baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea. Prepare the coconut filling: pour 600 ml of milk to the pot, add sugar and coconut. Cook(...)mixed with the rest of the milk (250ml). Cook for few additional minutes, until thickens. Place the filling on a sponge cake and let it cool down for a bit. Prepare the ganache: cover the chocolate with hot cream and set aside for few minutes. Mix. Pour the ganache on top of the cake. Sprinkle with coconut chips or coconut
Lekcje w kuchniLekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 200 g mąki pszennej(...)mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę
moj przepis nałyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 720g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka krystaliczna lub zielona np. jabłkowa 3 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanka wody Bita śmietana: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru cynamon kolorowe perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kawałki pokrojonego masła(...)zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać 2 łyżki wody i dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać), całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Bita śmietana: Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Tartę wypełnić musem jabłkowym i wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyczerwonego wytrawnego wina 75 g brązowego cukru 1 pomarańcza (sok i skórka) 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 2 łyżeczki kardamonu 2 goździki (rozgniecione) 2 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione) Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 / 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pavlova: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder(...)zetrzeć skórkę z pomarańczy, włożyć śliwki, trzymać na ogniu przez kilka minut, wyjąć i włożyć gruszki, chwilę je pogotować i przełożyć do śliwek. Owoce i sos odstawić do wystygnięcia. Bita śmietana: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i cynamon. Wykonanie Cynamonową bezę przełożyć na paterę lub płaski talerz, wyłożyć na nią bitą śmietanę, następnie
niecodziennikparyłyżki kakao 1 łyżeczka kawy z cykorii (płaska) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 20 kropli stewii w płynie 30 ml ciemnego rumu 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej Bita śmietana kokosowa 1 szklanka gęstego mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej (ok. 250 ml) 1 łyżka erytrytolu czubata 1 łyżeczka żelatyny płaska (w wersji wege zastąpić agarem, a jeśli korzystasz(...)wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową). Odstawić do lodówki. Mus czekoladowy Wszystkie składniki zblendować bardzo dokładnie na gładką masę. Wyłożyć na spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Bita śmietana kokosowa Odrobinę mleka/ śmietanki kokosowej odlać do garnuszka, wsypać erytrytol i posypać wierzch żelatyną bądź agarem i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać do rozpuszczenia składników
Modern Cave Girlłyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu rumowego Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% (schłodzić) 4 łyżki cukru pudru śmietan-fix (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić murzynka z bitą śmietaną(...)polewy roztopić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody. Roztopione składniki mieszać do uzyskanie jednolitej polewy. Polewą polać wystudzone ciasto. Bita śmietana: Śmietanę ubijać na wolnych obrotach miksera pod koniec dodawać po łyżce cukier puder. Jeśli ciasto będzie dłużej przechowywane lub przewożone do ubijanej śmietany można dodać śmietan-fix, wtedy ubita
Kuchcik gotujedekorować torty, żeby wyglądały niesamowicie? Sposobów jest wiele i każdy ma swoje własne upodobania. Poniżej pokazuję kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym Wasze ciasta będą zawsze zachwycające i pyszne. Bita śmietana – baza i sposób na szybką dekorację Bita śmietana prezentuje się pięknie i smakuje oczywiście jeszcze lepiej. Jest jednym z najczęstszych pomysłów na dekorację, który nie wymaga specjalnych talentów kulinarnych
kolorowotorcikowoczerwona wersja wypieku o wdzięcznej nazwie „SHREK” 😊 Typowy przekładaniec, który składa się z biszkoptowego spodu, budyniu przygotowanego na soku owocowym, ubitej śmietany, delicji i wierzchu z galaretki. 12. 3 BIT to popularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku
