niecodziennie, ale jeśli lubicie indyjskie desery typu faluda z makaronem ryżowym, to na pewno pokochacie ten deser. To też doskonały deser dla dzieci. Makaron smakuje czekoladą, galaretka jest słodka, bita śmietana zachęca do sprawdzenie co kryje się w środku i do tego przemycamy sporo borówek, które są zdrowe. Składniki na 4 porcje: 2 galaretki w tym samym(...)kolorze – u mnie agrestowe szklanka drobnego makaronu np. mini świderki z czekoladą opakowanie borówek 250 g kilkanaście truskawek – pokrojonych na plasterki (część zostawiamy do wykończenia deseru) bita śmietana Przepis na galaretkę z makaronem i borówkami Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie gotujemy makaron na półtwardo (połowa czasu wskazanego
Ugotowane pozamiataneUwielbiam serniki! Ale to już chyba wiecie sądząc po moich zbiorach Ten choć pieczony pachnie latem, na wspaniałej kruszonce, wilgotny wręcz maślany, smaku dopełnia mus ze świeżych truskawek i bita śmietana, wypiek obok którego nie sposób przejść obojętnie, jeden z lepszych serników, mus możemy zmieniać i robić z dowolnych miękkich owoców, nawet tych mrożonych. Składniki: Forma 24/24 cm Kruszonka(...)proszku ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 150 ml słodkiej śmietanki 18% Truskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo: Bita śmietana Truskawki do dekoracji Sposób przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała
Wanilia i Kardamonsię prezentuje dzięki narysowaniu widelcem wzorków na bokach. Składniki: Beza – 5 białek – 300 g cukru – 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej – 2 łyżeczki octu winnego Bita śmietana – 0,5 l śmietanki 30% – 3 łyżki cukru pudru Owoce – truskawki, maliny, borówki, morele Wykonanie: Beza – Białka ubić na sztywno. – Dodawać(...)piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut. – Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć bezę jeszcze przez 2 godziny. Bita śmietana – Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. – Na upieczony bezowy blat wyłożyć bitą śmietanę. – Na wierzchu położyć owoce, udekorować listkami mięty
To co kochamktóry umiałam sama przygotować mając kilka lat, gdyż nie potrzeba specjalnych zdolności manualnych aby ubić śmietankę i oderwać szypułki z truskawek. Do dzisiaj uwielbiam pachnące truskawki z bitą śmietaną! Bita śmietana z truskawkami to deser prosty, łatwy, smaczny i szybki do przygotowania. Bardzo lubię desery z bitą śmietaną. Kto lubi tak jak ja wylizywać miskę po bitej śmietanie? 😉 Śmietana przeznaczona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświęta. Składniki (2 porcje): 200 g mrożonych wiśni 2 kawy espresso ok. 300 ml mleka 3,2% – po ok. 150 ml do każdej kawy 5 łyżek syropu wiśniowego bita śmietana Przygotowanie: 1) Wiśnie wrzucić do wysokiego naczynia, kiedy zaczną się lekko rozmrażać dodać syrop wiśniowy i wymieszać blenderem. 2) Wiśnie z syropem nałożyć do wysokich szklanek. 3) Mleko podgrzać(...)podzielić mleko na dwa pasy, ponieważ jest lżejsza od gorącego mleka, ale cięższa od mlecznej pianki (przed dodaniem espresso odczekać aż pianka uniesie się do góry). 5) Podawać z bita śmietaną
Fitsweet.memąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła, 2 łyżki likieru czekoladowego Bita śmietana: 200 ml śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix Dodatkowo: kawa na nasączenia, kakaowe i maślane herbatniki, gorzka, mleczna i biała czekolada do posypania, powidła śliwkowe WYKONANIE(...)szkl. mleka rozrabiamy budyń , resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy i studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodajemy budyń, a następnie kakao i likier. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem budyniowym, układamy warstwę jasnych herbatników, które można lekko nasączyć, smarujemy powidłami, układamy ciemne herbatniki, smarujemy
słodki bratekkakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem serowy: 150 g masła, 300 g serka philadelfia, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki , gorzka czekolada WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem serowy: Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę. Bita śmietana: Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem
słodki bratekmasło w mniejszych kawałeczka i całość mieszamy, aż nasz lemon curd zgęstnieje. Całość u mnie trwała około 20 minut. Gotowe. Lemon curd zostawiamy w misce do wystygnięcia. Bita śmietana 36% śmietana 10 dkg cukru Śmietanę ubić z cukrem na bitą śmietanę. Złożenie deseru :) Bierzemy słoiczek na dno wkruszamy(...)małych kawałkach bezę, na to łyżeczka lemon curdu, potem bita śmietana, potem beza i tak do zapełnienia słoiczka. I gotowe :) Eton Mess i lemon curd – połączenie genialne
Kuchnia na wzgórzuJakiś czas temu byłam na stołówce Szpitala Banacha, gdzie w witrynie z deserami zobaczyłam galaretkę. Była w 2 wersjach. Dietetyczna, czyli bez śmietany dla pacjentów. I nie-dietetyczna z bita śmietaną i startą na tarce kostką czekolady. Taka nie dietetyczna wersja to był hit PRLowskich kawiarni. Pamiętam ją z kawiarni Fantazja na Grójeckiej. To miejsce już nie istnieje, ale zostało(...)taki deser w domu, żeby nie wystawiać się na traumę Szpitala na Banacha. Zwłaszcza, że bardzo prosto robi się galaretkę w domu. Wystarczy kupna galaretka w 3 kolorach. I bita śmietana, gdybyśmy chcieli wersję nie dietetyczną, którą przekładamy poszczególne warstwy kolorystycznie. U mnie dziś będzie „dietetycznie”. Składniki: 3 galaretki w różnych kolorach (u mnie czerwona, żółta i zielona
Ugotowane pozamiataneformach wyłożyć ubita pianę bezową ,posypać pokrojonymi orzechami . Piec w nagrzanym piekarniku do 150 °C 45 minut. Ciasto można zrobić w większej formie i przełożyć kremem,owocami,lub bita śmietaną ,w zależności co kto lubi..Na święta tak u mnie będzie ,owoce i bita śmietana ,bo w większej formie będzie niższe,co pozwoli połączyć dwa. takie kawalki ciasta,... Ciasto jest
w mojej kuchniszkl gorącej wody 5 łyżek cappuccino śmietankowego 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżki żelatyny Do nasączenia biszkoptu: 0,5 szkl gorącej wody 1 łyżeczka kawy o smaku cappuccino Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać(...)budyń będzie zimny i lekko zgęstnieje utrzeć masło i dodawać małymi porcjami budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt nasączyć i wyłożyć krem cappuccino. Odłożyć do stężenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz wlewać wolnym strumieniem namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Bitą śmietanę rozsmarować na kremie i ponownie
Ala piecze i gotujełyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru pudru Krem pomarańczowy: 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść(...)miękkiego masła i miksować do momentu aż masło się rozpuści i zrobi się jednolity krem. Zimny krem wylać na kruche ciasto i odłożyć w zimne miejsce by krem stężał. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na krem. Można też zrobić dekorację za pomocą szprycy i udekorować kawałkami pomarańczy
Ala piecze i gotujezapominam o skrupulatnym liczeniu kalorii i wnikliwym sprawdzaniu wartości odżywczych i…. oddaję się rozkoszy Walentynki to zdecydowanie mój ulubiony cheat day w którym przypominam sobie jak smakuje cukier, bita śmietana, ciasto francuskie, pieczywo pszenne czy ser Nie masz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3 W rozkosznym menu znajdziesz: Tosty z mango(...)szklanka mleka 2 duże jajka 1 pełna szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru połowa szklanki oleju rzepakowego ½ łyżeczki ziaren wanilii Do dekoracji: bita śmietana truskawki, cukrowe serduszka lub inne urocze dodatki Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również
Eat me! Fit me!szybko zjada. Odrobina słodkiej rozpusty w ciągu dnia Spróbujcie. Składniki: około 8 pierniczków (bez czekolady i lukru)* około 5 łyżeczek dżemu pomarańczowego korzennego Stovit (ilość zależy od wielkości szklanki) bita śmietana kostka czekolady ulubiona kolorowa posypka *u mnie resztki domowych (połamane) z tego przepisu Przygotowanie: Pierniczki przekładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. W wysokiej szklance układamy warstwy – rozdrobnione pierniczki(...)mnie około 2-3 łyżki), warstwa dżemu pomarańczowego korzennego (nie za gruba), warstwa bitej śmietany, znów warstwa pierniczków, dżem, bita śmietana, i znów pierniczki (mniejsza ilość). Na wierzch wykładamy małą porcję dżemu, a całość ozdabiamy ulubioną posypką (u mnie mieszanka) i wbijamy kostkę czekolady. Deser wkładamy na kilka minut do lodówki (, aby warstwa pierniczków lekko zmiękła – nie będzie wówczas
Słodkie okruszkiciasta oczekujemy zazwyczaj, aby było smaczne i łatwe do przygotowania, a jeszcze byłoby dobrze, aby nie wymagało pieczenia. Ciasto 3 bit właśnie takie jest, chociaż nie wiem, dlaczego wcześniej je omijałam i myślałam, że jest bardzo słodkie i zbyt kremowe, a na prawdę w smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy. Do tej pory większość ciast, które przygotowywałam, wymagało(...)pieczenia, ale czasami po prostu idę na skróty i w ramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów i bez pieczenia. Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę. Składniki: 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak) 500 g herbatników 400 ml śmietany
Kuchcik gotuje