wraz z cukrem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, zmiksować blenderem na gładkie puree. Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody i pozostawić na około 10 minut do napęcznienia. W drugim garnuszku umieścić mleko i kremówkę, doprowadzić
Krakowskie smaki Aniponiższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi orzechami włoskim i - wszystko to składa się na wyśmienite cias to , które doskonale sprawdz i się jako przepyszny, niedzielny deser. Kremówka(...)pamię tajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytr ącić się masło). Pod koniec miksowania możemy dodać fi x do ubijania śmietany. 3/4 u bit ej kremówk i wykładamy na ciasto, wyró wnujemy wierzch i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do spodu). Znów umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Masę k ajmakową
Słodka StronaSKŁADNIKI Ciasto szklanka wody 125 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja cukier puder do posypania Bita śmietana 500 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Wodę zagotować z margaryną. Dosypać mąkę. Podgrzewać, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy ciasto wystygnie dokładać(...)niego po jednym jajku i ubijać mikserem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać szprycą lub nakładać łyżką małe porcje ciasta. Piec 20 min w temperaturze 200°C. Bita śmietana Rozpuścić żelatynę w wodzie. Ubić śmietanę na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dosypać cukier. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać łopatką. Przekroić ostudzone ptysie i przekładać je bitą śmietaną. Posypać cukrem
Przepisy KulinarneSKŁADNIKI ciasto 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki przesianej mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka ciemnego kakao bita śmietana 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki przesianego cukru pudru łyżeczka aromatu pomarańczowego 3 płaskie łyżeczki żelatyny niebieski barwnik spożywczy kostka z galaretki 2 pastelowe galaretki o smaku pinacolada 2 szklanki wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozpuścić(...)minut w temperaturze 200 ° C. Gorące ciasto biszkoptowe położyć na ściereczce (stroną ze wzorem) i zwijać w roladę razem ze ściereczką, aby ciasto zachowało kształt. Zostawić zawiniętą do ostudzenia. bita śmietana Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Ubić śmietanę mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier, aromat i barwnik Dolać ostudzoną żelatynę mieszając na najniższych obrotach. Wymieszać
Przepisy Kulinarnemieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru (na każde 250ml śmietanki) łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 40 ml cieplej wody.( na każde 250 ml śmietanki) Wykonanie Wlać schłodzoną śmietankę(...)schłodzonego naczynia i ubijać mikserem. Kiedy śmietanka zacznie się pienić, wsypać cukier puder. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji Do ubitej śmietany dolać rozpuszczoną tężejąca żelatynę i wymieszać. Bita śmietana z żelatyną dłużej zachowuje kształt i konsystencję. Dekorować ciasteczka.:)) Moc kamieni - Perła Perły są niesamowicie kobiece. Perły to jedne z tych ozdób, które dodają kobiecie urody . Stara legenda z wysp
w mojej kuchniplacków). Mamuś dziękuję za pomoc. Mace: 6 szklanek mąki 10 żółtek ½ masła ½ l śmietany 18% Wykonanie: Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całego ilość ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy
Sto kolorów kuchniMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około
Z miłości do słodkościgalaretkami truskawkowymi, rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku. Mieszam co jakiś czas. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Do pucharków nakładam warstwami zastygnięte galaretki, (wcześnie pokrojone )na spód więcej truskawek. Potem bita śmietana, cytrynowa galaretka , też ja kroję na kawałki, troszkę czerwonej. Na wierzch bita śmietana, kolorowa posypka i biszkopty. Podaję od razu . Zachęcam do przejrzenia gazetki
Takie tam pichcenieująć. Na stałe wpisałam je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo znikają szybciej niż się pojawiają. :-) (składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych) Ciasto: 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 300ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany (lub jogurtu zmieszanego ze śmietaną(...)Mieszamy. 3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy. 4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników. 5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut
Szefowa kuchnicałość mieszamy. Na koniec dodajemy przygotowaną dynię i ubitą pianę z białek oraz jedną część suszonej żurawiny i mieszamy łyżką aż do połączenia wszystkich składników. Do foremki przekładamy połowę ciasta, układamy warstwę suszonych bananów i suszonej żurawiny. Przykrywamy resztą ciasta, i ponownie układamy banany i żurawinę. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodać pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą. Deser bananowy schłodzić w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowo