cukierków kukułki 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g) 100 ml wody Bita śmietana: 250 ml śmietanki 30% pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej 100 ml wody Dodatkowo: 50 g masła 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki likieru lub kawy do ponczu Jak przygotować(...)przełóż do miski, dodaj do niego całkowicie ostudzoną masę kukułkową i miksuj robotem kuchennym przez chwilę. Następnie dodaj zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksuj, aż powstanie jednolita masa. Bita śmietana: Pół opakowania galaretki cytrynowej rozpuść w 100 ml gorącej wody i odstaw, aż wystygnie. Zimną śmietanę prosto z lodówki ubijaj na najwyższych obrotach miksera, aż zrobi się sztywna
e-PrzepisyKulinarnelubianych wszędzie gofrów, ciasto jest bardziej kruche, choć po upieczeniu są elastyczne i dzięki temu możemy je zawijać w rożek i nadziewamy czym dusza zapragnie, może być to bita śmietana, lody, słodycze i dowolna polewa oraz owoce, w każdej werji są przepyszne! Gofry pokryte są charakterystycznymi bąblami które uzyskujemy piecząc je w specjalnej gofrownicy. Gofrownica DEZAL(...)jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki kukurydzianej ½ szklanki cukru pudru ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju 1 łyżeczka pasty waniliowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Dodatki: Bita śmietana, dowolne owoce, polewa czekoladowa, słodka posypka Sposób przygotowania: Jajka wbić do miski, wsypać cukier puder, zmiksować na gęstą jasną i puszystą masę, wlać mleko, olej, pastę waniliową
Wanilia i Kardamonkandyzowana skórka z cytryny lub pomarańczy opcjonalnie Galaretka z owocami 1 op galaretki cytrynowej 500 ml ciepłej wody 4 szt jabłek Bita śmietana 500 ml śmietanki min. 30% tłuszczu 8 g żelatyny 10 ml wody 4 łyżki cukru pudru Beza(...)zalej ciepłą wodą. Dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki i poczekaj, aż zacznie tężeć. Do tężejącej, zagęszczającej się galaretki dodaj pokrojone jabłka i wymieszaj. Odstaw na bok w temperaturze pokojowej. Bita śmietana Żelatynę zalej wodą i odczekaj 10min, aż żelatyna napęcznieje. Następnie rozpuść żelatynę w mikrofalówce lub w małym rondelku. Uważaj, aby nie zagotować żelatyny, ponieważ straci ona swe właściwości żelujące
SmartBake.plwiedziałam że na pierwszy strzał poleci koktajl z jeżyn. Z tego co pamiętam, na wsi piłam właśnie coś na pokrój koktajlu z owocami i jakimś nabiałem. Czy to była bita śmietana z nimi? Kule, no nie potrafię sobie przypomnieć co do dokładnie było. Ale jeżyny smakowały tak samo. I tak, miałam 5 pomysłów na minutę co zrobić z resztą owoców(...)Chociaż coraz bardziej wydaje mi się, że jednak były dodawane do ubitej śmietany. Może jednak na to się skuszę. Myślę i myślę i wiecie co? Nie, to nie była bita śmietana, to chyba była śmietana w proszku. Wiecie, o której mowa? W najbliższym czasie jej poszukam. Wiem, że ma kiepski skład, ale nic na to nie poradzę. Muszę w końcu
Kardamonovywegański przepis Przepis na fit deser z truskawkami, nasionami chia i mlekiem kokosowym to pyszne deserki, które przygotujesz w jedyne 20 minut.… ZOBACZ PRZEPIS Przepis na 3 BIT – deser bez pieczenia Przepis na 3 bit, czyli proste ciasto z masą krówkową bez pieczenia w formie deseru! Jest to świetny sposób na… ZOBACZ PRZEPIS Kokosowy deser Banoffee Wersja
Via GustoJest szybki do przygotowania, ale smak i prezentacja są absolutnie zachwycające. Tort po prostu rozpływa się w ostach! Z czego składa się ten tort bez pieczenia? biszkopty herbatniki mascarpone bita śmietana wiśnie kakao Co sprawia, że ten tort jest tak wyjątkowy? Przede wszystkim warstwy ciasta doskonale się komponują ze sobą. Mascarpone, czyli włoski ser o kremowej konsystencji, nadaje naszemu kremowi(...)jedwabistą teksturę i delikatny smak. Bita śmietana sprawia, że ciasto jest puszyste, a wiśnie to doskonałe orzeźwienie pomiędzy warstwami! Całość jest uzupełniona przez biszkopty, które dodają delikatności i podstawy dla reszty składników. Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej. Jak przygotować tort bez pieczenia z kremem i wiśniami? Przygotowanie tego tortu jest proste. Po przygotowaniu kremu wystarczy tylko składać warstwy składników
Via Gustopewno zachwyci każdego, kto go spróbuje. Herbatniki stanowią podstawę ciasta i dodają mu tekstury, natomiast budyń i mus truskawkowy są aksamitne i kremowe, zapewniając harmonię w smaku i konsystencji. Bita śmietana pod musem truskawkowym jest puszysta i miękka. Dekoracja z wiórków białej czekolady i świeżych truskawek dodaje mu elegancji i uroku tworząc wspaniały wystrój, który zrobi wrażenie na każdym(...)opakowanie powinno mieć 60-70 g) Budyń truskawkowy dostępny tutaj 1 budyń waniliowy (37 g) cukier waniliowy ( 2 opakowania) lub ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy masło (200 g) Bita śmietana : śmietanka kremówka 36% (500 ml) cukier puder (3 łyżki z lekką górką) żelatyna (4 łyżeczki płaskie) woda gorąca (1/4 szkl) Mus truskawkowy : truskawki ( 500 g ) 2 galaretki
Rita creativedżemem malinowym, a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Ferrero Rocher Przepis tutaj (KLIK) Trzy warstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, w smaku bardzo przypominające znane pralinki. 3 bit z truskawkami Przepis tutaj (KLIK) Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja
Blog z Apetytempomarańczowy, białe wino, krem jajeczny i bita śmietana to rewelacyjny deser angielski. Krem ten wykonałam na warsztatach z Kurtem Schellerem. Idealny na zimową chandrę i długie wieczory. Składniki na 4 porcje: Galaretka ? 150 ml białego wina słodkiego ? 50 ml brandy ? 200 ml świeżego soku pomarańczowego ? 4 goździki ? 3 ziarna ziela angielskiego ? laska cynamonu ? 1 gwiazdka anyżu ? 1 łyżka cukru(...)łyżeczki żelatyny ? 8 biszkoptów podłużnych Krem ? 4 żółtka ? 2 łyżki cukru pudru ? 2 czubate łyżki mąki pszennej ? 425 ml mleka ? 1 łyżeczka skórki pomarańczowej ? bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: Galaretka ? W małym naczyniu zagotować wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. ? Mieszać, aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostawić na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Wyjąć przyprawy lub odcedzić
To co kochamczekoladowym czyli po szwarcwaldzku. Kwaskowe wiśnie i gorzka czekolada doskonale uzupełniają słodycz bezy. Składniki: ? 6 białek ? 300 g cukru kryształu ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana ? 500 ml śmietany 30% ? 3 łyżki cukru pudru ? 2 czekolada gorzka Wiśnie ? 1 opakowanie mrożonych wiśni 450 g ? 2 łyżki cukru ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: ? Białka ubić(...)przez 2 godziny 30 minut. Wiśnie ? Rozmrożone wiśnie zagotować, odlać powstały sok. ? Wiśnie wymieszać z cukrem. ? W 1/4 szklanki ostudzonego soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, dodać do wiśni i zagotować. Bita śmietana ? Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. ? Czekoladę zatrzeć na tarce, odłożyć 1 łyżkę do dekoracji, a resztę wymieszać z ubitą śmietaną. ? Na środek bezy we wgłębienie włożyć przestudzone
To co kochamczubata łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 2 łyżeczki octu winnego Krem cytrynowy – Lemon curd ? 3 cytryny – skórka i sok ? 3 jajka ? 100 g cukru ? 100 g zimnego masła Bita śmietana ? 1 l śmietanki 30% ? 4 łyżki cukru pudru ? ozdobne cukierki złote Wykonanie: Beza ? Białka ubić na sztywno. ? Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. ? Masa ma być sztywna(...)powoli mieszać, aż się ociepli. ? Cały czas mieszając dodawać kawałki masła, jak tylko poprzednie się rozpuszczą. Mieszać 5-10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową odstawić do ostudzenia. Bita śmietana ? Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. ? Na bezowy blat wylać krem cytrynowy, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek przed pieczeniem. ? Na wierzch wyłożyć
To co kochamskrótu „WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy i bita śmietana z polewą czekoladową, krojone w kwadraty z ozdobnym kleksem śmietany na wierzchu. Przepis na wuzetkę znajdował się w zeszycie kulinarnym mojej mamy, z czasów jej młodości, ale w moim rodzinnym(...)naszej rodzinie specjalistką w tej dziedzinie jest siostra Ula, która po latach ponownie odczarowała wuzetkę i ta z jej przepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki
To co kochamdaje idealne połączenie. Składniki: Beza ? 6 białek ? 300 g cukru ? 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej ? 2 łyżeczki octu winnego Mus z kiwi ? 6 kiwi ? 1 łyżka cukru pudru Bita śmietana ? 1 l śmietanki 30% ? 4 łyżki cukru pudru ? 2 kiwi pokrojone w półplasterki Wykonanie: Beza ? Białka ubić na sztywno. ? Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając. ? Masa ma być(...)suszyć bezę przez 2,5 godziny. Mus z kiwi ? 6 sztuk kiwi obrać i pokroić, po czym zmiksować z cukrem pudrem. ? 2 sztuki kiwi obrać i pokroić w półplasterki. Bita śmietana ? Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. ? Na upieczony bezowy blat wylać mus z kiwi, trochę zostawić do dekoracji. Krem ma wejść do dołka utworzonego podczas modelowania białek przed pieczeniem
To co kochamszklanki cukru ? 1/3 szklanki kakao ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 cukier waniliowy ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ? 1/2 łyżeczki sody ? szczypta soli ? 1/2 szklanki mleka ? 1/4 szklanki oleju Bita śmietana ? 300 ml śmietany kremówki 30-36% ? 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa ? 100 g masła ? 2 łyżki cukru ? 2 łyżki kakao ? 2 łyżki mleka ? 500 g truskawek ? 1/2 łyżeczki(...)wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut. ? Sprawdzić patyczkiem – jeśli ciasto będzie mokre, to piec jeszcze 5 minut. ? Wystudzony krążek przeciąć na dwa blaty. Nie nasączać. Bita śmietana ? Do mocno schłodzonej śmietany dodać cukier puder i ubić na sztywno. Należy uważać, aby nie przebić śmietany, bo powstanie masło. Najlepiej stać podczas ubijania obok i pilnować. ? Odłożyć do dekoracji
To co kochamładnie się prezentuje dzięki narysowaniu widelcem wzorków na bokach. Składniki: Beza – 5 białek – 300 g cukru – 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej – 2 łyżeczki octu winnego Bita śmietana – 0,5 l śmietanki 30% – 3 łyżki cukru pudru Owoce – truskawki, maliny, borówki, morele Wykonanie: Beza – Białka ubić na sztywno. – Dodawać po kilka(...)miejsca na obwodzie. – Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut. – Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę jeszcze przez 2 godziny. Bita śmietana – Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. – Na upieczony bezowy blat wyłożyć bitą śmietanę. – Na wierzchu położyć owoce, udekorować listkami mięty
To co kocham