Ugotowaćsmaku, 2-3 czubate łyżki 200ml śmietanki do ubijania 1 łyżeczka mielonego cynamonu (mniej, lub więcej - do smaku) szczypta mielonej gałki muszkatołowej (mniej, lub więcej - do smaku) do dekoracji bita śmietana starta czekolady (mleczna, ciemna) dodatkowo, opcjonalnie po łyżce pokruszonego czerstwego ciasta/biszkoptów do wyłożenia dna każdego pucharka (około 4 łyżki) Serek przełóż do miski. Wsyp cukier(...)śmietankę i zmiksuj, aż powstanie w miarę sztywn ą masę. Na dnie pucharka/miseczki ułóż pokruszone ciasto lub biszkopt. Rozłóż krem dyniowy i udekoruj czekolad ą albo bit ą śmietan ą . Albo obydwoma
Lejdi of the housechopped onion and a pinch of salt cut champignons in 1/4 or 1/8 (depending on the size, legs separately). Add to the pan when onion turns a bit translucent turn dried mushrooms into a powder when champignons are fried and a bit browned, add powdered mushrooms and soy milk. Cook on low heat, stiring often, until sauce thickens Bon appetit
SandraFrej.comLekko kwaskowaty, gęsty i bardzo owocowy – fantastyczny (wybacz brak skromności) sos jeżynowy A bit sour, thick and very fruity – amazing (sorry for lack of modesty) blackberry sauce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 1 szklankę sosu): 1 szklanka jezyn 2 szklanki malin 50 ml wody 1 łyżka cukru sok z cytryny (do smaku, ok 1-2 łyżeczek) maliny(...)lemon juice (to taste, ~ 1-2 tsp) put raspberries, blackberries, sugar and water in a small pot cook on smallheat,stiring often, until fruit mash and mass thickens a bit push mass through a strainer leaving seeds behind, flavor with lemon juice Bon appetit! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Click, if you’d like to support my blog Thank you! (adsbygoogle
SandraFrej.comother milk of your choice) pinch of salt fat for frying melt the butter mush bananas with a fork – notvery well, just to make them a bit runny add the rest of the ingredients to bananas – melted butter, eggs, sugar, flour, baking powder, milk and pinch of salt. mix well together add fat to your(...)sprinkled with dried fruit like cranberries or raisins Bon appetit! *spotty, ripe bananas are best for this **if your peanut butter is more dense – heat it a little bit, it should be more runny thanks to that (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Click, if you’d like to support my blog Thank you! Artykuł PUSZYSTE PLACKI BANANOWE Z CYNAMONEM pochodzi
SandraFrej.comfollowed this list when creating recipe for lemon cheesecake with raspberries. Instead of traditional, crumbly crust, I’ve made coconut one – perfect in this role, a bit more moist and similar to classic „kokosanki” (coconut cookies known in Poland). It works devine with a little sour cheese mass and fresh fruit, becoming an amazing dessert(...)most convinient – in a blender bowl) butter round (∅21cm) baking mold, cover bottom with baking paper transfer crust mass into the mold, even out and push down a bit put raspberries on top – i create 5 lines with them (3, 5, 5, 5, 3), starting from the middle (so it’s even ) cover raspberries with cheese mass
SandraFrej.comszybkie w przygotowaniu. SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć odszypułkować(...)końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania stale miksując dodać cukier puder oraz przestudzoną żelatynę. Biszkopt posmarować bitą śmietaną
RAROSSAczekolada sprawdza się idealnie, kiedy za oknem zimno i deszczowo. Taką czekoladę również przygotowuję sobie w dni, kiedy dopada mnie chandra :) Aromatyczna, nie za słodka (całej słodyczy daje jej bita śmietana i rozpuszczone pianki). Polecam na poprawę humoru :) Składniki na 2 porcje: * 300 ml mleka * 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady Pantagruel ) * 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika * 1 płaska(...)łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * bita śmietana do dekoracji * kilka pianek do dekoracji Wykonanie: Do garnka wlać mleko, wsypać przyprawę do piernika i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Całość zamieszać i podgrzewać na małym ogniu. W między czasie dodawać połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Podgrzewać co chwilę mieszając, aby czekolada się rozpuściła. Gorącą czekoladę przelać do szklanek
Zrób to smacznie