Ciasto Marzenie Królowej to bardzo efektowne i pyszne ciasto, gdzie główną rolę pełni biszkopt przełożony masą chałowową, a dodatkowe skrzypce grają dżem porzeczkowy, bita śmietana i gorzka czekolada. Ciasto nie jest ani ciężkie ani zbyt słodkie – w sam raz do popołudniowej kawy czy na wyjątkową okazję. Składniki na ciasto Marzenie Królowej: Biszkopt: 5 jajek rozmiar M 150 g mąki(...)wody Masa chałwowa: 250 g serka mascarpone 300 g chałwy waniliowej 4 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150 g) 3 łyżeczki żelatyny pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru Ponadto: około 100 g okrągłych biszkoptów słoiczek dżemu porzeczkowego (około 250 g) tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte
e-PrzepisyKulinarneszklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła (200 g) Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30-36% 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 220 g herbatników słonecznik łuskany Przygotowanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę(...)było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszany budyń – cały czas mieszając – doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Utrzeć masło i dodać do niego po łyżce zimnego budyniu – zmiksować. Bita śmietana: Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i usztywniaczem. Na wystudzony biszkopt wylać masę budyniową, a na nią ułożyć połowę herbatników. Pierwszą warstwę herbatników wysmarować masą kajmakową. Następnie wyłożyć kolejną warstwę
KuchniaWeDwoje.ploczekiwania) Ilość porcji: 15 – 18 kawałków (forma 37 cm x 24 cm) Składniki: Biszkopt: 10 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli(...)będzie już zimny najlepiej nasączyć go przegotowaną wodą. Ja mój biszkopt odrobinę musiałam wyrównać, ponieważ nie był zbyt równy. Następnie myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy truskawki na dowolne kawałki. Bita śmietana: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gdy śmietana będzie lekko sztywniała przesiać do niej cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Na ciasto wykładamy i wyrównujemy bitą śmietanę
KuchniaWeDwoje.plProsty przepis na pyszne ciasto 3 bit na herbatnikach. Idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki 350ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 100g cukru 2 żółtka 150g masła 500ml kremówki 36% cukier puder czekolada mleczna do posypania herbatniki około 80 sztuk pół słoiczka masy kajmakowej Przygotowanie Odlać szklankę mleka i wymieszać z mąkami i żółtkami, resztę zagotować(...)znów na to herbatniki i na koniec ubić kremówkę, wyłożyć na herbatniki. Posypać czekoladą i wstawić do lodówki na 3h. Autor przepisu: Ma Ma Artykuł Przepis na ciasto 3 bit pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyJeśli lubisz ciasta bez pieczenia to koniecznie wypróbuj ten przepis na 3 bit na herbatnikach! Składniki 2 paczki dużych herbatników masa krówkowa (czekoladowa) krem do karpatki śmietana 36 % (500ml), plus 2 fixy do śmietany czekolada gorzka Przygotowanie Na dno blachy kładziemy 1 warstwę herbatników na to dajemy masę krówkowa, najlepiej wcześniej ją zalać gorącą wodą i poczekać aż zmieni konsystencje(...)Śmietanę 36% ubijamy razem z fixem aby była lepsza konsystencja. Na sam koniec trzemy gorzką czekoladę i gotowe. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Autor przepisu: Paulina Artykuł Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia) pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyNajlepszy przepis na domowe ciasto bez pieczenia 3 BIT. Idealne dla osób które lubią bardzo słodkie desery. Składniki 6-7 paczek herbatników petit beurre 1 puszka masy kajmakowej 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowatego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)fixem, na śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę. Ja robię w blaszce 25×25 i najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby herbatniki zmiękły. Autor przepisu: Grażyna Artykuł Ciasto bez pieczenia 3 BIT pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyLekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 200 g mąki pszennej(...)mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę
moj przepis nadlatego, że jest to jedno z najlepszych ciast jakie możemy zrobić. Kakaowy spód ciasta , wykonany z mąki migdałowej , kolejna delikatna masa z twarogiem , pyszna masa budyniowa i na koniec bita śmietana . To ciasto jest dekadenckie, soczyste i niesamowite, ponieważ łączy w sobie różnorodność smaków i konsystencji. Pyszne ciasto na każdą okazję. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom(...)szklanka mleka kokosowego – 4 żółtka – ½ szklanki ksylitolu – 3 łyżki kakao – 3 łyżki masła – 1 łyżeczka esencji z wanilii – ½ łyżeczki gumy ksantanowej Bita śmietana: – 1 szklanka śmietany kremówki 36% – 3 łyżeczki ksylitolu – ½ łyżeczki esencji z wanilii – 1 łyżka kakao Przystępujemy do wykonania spodu ciasta. W misce łączymy mąkę migdałową, kakao, sól
