ciasto jest obłędne! Czekoladowy, wilgotny spód, delikatny mus truskawkowy i bita śmietana. To ciasto wpisuje na listę obowiązkowych ciast w sezonie truskawkowym. Koniecznie spróbujcie, a gwarantuje że nie pożałujecie :-) Składniki blaszka 23/33: Ciasto: jajka 2 szt, kefir 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, zaparzona kawa rozpuszczalna (ostygnięta) 1 szklanka, mąka pszenna 260 g, soda 1 łyżeczka, proszek(...)szczypta soli, mus truskawkowy: truskawki 900 g sok z cytryny 2 łyżki, cukier 160 g, żelatyna w proszku 24 g+ 6 łyżek zimnej wody, śmietanka 30 % 500 ml, bita śmietana: śmietanka 36% 500 ml, śnieżka w proszku 1 szt, dodatkowo: czekolada mleczna 8 kostek, Sposób przygotowania: Mokre składniki ciasta wymieszać razem, następnie dodać cukier waniliowy, cukier kryształ oraz
kulinarne odsłony patiminutes, until bubbly. Add to flour and salt, mix, using a wooden spoon or a dough hook - just until combined. Do not knead. The dough should be a bit loose and sticky, not smoothe and elastic as usual.Cover the dough with kicthen towel and let ir rise somewhere warm for about 60 minutes or until doubles in size(...)roll into a loaf. Let your loaves rise once again for 45 minutes somewhere warm. Prepare the glaze: boil water with starch. Set aside to cool for a bit. Using a sharp knife, cut the surface of your risen loafes. Brush with the glaze. Bake for about 20-25 minutes in 220 C. Enjoy:) Modified recipe from this site
Lekcje w kuchniCiasto 3 bit spełni oczekiwania każdego łasucha :) Pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z kajmakiem, masą budyniową i bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmie jakieś pół godzinki ale powinno się schłodzić w lodówce kilka dłuższych chwil. blaszka o wymiarach 25/30 cm. Masa budyniowa 500 ml. mleka 130 gramów masła 1 budyń waniliowy 40 g 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżka mąki pszennej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru Bita śmietana 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo ok 400 gramów herbatników masa kajmakowa z puszki 400 g pół tabliczki startej na tarce czekolady Połowę mleka zagotować wraz z cukrami i masłem. Drugą część mleka dokładnie mieszamy z budyniem i mąkami, dodajemy do gotującego się
Andzia Pichcijeszcze ok 5 min. masa jogurtowa 1 l jogurtu owocowego ,1 galaretka koloru jogurtu ,żelatyna wykonanie Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody .Jogurt połączyć z tężejącą galaretką . Bita śmietana składniki 1/2 l śmietana kremówki 36 procentowej 2 łyżeczki żelatyny 3lub 4 łyżki cukru pudru wykonanie żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody .Smetanę ubić z cukrem pudrem i letnią(...)żelatyną. dodatkowo paczka biszkoptów dużych składanie ciasta Biszkopt-masa jabłkowa -biszkopty -masa jogurtowa -bita śmietana
Moje Wyrobysaucepan heat a tablespoon of olive oil and add the onion and fry it till it glazes. Add the pepper and fry it all until the pepper loses a bit of water and become a little soft. In the meantime crush the pepperoncini in a mortar. I’ve added a bit more than one small pepper, cause
Martyna Cooksenough to hold all the ingredients. First add leak, onion and celery. After around 10 minutes of constant mixing and frying, when the vegetables will soften a bit add both peppers and still fry constantly mixing. When peppers will soften a bit add mushrooms and carrot, Fry it all, constantly mixing until almost all of the water evaporates. When
Martyna Cooksingredients in a bowl and mix them together with a mixer for smooth batter. Rye crepes batter is thicker than wheat one. Frying of those is a bit different also, they are more brittle so turning them is an interesting job Preheat frying pan with a bit of oil and pour a one thin layer of batter. When the batter
Martyna Cookssome meat – chicken, bacon, it’s up to you. It’s good to boil the potatoes a day before, so they could dry a bit, it’ll make them easier to make a dough of them. There are literally five ingredients, which most likely you have at home – have fun cooking! SKŁADNIKI: Gnocchi(...)gęstości na jaką masz ochotę dorzuć na patelnię gnocchi i smaż wszystko na małym/średnim ogniu aż uzyskasz oczekiwany efekt. Boil potatoes, drain them and let them cool a bit, you don’t have to boil them a day before but, in my opinion, it’s worth doing – you’ll need less flour to make
