przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź
Mango PapajaUwielbiam te pulchne bułeczki na śniadanie! Ich wykonanie jest ekspresowe, bo w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego nie musimy czekać aż wyrośnie. Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 400 ml jogurtu naturalnego 60-70 dag mąki pszennej typu 450 Wykonanie: Jogurt wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, dodać mąkę, jajko i wyrobić ciasto takiej samej konsystencji
Tradycyjna KuchniaNazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie. Składniki: kostka masła 1.1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki) 9 szt białek 32 g cukru waniliowego olejek migdałowy(...)makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki, starcza mi na 4 porcję.Piekę kolo 45 minut w 170 stopniach.Ciasto upieczone i wystudzone polewam czekoladą i dekoruje wiórkami z czekolady
Różowa kuchniawrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po kawałku zimnego ciasta
Passions hobbies lifełyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC
codojedzeniawyrosnąć) 30 sztuk kolorowych landrynek (najzwyklejszych) Masło i miód podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę(...)piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby masa z landrynek zastygła. Najlepiej zdejmować ciastka z blachy podsuwając je od dołu łopatką do ciasta, żeby się nie połamały
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiąg dalszy wypiekania pierniczków.Teraz wypiekamy gwiazdki i bałwanki.Ciasto szybko się robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam . Składniki na 50 szt 1 szklanka sztucznego miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1/2 przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo(...)kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma raz dwa i zagniatamy ciasto.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę.Ciasto schłodzone lepiej się wałkuje. Wycinamy gwiazdki i bałwanki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec na papierze do pieczenia ok. 5-8 minut. Wystudzić na metalowej kratce.kuleczkami
Różowa kuchniapomarańczowy, białe wino, krem jajeczny i bita śmietana to rewelacyjny deser angielski. Krem ten wykonałam na warsztatach z Kurtem Schellerem. Idealny na zimową chandrę i długie wieczory. Składniki na 4 porcje: Galaretka • 150 ml białego wina słodkiego • 50 ml brandy • 200 ml świeżego soku pomarańczowego • 4 goździki • 3 ziarna ziela angielskiego • laska cynamonu(...)anyżu • 1 łyżka cukru • 4 łyżeczki żelatyny • 8 biszkoptów podłużnych Krem • 4 żółtka • 2 łyżki cukru pudru • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 425 ml mleka • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej • bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: Galaretka • W małym naczyniu zagotować wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. • Mieszać, aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostawić
To co kochamszwarcwaldzku. Kwaskowe wiśnie i gorzka czekolada doskonale uzupełniają słodycz bezy. Składniki: • 6 białek • 300 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 500 ml śmietany 30% • 3 łyżki cukru pudru • 2 czekolada gorzka Wiśnie • 1 opakowanie mrożonych wiśni 450 g • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: • Białka ubić na sztywno(...)minut. Wiśnie • Rozmrożone wiśnie zagotować, odlać powstały sok. • Wiśnie wymieszać z cukrem. • W 1/4 szklanki ostudzonego soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dodać do wiśni i zagotować. Bita śmietana • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Czekoladę zatrzeć na tarce, odłożyć 1 łyżkę do dekoracji, a resztę wymieszać z ubitą śmietaną
To co kochamczubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu winnego Krem cytrynowy – Lemon curd • 3 cytryny – skórka i sok • 3 jajka • 100 g cukru • 100 g zimnego masła Bita śmietana • 1 l śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru • ozdobne cukierki złote Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. • Masa(...)powoli mieszać, aż się ociepli. • Cały czas mieszając dodawać kawałki masła, jak tylko poprzednie się rozpuszczą. Mieszać 5-10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową odstawić do ostudzenia. Bita śmietana • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Na bezowy blat wylać krem cytrynowy, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek
To co kochamrozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuztkę znajdował się w zeszycie kulinarnym mojej mamy(...)dziedzinie jest siostra Ula, która po latach ponownie odczarowała wuzetkę i ta z jej przepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie
To co kochamdaje idealne połączenie. Składniki: Beza • 6 białek • 300 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki octu winnego Mus z kiwi • 6 kiwi • 1 łyżka cukru pudru Bita śmietana • 1 l śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru • 2 kiwi pokrojone w półplasterki Wykonanie: Beza • Białka ubić na sztywno. • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas(...)kiwi • 6 sztuk kiwi obrać i pokroić, po czym zmiksować z cukrem pudrem. • 2 sztuki kiwi obrać i pokroić w półplasterki. Bita śmietana • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Na upieczony bezowy blat wylać mus z kiwi, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek
To co kochamlinia Amandin (*) od razu przypadła mi do gustu. (1 porcja) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub wg własnego smaku) 100 ml wody 150-200 ml napoju z orzechów macadamia (Amandin) (**) Bita śmietana: 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego) cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki) Bita śmietana. Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce
Di gotujeSzachownica" Kruche z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji Ciasto "Snikers" Ciasto Marchewkowe o Lekko Korzennym Smaku Ciasto Marchewkowe Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową Ciasto "3Bit" na Biszkopcie Najlepsza Kremówka Makowo-Kokosowe z Serem i Masą Budyniową Ciasto "Marysieńka" Najlepsza Szarlotka Szarlotka z Masą Budyniową Przepyszne Ciasto Kokosowo - Ananasowe Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Nutella Cake(...)Nigelli Lawson Proste Ciasto Czekoladowe Ciasto "Krówka" Miodownik Kokosowo-Orzechowe z Powidłami S. Anastazji Brownies z Migdałami Ciasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie
Słodka Stronasmaku czekoladowym (u mnie bez cukru) 1 budyń waniliowy na 175 ml wrzątku 3 czubate łyżeczki wiórek kokosowych (u mnie Skworcu) 1 czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana do ozdoby: rurka z białej czekolady, chrupiące kulki w czekoladzie mlecznej Przygotowanie: Herbatniki kruszymy (wybrałam bardzo delikatne ciasteczka, więc robię to w dłoniach) i przekładamy na dno pucharka(...)czubatą łyżeczkę dżemu. Teraz w zależności czy chcemy lekko ciepły czy zimny deser odstawiamy go na chwilę (budyń nie może być zbyt ciepły, aby utrzymała się na nim nasza bita śmietana). Wierzch przestudzonego deseru zdobimy bitą śmietaną, wbijamy czekoladową rurkę i całość posypujemy chrupiącymi kuleczkami w czekoladzie. Podajemy. Deser słodka chwila wytchnienia (waniliowo- kokosowy z porzeczkową nutą) Smacznego
Słodkie okruszki