Zdrowy Styl JoannyLekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka. Kruche ciasto, wypełnione truskawkowym budyniem, do tego bita śmietana i bezy. Czego można chcieć więcej ? ;-). Po prostu nieziemska, dla fanów mniej słodkich wypieków idealna. Przepis autorski. Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 200 g mąki pszennej(...)mleka truskawkowego dodać pastę, mieszając doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania, gotować 2 minuty, cały czas powoli mieszając. Gorący budyń wylać na upieczony kruchy spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: 250 g śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę
moj przepis naCiasto 3 bit to wyjątkowo pyszny deser, który nie wymaga pieczenia i jest łatwy w przygotowaniu. Składniki 3 paczki krakersów słonych słoik kremu czekoladowo-orzechowego (do pieczywa) 2 budynie waniliowe 2 jajka całe 1,5 kostki masła ekstra szklanka cukru śmietana 36% 500ml Przygotowanie Rozkładamy jedną warstwę krakersów na blaszce, smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym i nakładamy następną warstwę krakersów. Krem(...)wylewamy na krakersy. Ponownie układamy krakersy jak na dole blachy. Na koniec ubijamy śmietanę z 1/2 szklanki cukru i wykładamy na wierzch ciasta. Autor przepisu: Monika Lewandowska Artykuł 3 bit na krakersach pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyDomowe ciasto 3 Bit na herbatnikach. Ten deser jest mocno uzależniający! Składniki 3-4 paczki herbatników maślanych puszka masy krówkowej dwie bite śmietany śnieżki do ubicia krem karpatka albo budyń waniliowy czekolada mleczna 1.5l mleka do kremu i bitej śmietany Przygotowanie Brytfannę (25 x 36) wykładam papierem do pieczenia i układam pierwszą warstwę herbatników, na to wystudzony krem(...)budyń. Następna warstwa herbatników i masa krówkowa, następna warstwa herbatników i bita śmietana. Na koniec posypujemy startą czekoladą i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie mamy gotowe ciasto. Autor przepisu: Marta Kałuża Artykuł Ciasto 3bit pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyFaworki pamiętam z dzieciństwa, zawsze robiłyśmy je w Sylwestra i często jeszcze w trakcie karnawału. Z tamtych czasów pamiętam ogrom pracy jaką ja i moja siostra wkładałyśmy w „bicie” ciasta, to najbardziej nielubiana przez nas część procesu tworzenia tych pysznych słodkości. A co lubiłyśmy najbardziej? Oczywiście jedzenie i zawijanie faworków, każda z nas później starała się rozpoznać(...)smażenia -cukier puder do posypania faworków PRZYGOTOWANIE: Przesianą mąkę połącz z cukrem i solą, dodaj śmietanę, żółtka oraz spirytus. Ze składników zagnieć jednolite ciasto. Teraz czas na „bicie” ciasta, czyli energiczne uderzanie ciasta wałkiem lub okrągłym drewnianym tłuczkiem. Należy to robić przez 15-20 minut, a proces ten spowoduje, że ciasto stanie się elastyczne i kruche po usmażeniu
nietylkopasta.pltortu. Przygotowałam wersje tego tortu w wersji zimowej, bardzo smacznej. SKŁADNIKI: (tortownica 20 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana Tężejąca niebieska galaretka rozpuszczona w ½ szklanki goracej wody 500 ml bitej śmietany Poncz Sok z cytryny ¾ szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru Krem do tynkowania(...)temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na cztery blaty. Bita śmietana Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania powoli wlewać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Każdy blat biszkoptu nasączyć ponczem. Bitą śmietanę podzielić na cztery równe części, i każdą porcją
RAROSSAcynamon czy kardamon, imbir czy anyż. Obowiązkowym składnikiem jest mleko, może być krowie, może być ulubione roślinne. Przyda się też ulubiony słód: cukier lub syrop albo miód. Całość zwieńczy bita śmietana. PRZEPIS NA CHAI LATTE Składniki na 2 filiżanki: 3-4 łyżeczki ulubione herbaty liściastej – użyłam czarnej aromatyzowanej przyprawami korzennymi. 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu 1 ziarno kardamonu(...)łyżeczki erytrolu lub innego cukru 1 szklanka wody 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego bita śmietana Jak zrobić chai latte: Najpierw do rondelka wlewamy wodę. Następnie dodajemy herbatę. Potem zaczynamy podgrzewać wszystko. Zaraz potem dodajemy cukier i przyprawy. Następnie zagotowujemy całość. Potem dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia i zostawiamy
Dorota Smakujetegoż właśnie ciasta wcześniej. Jest rewelacyjne, słodkie, w smaku przypomina batonik Kinder Country i przyznam, że dość syte. Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali tego ciasta :) CIASTO 3 BIT- przepis tutaj 3 bit to bardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta
Zrób to smacznie