ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:71/409)

TORCIK POKUSA 136

SPÓD 190 g ciastek maślanych lub deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone (powinien być schłodzony) 1-2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady BITA ŚMIETANA 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej) 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bezików (można dać więcej) 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) OWOCE I POLEWA 3-4 figi pokrojone(...)obroty do najniższych i łyżka po łyżce dodajemy roztopioną czekoladę. Miksujemy bardzo krótko ( max 15 sekund), tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki. BITA ŚMIETANA : Żelatynę (jeśli jej używamy)wkładamy do małego rondelka lub garnuszka i zalewamy 1-2 łyżkami wody. Odstawiamy do napęcznienia. Przed samym użyciem lekko podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko

cool and minty
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 96

miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto

Apetyczna babeczka
Naleśniki na słodko 184

cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce  Przygotowanie: Jajko roztrzepać, dodać mleko, cukier i mąkę.  Wszystko razem wymieszać na gładka masę.  Natłuścić patelnie. Wlewać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Gdy rąbek ciasta zacznie odstawać od patelni delikatnie podważyć łopatką i obrócić na drugą stronę. Smażyć na rumiano :)  Podawać z serkiem i owocami. Smacznego

Tagebuch po polsku
rolada kawowa z rodzynkami w rumie 158

łyżki mleka posypka czekoladowa Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej, Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem lub silikonowej macie do rolad .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 15 minut, uważając, żeby nie przesuszyć biszkoptu(...)wtedy rolada będzie się łamać). Po wyjęciu ciasta z piekarnika przykryć je wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Kawę zaparzyć w kilku łyżkach wody i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Wmiksować do niej mascarpone i kawę (razem z fusami). Wmieszać orzechy i rodzynki. Roladę rozwinąć, posmarować kremem i zwinąć. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą i polać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Angielski trifle. 283

biszkopty. Owoce: Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i pokroić na kawałki.  Wymieszać w misce z sherry i cukrem. Część truskawek pokroić w plasterki i użyć do ozdobienia.  Bita śmietana: Śmietanę kremówkę (najlepiej 36 %) ubić z łyżeczką cukru pudru i schłodzić. Układanie warstw: Warstwy układać w kolejności: biszkopty, owoce, custard i bita śmietana. Powtarzać do wypełnienia naczynia. Plasterki truskawek

zadanie-gotowanie
Ciasto "3 Bit" 157

Ciasto "3 Bit" - czyli przekładaniec bez pieczenia. Wyjątkowo smaczne i proste w wykonaniu... rozpływa się w ustach. Idealne ciacho dla osób, które lubią słodko zjeść. Składa się z 3 warstw herbatników, masy kajmakowej, budyniu i prawdziwej bitej śmietany! Jednym słowem bomba kaloryczna ;) Ten deser to mój ideał wśród ciast...       Składniki: ok. 400g herbatników 500ml śmietanki kremówki(...)pieczenia ciasta (u mnie duża prostokątna) smarujemy margaryną. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec miksowania dodać cukier puder. Układamy kolejno: herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, budyń, herbatniki i bita śmietana. Ja budyń nakładam jeszcze ciepły, lepiej się rozprowadza. Kajmak również o temp. pokojowej. Wierzch ciasta posypać wiórkami czekoladowymi lub czekoladą startą na tarce o dużych oczkach. Gotowy

Alutka-Gotuje
Owsiankowe zaskoczenie deserowe 130

duże banany 50 g pokrojonych na drobno migdałów 100 g czekolady deserowej + do posypania ok 20 słomek ptysiowych Brześć  50 ml burbony - po dwie łyżki na porcje bita śmietana do dekoracji (może być kokosowa ) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Przygotuj 4 szklanki, do których ułóż na spód po 5 słomek ptysiowych, nasącz je burbonem.  Zagotuj(...)wrzuć płatki owsiane, które gotuj ok 3 minut. Następnie dodaj banany i czekoladę, wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj migdały i wymieszaj, ostudź i napełnij szklanki. Do dekoracji bita śmietana ze startą czekoladą  Smacznego

