A może warto zamiast kupować pudełka wypełnione mąką, cukrem i kakao warto po prostu kupić mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao by zrobić domową wersję
U FiolkiSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 czubata
Qchnia po prostusiostry :) Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną. Bardzo lubię, a już dawno nie robiłam. Teraz ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego. Moja Basia jest bardzo delikatna, bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :) Dodałam tylko łyżkę cukru waniliowego. Ciasto kilka godzin musi postać(...)lodówce, żeby masa śmietanowa była zwarta. Najlepiej jak zostawimy ciasto w lodówce na całą noc. Następnym razem zrobię z dodatkiem żelatyny i wrzucę przepis, żebyście mogli porównać która wersja bardziej Wam pasuje :) Piekłam w blaszce 32 cm. na 23 cm. Składniki: Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao
Agusiowe smakołykiSkłada się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Składniki – masa makowa: 250 g maku mielonego (suchego) 100 g cukru kryształu 3 białka 2 łyżki miodu 1/2 szklanki słodkiego mleka olejek migdałowy (kilka kropli) 200 g bakalii Wykonanie: Wszystkie składniki dobrze mieszamy
Trzeci talerzDelikatny, bardzo słodki deser bezowy z bitą śmietaną. Aby przełamać słodycz dodałam galaretkę z żurawiny ale możecie zastąpić ją na przykład dżemem porzeczkowym albo świeżymi owocami
babka w formieDuże, podzielne i dość słodkie ciacho. Z tym ostatnim nie zgadzali się pozostali domownicy, ale …. ja i tak wiem swoje;) Jeśli nie lubicie zbyt słodkich
Smaki Na Talerzukulkę. Dzielimy na dwie części. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklejamy dno blachy. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 30 min. Białka ubijamy na sztywno, na koniec stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy. Wyklejamy drugą częścią ciasta identyczną blachę, na ciasto wykładamy pianę, posypujemy migdałami, wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni(...)mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fixy. Jak galaretka będzie już tężeć zaczynamy przekładać ciasto w kolejności od dołu: ciasto kruche galaretka + wiśnie bita śmietana ciasto kruche z bezą Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Pelusiowa Kuchniasera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sposób przyrządzenia Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę(...)czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając
RAROSSACzerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami! To ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu! A jest bajecznie pyszne, więc naprawdę warto je zrobić. Kakaowe ciasto
Blog z ApetytemProsty, skromny, przepyszny! Ciasto biszkoptowe. Na krem mus jabłkowy. Do dekoracji bita śmietana. Nie da się prościej. W tej prostocie jest harmonia smaku. Tort nie musi być skomplikowany aby był smaczny. Przygotowałam tak bez okazji na niedzielne popołudnie. Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego nasączania. Bita śmietana dosłownie(...)dodanego cukru, zależy od naszych upodobań. Dodajemy go pod koniec prażenia i smażymy jeszcze około 30 minut. Mus ma być gęsty! Studzimy i dodajemy cynamon. Kroimy biszkopt na 3 części. Przekładamy musem. Wierzch i boki biszkoptu smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy dowolnie. Najlepszy na drugi dzień! Różyczka na torcie? Cieniutko pokrojone w pół plasterki jabłko, usmażone w syropie. Po lekkim
Leśny Zakątekczekoladą. Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczenia Składniki: spód(...)łyżki gorącej wody masa serowa 550g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego 250g śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody bita śmietana 150g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka wody Wykonanie: - z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia - tortownicę wyłożyć papierem
Smakołyki Berenikibiszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp. pokojowej) - 2 łyżki cukru - 120 g serka mascarpone - 50 g masła czekoladowego Masło ucieramy na puch, dodajemy masło czekoladowe, cukier i na koniec(...)ciągle ubijając na wysokich obrotach. Dodajemy zapach.Wykładamy na biszkopty. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy ponczem. 5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto jest przepyszne! Polecam
SMYKWKUCHNIpieczenia Krem pina colada: 0,5 l kremówki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody 8 krążków ananasa z puszki 3 łyżki wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych Na wierzch: 250 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 krążki ananasa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym(...)ananas, wiórki kokosowe, płatki migdałów i wymieszać łopatką. Na wierzch: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt nasączony syropem z ananasa, krem pina colada, drugi biszkopt nasączony syropem z ananasa, bita śmietana. Ciasto po przygotowaniu włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujeciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki najlepiej na płaskiej patelni na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym. Pozwól naleśnikom ostygnąć. W miseczce przygotowujemy serek grani pomieszany z bazylią, a w drugiej jogurt grecki wymieszany z kiełkami. Paprykę i łososia kroimy w paski. Paski łososia nie powinny być szersze niż 3(...)cake has a good consistency , raising the spoon vertically - should run down and at the same time cover the surface of a spoon. If it gets a bit thick, add some water to loosen it up. Fry the pancakes best on a flat pan on clarified butter or canola oil . Let the pancakes cool. In one bowl prepare cottage cheese
Better Life By Auntie Ju