Znalazłam w lokalnym supermarkecie cudne kompletnie scones - kwadratowe, luksusowe i obłędnie cytrynowe! Uzależniłam się w sekundzie, bo z lemon curd i bit ą śmietan ą smakowały bosko. Oczywiście kolejne logiczne posunięcie mogło być tylko jedno: odtworzenie cuda w domowym zaciszu. Co udało się świetnie, z jednym wyj ą tkiem - kompletnie zapomniałam, że mam w domu kandyzowan(...)mleka, posyp ewentualnie cukrem demerara i piecz przez 10-12 minut do złotawego koloru. Zostaw do przestudzenia i zajadaj jeszcze ciepławe. Pyszne z lemon curd i bit ą śmietan
Lejdi of the housebita ręka w górę… Wiedziałam, znacie go wszyscy;) Każdy ma jednak na niego swój osobisty słodki sposób. Sama robiłam go w kilku różnych wersjach: z gotową krówką, masą budyniową z dodatkiem masła, kremem śmietankowym. Tym razem zdecydowałam się na wersję z domową masą kajmakową z przepisu mojej mamy( a jest to najlepsza masa w wersji maxisłodkość na świecie;)). Przekładanie(...)bita rozpoczęłam na blacie, skrojonym z wysokiego biszkopta, ale myślę że z powodzeniem można użyć warstwy herbatników, bądź upiec cienki 4 jajeczny biszkopt. Megasłodkie ciacho, w sam raz, gdy „macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie co”;)). Składniki na biszkopt: 4 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno, stopniowo
Domowe ciastadiventerà anche una fonte di benessere e tranquillità :) SKŁADNIKI (2 porcje) 500 ml mleka 150 g mlecznej czekolady 1 łyżka niesłodzonego kakao 2 pomarańcze szczypta cynamonu bita śmietana **** INGREDIENTI 500 ml di latte 150 g di cioccolato al latte 1 cucchiaio di cacao amaro 2 arance un pizzico di cannella panna montata PRZYGOTOWANIE Do garnuszka wlewamy(...)cioccolato tritato e il cacao. Mescolate bene il tutto e lasciate cuocere a fuoco lento fino ad addensare. Przygotowan ą czekoladę dokładnie mieszamy i przelewamy do filiżanek. Dekorujemy bit ą śmietaną, otart ą sk ó rk ą z pomarańczy oraz oprószamy cynamonem. **** A questo punto mescolate bene il tutto e versate nelle tazzine. Prima
La grande e la piccola cuocamąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku 1 łyżka kawy mielonej Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: powidła z czarnej porzeczki, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną(...)ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem z kajmaku, układamy 2 biszkopt, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy startą na tarce czekoladą
słodki bratekbłyskawicznych Masa budyniowa: 10 dkg cukru kryształu 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła bez soli Bita śmietana: 1 galaretka cytrynowa (75 gr) 200 ml wody 500 ml smietany kremówki (36%) 20 dkg podłużnych biszkoptów Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta. Jak przygotować Rajską Fantazję . Biszkopt : do miski(...)Gotować przez minutę od momentu zagotowania. Ugotowany budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch. Kiedy utarte dodawać w małych ilościach budyń, cały czas ucierając. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii. Bita śmietana : wodę zagotować. Kiedy wrząca zalać nią galaretkę. Dokładnie wymieszać i schłodzić, aż zacznie tężeć. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejącą lecz nadal płynną galaretkę. Zmiksować. Złożenie
mecooksSernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto King Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia
Lena GotujePyszne żółte naleśniki dyniowe z bita śmietaną też dyniową. Wykorzystałam dynię hokkaido która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody. Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej. ciasto: 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 100 g mąki pszennej 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem(...)dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana Winiary 200 ml mleka 3.2 % 1/2 szklanki puree z dyni pieczonej pozostałe: 2 łyżki owocu granatu 30 g czekolady gorzkiej kawałek dyni pieczonej Puree z dyni: Kawałki dyni hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka
wesoła kuchniaPrzepyszne ciasto idealne do małej czarnej. Ciasto 3 bit na delikatnym biszkopcie sprawdzi się również na przyjęciu dla najmłodszych pociech. biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy(...)jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana. masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 śmietana fix ponadto: kilka kostek schłodzonej czekolady mlecznej do dekoracji Przygotowanie: Śmietanę kremówkę ubijamy
