W okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O
Malinowa KawiarenkaMamy cudowną jesień jak na razie, a zatem w kuchni rządzi dynia, dynia, dynia :). Z tym cudownym warzywem zaprzyjaźniłam się rok temu, kiedy okazało się, że
Wypieki i Rumieńceskładniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 cm. Okragłą szklanką o średnicy około 6 cm wykrój skony. Po wykrojeniu każdego skona od razu przełóż go na blachę wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia(...)zbrązowienia. Wyciągnij skony z piekarnika i pozostaw na kratce. Podawaj ciepłe, ale nie gorące. Nie zapomnij o miękkim maśle, dżemie i bitej śmietanie. Skony, masełko, dżem, bita śmietana i herbata. Skony - śniadanie mistrzów. Skony. Skony. przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes
Grahamka, weka i kajzerkaOd chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do
Państwo Wojtczuk gotująKolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był śmietanowy z wiśniowym musem. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg
Państwo Wojtczuk gotująciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miodu czekolada deserowa do dekoracji ( 3 kostki ) Sposób przygotowania(...)można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz. Smacznego
Słodkości i nie tylkoCiasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
w mojej kuchniużyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru
RAROSSAnadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru, śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona inaczej się nie ubije. Najlepsza jest firmy "Piątnica" Na sam koniec kładziemy w foremki bitą śmietanę --> maliny --> bit śmietana --> maliny :) Smacznego
Zainspiruj się kuchniążółtkiem sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem i solą. 2. Dodaj mąkę z sodą i zagnieć na ciasto (powinno być odrobinę lepkie). 3. Podsyp blat mąką i zagniataj jeszcze prze ok. 2min. 4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5cm i wycinaj oponki, np: szklanką, a dziurki kieliszkiem. 5. Oponki i kuleczki smaż na głębokim tłuszczu rozgrzanym(...)thoroughly with egg, egg yolk, lemon zest and juice, sugar and salt. 2. Add the flour, baking soda and knead into the dough (it should be a bit sticky). 3. Place the dough on a flour-covered board and knead for 2 minutes. 4. Roll out the dough to a thickness of approx
Kuchnia w Słońcu Skąpanalekko zmiękły, zanurzone w gorącym syropie, zachowały jednak swój świeży smak. Do tego bita śmietana, której nikt nie potrafi się oprzeć. Pachnący krem zawinęłam w mięciutkie ciasto biszkoptowe, na którym lekko podpieczone migdały chrupały zachęcająco. Całość wyszła boska; C. wziął trzy dokładki i tym sposobem całe ciasto zniknęło w dwa dni. Nie można mu się oprzeć; zresztą(...)musicie przygotować w tym sezonie! Kuszące rabarbarowe słodkości znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki , Chantel , Mopsika i Zuzi . Rolada z kremem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na blachę z piekarnika) biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych krem: 200 g rabarbaru 50 g ciemnego cukru muscovado
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik malinowy na zimno na spodzie ciasteczkowym. SKŁADNIKI: tortownica 22 cm Ciasteczkowy spód: 3/4 szkl. zmielonych ciasteczek 8 łyżek roztopionego masła łyżka kakao Masa serowa: 1kg
RAROSSAKawa mrożona z lodami i bitą śmietaną to doskonały sposób na doskwierające upały. Nie tylko jest pyszna i wspaniale chłodzi, ale również dodaje energii. Z lodami
Oryginalny smakDoczekaliśmy się w końcu pierwszego tak ciepłego weekendu w tym roku. Ptaki świergoczą tak radośnie, że nie chce się wracać do domu. A na polu pojawiły
Fascynacje Anibaking tray) Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe (sponge cake) 150g masła (150g of unsalted butter) 3/4 szklanki cukru pudru (3/4 glass of icing sugar) cukier waniliowy (vanilla sugar) 3 jajka (3 eggs) szklanka mąki (a glass of flour) łyżka stołowa jogurtu naturalnego (1 tbs of natural yoghurt) łyżeczka proszku do pieczenia (1 teaspoon of baking powder) 3 łyżki kakao (3(...)dokładnie mieszamy. Mix sifted flour with baking powder, a pinch of salt and cocoa and add it, giving it a bit of a stir. Do masy dodajemy ubitą pianę z białek. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta biszkoptowego. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut
Jacob Tastes