Niezły Młynek
Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd 169

peanut butter 5 tbs dark soy sauce 3-4 tbs lemon juice 2-3 garlic cloves, crushed in garlic press 1 ts sugar 1 tbs olive oil a bit of chilli and cumin salt In a small saucepan boil ca. 250 ml of water with bay leaves and allspice grains. Next add remaining ingredients and stir thoroughly. Bring(...)boil. If necessary, season with a bit more salt, chilli and cumin. Potato filling for masala dosa (source: various recipes found online, changed) Ingredients: a few tbs of oil 1 ts mustard seeds 1 ts coriander seeds 2 onions ½ ts turmeric 1 ts grated ginger or ½ ts ground ginger 1 chilli pepper ½ kg boiled potatoes 1 ts salt Heat

Qlinarnie i Qlinarnie
Muffiny drożdżowo-pomarańczowe 231

cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać.  Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec

Amatorka kuchenna
Babka drożdżowa z makiem o smaku cytryny 175

Babka drożdżowa z makiem, którą przedstawiam Wam dzisiaj jest aż potrójnie cytrynowa. Nie dość, że do ciasta dodałam skórkę z cytryny i przygotowałam cytrynowy lukier do jego polania, to jeszcze nasączyłam babkę syropem cytrynowym. Dzięki temu ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i smakuje wspaniale na drugi, a nawet trzeci dzień po upieczeniu. Wiem, wiem, do Wielkanocy jeszcze chwila, ale może

ciastkowylab
Baba drożdżowa z żurawiną 119

wyrośnięcia. Żółtka i 4 łyżki cukru ucieramy. Rozczyn wyrósł. Dodajemy go do żółtek, mieszamy, dodajemy szczyptę soli, wanilię, 2 szklanki mąki i mieszamy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Dodajemy żurawinę i wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominem

Maminek kulinarny
Ciasto wiśniowa poezja 26611

łyżki cukru waniliowego z wanilią 200 g masła 3 łyżki cukru pudru Galaretka z wiśniami:  1 słoik wiśni drylowanych 720 ml 800 ml soku 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Blat kokosowo makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos, mak i wymieszać(...)wodą do 800 ml i zagotować. Zdjąć wsypać galaretki, wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie wymieszać i wylać na krem. Odłożyć do stężenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Bitą śmietanę rozsmarować na galaretce

Ala piecze i gotuje
RÓŻANY RYŻ NA MLEKU W SŁOIKU 109

odrobina cynamonu mielonego i kardamon 13 dag.ryżu okrągłego 3dag.masła 3 żółtka 1 łyżka z czubem cukru trzcinowego szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią słoiki bita śmietana **********************************************  Ryż płuczemy,wsypać do osolonego wrzątku i gotować 5 minut.Odcedzić i odsączyć.Mleko wlać do garnka i włożyć laskę cynamonu ,szczyptę dać kardamonu,oraz skórkę z cytryny( troszkę(...)wrzenia!).Do czystych sloiczków nakładamy część ryżu różanego , na to starte na dużej tarce część jabłuszek,Posypać szczyptą ,dosłownie cynamonem,nałożyć cienką warstwę róży,znów ryż,jabłuszka i bita śmietana.Posypać po wierzchu skórką startą z  cytryny,płatkami róż  .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Smell of Italian Summer_Spaghetti aglio olio peperoncino 134

stores, but the best ones are form italy Cook pasta al dente in a large amount of salted water.  In a pan pour a little bit of water and pour a pinch of herbs. These herbs boil until the water has evaporated. Please note that during the cooking you can feel in your eyes strong smell of chili(...)drained pasta and the mixture before frying mix. Season with a little salt. Put the pasta in a large bowl and wipe on the parmesan. Serve pasta with bit of sliced cherry tomatoes, basil and parmesan. ps. if you have slices of italian salami, this will your   dinner  magnificent! Buon Apetit

Lajtkraft food intolerance
Deser z jabłkami 141

oczkami. Podsmażyć razem z cukrem. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fixem. Herbatniki pokruszyć. W pucharkach układać na przemian: jabłka - herbatniki - bita śmietana - jabłka - herbatniki - bita śmietana - tarta czekolada. Wstawić do lodówki na 2 godziny, by herbatniki zmiękły

Ewusiowe Smaki