Martyna CooksKrem cytrynowy (lemon curd) 4 żółtka 0,5 szklanki erytrytolu 60 ml soku z cytryny świeżego 60 g masła klarowanego 1 porcja skórki cytrynowej (skórka otarta z 1 cytryny) Bita śmietana 1 szklanka gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej (ok. 250 ml) 1 łyżka erytrytolu czubata 1 łyżeczka żelatyny płaska (w wersji wege zastąpić agarem) Dodatkowo 10 cząstek grejpfruta(...)mieszając gotować masę aż do zgęstnienia. Zestawić z ognia i całkiem ostudzić. Gdy krem jest zupełnie zimny ubić lekko mikserem aż masa stanie się puszysta. Przełożyć masą blaty bezowe. Bita śmietana Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników (w przypadku
Modern Cave Girlswojej aktywacji oprócz standardowo wilgoci i ciepła potrzebuje kwasów. Dodajemy ją więc do ciast kwaskowych, w których neutralizuje kwaśny smak. Technika mechaniczna – białka i żółtka jajek, cukier, bita śmietana i para. Spulchniane mechaniczne opiera się głównie na napowietrzaniu mas za pomocą urządzeń i przyrządów kuchennych. Metoda ta nie bazuje na reakcjach chemicznych jak dwie pozostałe lecz na właściwościach fizycznych(...)ułatwia proces ubijania żółtek. Mogą one powiększyć swoją objętość nawet czterokrotnie. Piana z żółtek jest nie zastąpiona w produkcji sufletów oraz jest stosowana jako dodatek do wielu pysznych sosów. Bita śmietana. Cudowną pianę z bitej śmietany ubijamy w inny sposób niż pianę z białek lub żółtek jaj. Minimalny poziom tłuszczu wymagany do ubicia śmietany to 30%. Na początku ubijania wprowadzamy
SmartBake.plziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op kandyzowana skórka z cytryny lub pomarańczy opcjonalnie Galaretka z owocami 1 op galaretki cytrynowej 500 ml ciepłej wody 4 szt jabłek Bita śmietana 500 ml śmietanki min. 30% tłuszczu 8 g żelatyny 10 ml wody 4 łyżki cukru pudru Beza na top 100 g białek jaj ok. 3 średnie jajka(...)zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki i poczekaj, aż zacznie tężeć. Do tężejącej, zagęszczającej się galaretki dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej. Bita śmietana Żelatynę zalej wodą i odczekaj 10min, aż żelatyna napęcznieje. Następnie rozpuść żelatynę w mikrofalówce lub w małym rondelku. Uważaj, aby nie zagotować żelatyny, ponieważ straci ona swe właściwości żelujące
SmartBake.plflour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. P ress the pastry into the bottom(...)instructions, using just 300 ml of milk. Add sugar to taste followed by butter. Mix, until melts. Pour over the baked crust and let it chill for a bit. Prepare the jello according to package instructions. Place some berries on top of the pudding and cover with thickening jello. Chill in the fridge for few hours. Enjoy:) Also
Lekcje w kuchnibutter to the flour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks, press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. P ress the pastry into(...)Chill in the fridge for few hours. Sprinkle the meringues on top. To bake your own meringues, beat the egg whites, untill stiff peaks form (add a tiny bit of salt at the beggining of whisking). Gruadually, spoon by spoon, start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Using a heaping
Lekcje w kuchnimilk Mix the eggs with sugar and vanilla, until light and fluffy (8 minutes). Add room temperature butter and mix well (the batter may look split and a bit weird, but it's okey). Add dry ingredients and mix to combine - the batter will be very thick. Mix the apple mousse with starch. Spoon half of the batter onto(...)that. Using a spoon add the rest of the batter on top (if you want the top batter to be more loose and easier to apply, add a bit of sour cream or Greek yogurt). Bake for about 45 minutes in 180C. Combine all the glaze ingredients, to reach a consistency of a thick glaze, pour it over the cake
Lekcje w kuchnibaking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea. Prepare the coconut filling: pour 600 ml of milk to the pot, add sugar and coconut. Cook(...)mixed with the rest of the milk (250ml). Cook for few additional minutes, until thickens. Place the filling on a sponge cake and let it cool down for a bit. Prepare the ganache: cover the chocolate with hot cream and set aside for few minutes. Mix. Pour the ganache on top of the cake. Sprinkle with coconut chips or coconut
Lekcje w kuchni