Podróż w kulinariabiedronce! Składniki (8 omlecików): • 4 jajka • 2 łyżki cukru • 4 łyżki mąki • do podania: cukier puder, bita śmietana, serek mascarpone, świeże owoce Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do niedużej plastikowej miski wbić białka jajek, żółtka zachować oddzielnie. Białka ubić(...)dłoniach na pół i tak złożone postawić pionowo w pojemniku. Gdy omlety chwilę przestygną można przełożyć je bitą śmietaną i owocami. Omlety z wierzchu posypać cukrem pudrem. Bita śmietana : W czasie gdy omleciki się pieką, ubić śmietankę (ok. 200 ml). Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę (30% lub 36%) ubijać na małych obrotach miksera. Gdy już nieco
cucinarejabłek (po obraniu) 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl wody 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Bita śmietana: 500 ml zimnej kremówki 30% 2,5 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Posypka orzechowa: 100 g orzechów włoskich 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Orzechy(...)orzechową. Orzechy grubo posiekać. Przełożyć na patelnię wymieszać z cukrem i na średnim ogniu uprażyć uważając by cukier się nie przypalił a tylko skarmelizował i oblepił orzechy. Posypkę ostudzić. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę zmiksować. Na zimnych jabłkach rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugim blatem orzechowym i na górze
Ala piecze i gotujesoku z cytryny + 1/3 szklanki wody Masa budyniowa • 1 op. budyniu waniliowego w proszku • 375 ml mleka • 125 ml soku z cytryny • 50 g cukru • 125 g masła Bita śmietana • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 50 g cukru pudru • 2 op. śmietan-fixu Wierzch • 250 g herbatników z ząbkami • lukier: sok z 1 cytryny + 2 szklanki cukru pudru Przygotowanie : Spód(...)przelać do miski, odstawić na 15 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać aż się rozpuści. Wyłożyć na nasączony spód i wyrównać powierzchnię. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem śmietany. Bita śmietana Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną i gęstą pianę, pod koniec dodać śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię. Wierzch Na bitej
KUCHNIA POLSKApełną smacznych pomysłów. Jako pierwsze zapraszamy na smaczny deser, który nie dość, że szybki w wykonaniu, banalnie łatwy, to jeszcze jak się prezentuje! Bananowy deser Składniki: Banany Budyń śmietankowy Bita śmietana Crunchy bananowe (polecamy te z Biedronki) Sos toffi Sok z cytryny Wykonanie: Sławek ugotowal budyń zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jeśli jest on bez dodatku cukru należy(...)tofii wykonaliśmy samodzielnie, ale o tym w kolejnym poście. Czekamy aż ugotowany budyń wystygnie i możemy się zabrać za tworzenie deseru. Układamy warstwami: crunchy, budyń, banany, toffi, crunchy, bita śmietana, banany, tofii itd. Wkładamy do lodówki i to na tyle! Dajcie koniecznie znać jak Wam się podoba, a jeśli zrobicie, to również jak smakuje! SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Gosia W, Gosia
Sprawni w smakupodać np. na jakiejś imprezie. Bardzo polecam. Składniki (forma 26 x 21 cm): Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Bita śmietanka kokosowa: 2 puszki schłodzonego gęstego mleka kokosowego (u mnie w wersji light)* 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki mleka roślinnego Dodatkowo(...)Dodać mąkę ryżową i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i znów delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Bita śmietana: Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek. Dodać zimne mleko i wymieszać, odstawić do przestudzenia. Stałą część mleka kokosowego przełożyć
Healthy food explorerLatte, o objętości do 250 ml. Mocha lub mokka to kawa z dodatkiem czekolady. Czekoladę roztapia się w mleku, a do całości dodaje espresso. Na górę można dać bita śmietaną czy posypkę z kakao i cynamonu. W tej kawie mlecznej składniki się miesza przed podaniem. Czekoladę można wybrać dowolnie – mleczną, białą lub gorzką. Szklanki do Mokki także powinny być wysokie(...)alkoholem. Oryginalnie dodaje się do niej irlandzką whisky. Najpierw podgrzewa się szklankę wlewając do niej wrzątek. Potem zaczyna się dodawanie składników: alkohol, łyżka cukru trzcinowego, espresso i na koniec bita śmietana. Wszystko trzeba dodawać delikatnie, tak by warstwy się nie zmieszały. W ten sposób uzyska się estetyczny deser kawowy w kolorze biało-czarnym. Flat White to, jak sama nazwa wskazuje
codojedzenia