W styczniu na wielu blogach królują dietetyczne przepisy, które mają pomóc w realizacji postanowień noworocznych. A u mnie w styczniu królują... słodkości :) Proste i szybkie babeczki
DefinicjaSmakuStwórca zdębiał. I prosił o dokładkę. I o dokładkę dokładki. A to duży komplement. Bo nie każde ciasto mu TAK smakuje ;) gorzka czekolada (70%) 200g białka i żółtka z 4 jajek roztopione masło 200g cukier (puder) 200g Śnieżka, bita śmietana zimne mleko 200ml żelatyna pół łyżeczki kolorowe galaretki (pomarańczowa, cytrynowa, agrestowa) Całą zabawę rozpoczęłam od końca. Galaretki przygotowałam zgodnie(...)połowę przygotowanej ilości ). Do misy miksera wlałam zimne mleko. Wsypałam zawartość torebki z bitą śmietaną. Miksowałam na najwyższych obrotach przez 3 min. Pod koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i miksowałam kolejną minutę. Całość wylądowała obok galaretek w lodówce. Ciasto przygotowałam minimum 4-5h później. Najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej miseczce rozpuściłam masło. Białka ubiłam na pianę
bastalenaporządna dawka czekolady na deser! Tym razem nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, a leciutki i puszysty mus. To, że taki delikatny nie oznacza jednak, że nie ma w nim wyrazu. Wręcz przeciwnie! Mimo lekkiej konsystencji ma w sobie prawdziwą moc czekolady. Ten deser sprawdzi się latem, kiedy upał daje się we znaki. Najlepiej smakuje wyciągnięty prosto z lodówki, podany(...)które przełamią intensywny smak czekolady. To jak, skusicie się? Składniki tabliczka czekolady min. 50% (im więcej kakao, tym bardziej wyrazisty smak deseru) 3 łyżki cukru łyżka masła 2 jajka 100 ml śmietanki 30%-36% do podania: owoce, bita śmietana Czas przygotowania: 20 minut pracy + 3 godz. chłodzenia Liczba porcji: 2-3 Przygotowanie Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy
Analiza Smakualways put it all back on, PLUS a bit more! One day I decided enough was enough. I wasn't going to start a new diet ever again. Since then, I have lost - and kept off - 3 1/2 stone. " Czyli: po wielu, wielu latach bezsensownych diet, Nadia postanowiła zmienić to, co je, a wtedy jej zgubione kilogramy pozostały zgubione(...)śmietana na jogurt; olej na cooking spray, czyli tłuszcz w rozpylaczu, którego używa się znacznie mniej, bo ładnie pokrywa powierzchnię gotowania; ser hallumi i najlżejszy serek kremowy - 'extra light' (ciasta); do tego sporo ziół, warzyw i wędzonego, chudego bekonu dla dodatkowego smaku. Mnie spodobało się kilka przepisów. Tajskie curry będzie w jadłospisie na pewno, może z ciastem kawowo-orzechowym
Lejdi of the houseposiłek. Eksperymentujcie, szukajcie swoich ulubionych wersji gofrów. Dodawajcie do nich ulubione dodatki i przyprawy. W ten sposób niezdrowe gofry ociekające cukrem i bita śmietaną mogą być smacznym i dobrze zbilansowanym posiłkiem. Niskokaloryczne gofry wytrawne przepis na 3 sztuki 20 g mąki pszennej typ 500 25 g mąki jaglanej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki ziół prowansalskich(...)jajko z jogurtem greckim i wodą. Do suchych składników dodaj składniki mokre, całość dokładnie wymieszaj. Silikonową formę na gofry lub gofrownicę wysmaruj delikatnie olejem. Wylej na nią niewielką ilość ciasta. W przypadku gdy pieczesz gofry w silikonowej formie, piecz je ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W gofrownicy wystarczy 5 – 6 minut. Gotowe gofry podawaj
365 dni dookoła kuchnidzem owocowy, swieze owoce, bita smietana, cukier puder do posypania ( co kto lubi) Zoltka oddzielamy od bialek Ubijamy bialka na sztywna piane Do zoltek dodajemy make, proszek do pieczenia, cukier puder, olej i mleko Wszystko razem miksujemy Do ciasta dodajemy bialka i mieszamy delikatnie lyzka Gofry pieczemy w gofrownicy ok 3 min Upieczone gofry
Klaudynkowa kuchniaKrem brzoskwiniowy jest obłędny w smaku, a w połączeniu z kawałkami owoców nie sposób mu się oprzeć. Wbrew pozorom roladę brzoskwiniową przygotowuje się bardzo szybko. Nie
Passions hobbies lifepomysłem jak zrobić tort, udekorowany masą cukrową. Miesiąc temu sama borykałam się z tym tematem. Pracę z tortem zaczęłam dwa dni przed planowaną imprezą. 1) Najpierw pieczemy blaty z ciasta biszkoptowego. Blaty możecie upiec opierając się na moim ulubionym przepisie na biszkopt rzucany ze strony Moje Wypieki lub możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu blatów należy(...)piekarniku. 2) Następnie należy przygotować krem do przełożenia tortu. Może to być dżem, plus bita śmietana. Może być też frużelina z bitą śmietaną i z białą czekoladą, może być też krem czekoladowo – malinowy. W zależności od upodobań. Ja polecam krem z tortu biała truskawka . 3) Przekrawamy biszkopt na 3 blaty, najlepiej takim nożem strunowym , można też zwykłym nożem
moj przepis nałyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 ml wiśniówki Bita śmietana 1 l kremówki 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wiśniówka do nasączenia biszkoptów wiśnie kandyzowane Gold Pack płatki czekolady do obsypania Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek(...)ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. w 170 st. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki. Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć na sitku. Sok z wiśni przelać do garnka i uzupełnić do 0,5 litra wodą. Odlać 0,5 szklanki soku dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać
Ala piecze i gotujeWuzetka niemałą sławę ma, ale w tym cieście główne skrzypce grają czerwone porzeczki :-) Mi osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie
Passions hobbies lifeBardzo rzadko jem napoleonkę, ale jakiś czas temu stwierdziłam, że chyba nadszedł czas żeby ja w domowych pieleszach zrobić. Może nie jest to ciasto, które od
ChilliJemyrazem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, 2 opakowania śmietany ubić. Galaretki zimne wlać do serka i zmiksować(...)wyłożyć pokrojone brzoskwinie z puszki (1 brzoskwinię zostawić), po czym zalać pozostałą częścią masy. Gdy ciasto stężeje wyjąć z tortownicy i przełożyć na patere lub duży talerz i udekorować. 1 opakowanie bitej śmietany ubić na sztywno. 1 brzoskwinię zblendować po czym wymieszać z bita śmietaną. Tak przygotowaną śmietaną obłożyć boki tortu oraz wykonać dowolną dekorację na wierzchu
Państwo Wojtczuk gotująmuffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Muffinki studzimy na kratce i zabieramy się do ubijania bitej śmietany. Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią 3 łyżki kakao do posypania Wykonanie: Cukier puder
Blondynka Gotuje