ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:317/409)

Kremówka 336

Składniki na ciasto kruche: - 3 szkl mąki pszennej - 4 żółtka - pół szklanki cukru pudru - łyżeczka proszku do pieczenia - 1 schłodzona margaryna (250g) Składniki na masę budyniową: - 3 szklanki mleka - 1,5 szklanki śmietany kremówki - 7 żółtek - 225g cukru - 200g masła - 2 łyżki cukru z wanilią - ekstrakt waniliowy - 1,5 łyżki mąki pszennej - 5 łyżek mąki ziemniaczanej - 1 bita śmietana(...)minut do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki pokroiłam na plastry, poukładałam na 2 takich samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam

mojewypiekiinietylko
Szarlotka 170

prosto z pieca znikała szybciej niż rozpuszczające się na niej lody. Składniki: 700g mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru kostka margaryny 2 łyżki smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. mleka 2-3 kg jabłek 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego cynamon ponadto lody śmietankowe bita śmietana Przygotowanie : Jabłka obrać, podsmażyć w małej ilości wody z cukrem wanilinowym. - schłodzić Mąkę przesiać(...)dodać cukier, margarynę, smalec, jajka - wszystko siekamy. Następnie dodać mleko, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie cześci - jedną cześć włożyć do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować na blachę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Podsmażone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych otworach ( ja ciasto "rwałam" na małe kawałeczki

Garnkowe fanaberie
Słonecznikowiec, czyli czekoladowe ciasto ze słonecznikiem 115

ciasto ze słonecznikiem, czyli tzw. słonecznikowiec. To niesamowicie pysznie wilgotne kakaowe biszkopty przełożone karmelową masą z prażonym słonecznikiem przykryte kokosową puszystą pierzynką i posypane prażonym słonecznikiem, a jakże Wyśmienite ciasto, nie tylko do kawy Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Biszkopt: 2 szklanki (480 ml) mąki orkiszowej (ja używam typu 700) 1 łyżeczka (5 ml) proszku(...)łyżeczka (5 ml) kawy rozpuszczalnej na 180 ml gorącej wody – ale nie wrzątku! Domowa bita śmietana (na wierzch): 2 puszki (po 400 ml) tłustego mleka kokosowego z puszki (przynajmniej 85% zawartości tłuszczu) schłodzonego przez co najmniej dwie doby w lodówce 3 łyżki (45 ml) cukru pudru 2 łyżki (30 ml) mąki ziemniaczanej Wykonanie: Biszkopt: Mąkę, proszek do pieczenia

Lamarida.pl
banoffee karmelowa rozkosz (bez glutenu) 192

czekolady jest obłędny prawdziwa karmelowa rozkosz. To co blendujemy? Składniki: Spód: szklanka daktyli szklanka orzechów włoskich szklanka chipsów kokosowych 3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego) Karmel: szklanka daktyli woda (odrobina) szklanka orzechów włoskich ⅓ szklanki miodu 5 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego) wanilia Bita śmietana: Puszka mleka kokosowego ( schłodzonego przez noc w lodówce ) 2 łyżki miodu (lub innego słodzidła) Dodatkowo: 2 banany pokrojone(...)plastry Przygotowanie: Daktyle namaczamy w gorącej wodzie na około 15 minut, odsączamy Składniki na spód blendujemy na gładką masę. Przygotowaną wcześniej formę wykładamy ciastem i odkładamy do lodówki. Karmel – wszystkie składniki blendujemy. Na schłodzonym spodzie ciasta układamy banany i wylewamy karmel, potem kolejna warstwa bananów i wylewamy resztę karmelu. Ponownie odstawiamy do lodówki. Ubijamy śmietankę kokosową i wylewamy

PaleoLife
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 154

tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną), to nie przelewki. Ile chlebów i bułek napiekli w te trzy dni, nawet nie zliczę. Dzisiaj z pracy wszyscy wychodzili ledwo żywi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowe ciasto z mango 183

cukier – 0,4 szklanki – mąka – 0,4 szklanki – wiórki kokosowe – 3 łyżki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – olej – 1 łyżka – mango – 1 szt – bita śmietana niesłodzona – 1 łyżka - cukier puder – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mango kroimy na drobne kawałki i miksujemy w blenderze na mus. Dodajemy(...)delikatnie mieszamy. Robimy to naprawdę delikatnie starając się , by piana nie opadła. Dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy. Formę ( ja używałam silikonowej ) lekko natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min / 180C ( do suchego patyczka ). Po ostudzeniu ciasta nakładamy na nią masę z mango i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy

Ostra na Słodko
Ciasto Michaszek wg Aleex 144

ciasto. A więc podaję je z kawą. Zjemy na tarasie. Dołączycie do nas? Zapraszam. Składniki: Biszkopt: • 6 dużych jajek • 3/4 szklanki cukru • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa: • 500 ml śmietanki 30% lub 36% • 500 g serka mascarpone • 3 łyżki nutelli • 250 g cukierków Michałków Bita śmietana(...)mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną i kakao. 5. Całość miksować tylko do połączenia składników. 6. Blaszkę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. 7. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (opcja góra i dół) i piec 35 minut. 8. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia

W mojej kuchni
Ciasto kajmakowe 447

ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru pudru(...)ciasto będzie złociste. Wyjmujemy z piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne. Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy  polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana  ubita z 2 łyżkami cukru pudru

Słodkości i nie tylko
Świąteczne ciasta 186

Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;) lista ciast: Zemsta teściowej Cycki murzynki Seromakowiec kakaowy Brazylianka Kilimandżaro Sernik w biszkopcie zpolewą Makowe roladki wserowej masie Sernik gotowany x 2 Torcik z serka owarzanego z galaretką Pokusa Puchatek Wesoły Słonecznik Murzynek ze śliwkami i kremem Aniołek 3 bit Pani Walewska Orzechowiec Smacznego i Wesołych Świąt

Domowe ciasta
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną 752

wyjmuję go z piekarnika i 3 razy rzucam na rozłożony na podłodze koc (tzw. biszkopt rzucany ;) Potem pozostawiam na blacie do ostudzenia. W tym czasie przygotowuję masę. MASA JABŁKOWA: 3 galaretki rozrobić w około 600-700 ml (łącznie) gorącej przegotowanej wody. Ostudzić i włożyć do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Poddusić w garnku z odrobiną wody(...)jabłkami (ja najpierw oddzielam biszkopt od papieru i odwracam go do góry dnem i wtedy na tę stronę wylewam masę). Galaretkę z jabłkami wyrównać i włożyć ciasto do lodówki na czas ubicia śmietany. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubić ze śmietan fixem. Wyłożyć na galaretkę. Wyrównać i posypać płatkami migdałów. Można je najpierw podprażyć krótko na suchej patelni. Zamiast migdałów ciasto można

Ze smakiem i z pasją
Śmietanowiec z galaretkami 370

Śmietanowiec z galaretkami na upalne dni,  śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim.  Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3

Kuchnia Danusi
Rolada śmietanowo-truskawkowa 292

Rolada śmietanowo-truskawkowa... Truskawkowo-śmietanowy mus otulony płaszczykiem z biszkoptowego ciasta. Słodki wyznacznik sezonu truskawkowego. Pyszna, szybka i prosta. Serdecznie zapraszam! Składniki: 3 jaja; 2 łyżki

Gospodyni Miejska
Ciasto "maliniak" - na biszkopcie, z galaretką, malinami i bitą śmietaną 364

bita śmietana. Ciastem możemy cieszyć się przez cały rok, bo można użyć do niego mrożonych malin.  Biszkopt: 5 jajek L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli  Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 500g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru  Bita śmietana:  600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru(...)rozmrażamy), pozostawiamy do momentu aż ostygnie i zacznie gęstnieć, dopiero wtedy wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.  3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą, dekorujemy świeżymi malinami i miętą

Szefowa kuchni
Kukurydziane gofry z malinową frużeliną i bitą śmietaną 112

szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru pudru szczypta soli olej do wysmarowania gofrownicy Malinowa frużelina: 200g malin 30 cukru 80ml wody 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bita śmietana truskawki i borówki Wykonanie: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier(...)zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Malinowa frużelina: Maliny umyć, przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną

Szalona Kuchnia Eweliny
Rurki z kremem (bitą śmietaną) 192

szklanki kwaśnej śmietany, szczypta soli , bita śmietana: 400 ml śmietany 30%, 3 łyżki cukru, 1 śmietan fix dr Oetkera, do posmarowania:    białko, do posypania:   cukier , do foremek :    margaryna i bułka tarta. Przygotowanie:       Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, margaryna, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania