cynamonu, odrobina kardamonu, 3 łyżki oleju Dodatkowo: orzechy, syrop trzcinowy złocisty Diamant, serek lub bita śmietana, konfitura lub suszona żurawina WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy z mlekiem, pure dyniowym, cukrem, mąkami oraz olejem i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z resztą ciasta. Odstawiamy na 5 minut. Nagrzewamy gofrownicę wysmarowaną tłuszczem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 5 minut
słodki bratekcukier -4 łyżek mąka - 4 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka Biszkopt II jajka - 3 szt cukier -0,5 szkl mak mielony -0,5 szkl BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM śmietana kremówka 30% - 0,5 l bita śmietana - 2 opak DEKORACJA dżem brzoskwiniowy - 1 słoik galaretka wiśniowa - 1 opak draże mleczne(...)wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE
Kuchnia DanusiPewnie słyszeliście o cieście Malinowa Chmurka. Ja zrobiłam to ciasto w wersji z truskawkami. Trochę inne, mniej kwaśne ale równie dobre. Goście zachwalali. Pychotka Składniki: Ciasto
Cukiernia PychotkiTort urodzinowy dla małego Maksia, fana myszki Miki. Składniki Biszkopt x 3 ( 21 cm ) 3 x 2 jajka 3 x 2/3 szkl mąki 3 x 1/3
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyciasto kokosowe: 3 białka 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 120g wiórek kokosowych Na masę cappuccino: 500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 210g białej czekolady 4 saszetki cappuccino (proszku), u mnie po 12g każda (łącznie potrzeba 45g, mogą być 2 torebki po 22g) Do nasączenia: pół szklanki wystudzonego cappuccino 3(...)łyżki likieru kawowego Dodatkowo: starta czekolada, prażone migdały lub wiórki kokosowe, bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać po łyżce cukru. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Spód tortownicy
Smak mojej kuchniSkładniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie
W kuchni u Monikiskładniki * 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku * 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika * 1 bita śmietana w proszku śnieżka * 3 galaretki w ulubionych smakach
Mix smakuPrzepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :) duże opakowanie kakaowych herbatników 1 l mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 4-5 bananów bita śmietana i mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy(...)połowę na herbatniki, ostudzić. Resztę budyniu przykryć folią aluminiową aby nie utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł. 3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawic do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki aby szybciej stężało. Wylać resztę budyniu, wyrównać wierzch i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić
Smakołyki Asiłyżeczki skrobi kukurydzianej Szczypta soli bita śmietana 500 ml kremówki 50 g cukier 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie morele ze słoika przepis tutaj Wykonanie ciasto: Piekarnik nagrzać do 175 -180 °C . Wymieszaj mąkę, sodę i sól w misce i odstawić. Zmiksować masło z cukrem do połączenia tj. około 3-4 minuty. Pod koniec miksowania(...)zmiękną i całość zacznie gęstnieć, około 5-6 minut. Zdjąć z ognia. Drewnianą łyżką nakłuć otwory co 2,5 cm na całym ,jeszcze letnim cieście. Łyżka napełniać otwory masą owocową ,schłodzić .Na koniec położyć bita śmietanę bita śmietana Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić mikserem ,dodać cukier i ekstrakt waniliowy nadal ubijając do połączenia
w mojej kuchniserka mascarpone 200 g białej czekolady 70 ml amaretto kilka kropli soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo(...)widelcem. Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremów. Po ostudzeniu, nałożyć konfiturę malinową na cały spód. Wstawić całość do lodówki. Krem: 1. Mascarpone dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera. 2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać sok z cytryny 3. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę 4. Dodać białą czekoladę
KreatywnePinystałe. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, dżem porzeczkowy, krem kajmakowy z mascarpone, bita śmietana z kawą i biszkopty moczone w kawie....poezja. Ciasto rozpływa się w ustach. W oryginale do ciasta dodaje się jeszcze ajerkoniak, ale bez niego ciacho również jest wspaniałe. Składniki blaszka 23/33: biszkopt: jajka 3 szt, cukier 3/4 szklanki, kakao 2 łyżki, mąka pszenna 15 dag, woda
kulinarne odsłony patisłodko. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią budyń. Składniki: 3 jaja 1 łyżka oleju szczypta soli 2 szklanki mąki 2 łyżki kakaa 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody Budyń: 500ml mleka 1 opakowanie budyniu 2 łyżki cukru Dekoracja: bita śmieyana maliny, borówki Ciasto : Do miski wbijamy całe jaja, wlewamy mleko, olej, wodę oraz sól. Całość miksujemy
Słodki Zakątekznajomych... Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a dodatkowo niezwykle proste w przygotowaniu. Niezbyt słodka pianka idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz chrupiącymi bezikami. Aj... koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 26 cm) Masa kefirowa: 800 ml kefiru 150 ml wody 2 galaretki (u mnie truskawkowe) Bita śmietana: 250 ml śmietanki 36% 2=3 łyżeczki cukru pudru(...)warstwę dowolnych ciasteczek. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i równomiernie umieścić na chłodzącym się cieście. Na wierzchu ułożyć kilka ciastek oraz delikatnie pokruszone beziki
Di gotujeLetnia wersja szarlotki. Delikatne biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka. Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks(...)biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę
Wanilia i Kardamonżelatyny Żelka z owoców leśnych: 400 - 450 g mrożonych owoców leśnych 3 - 4 łyżki cukru (wg własnych preferencji smakowych) 15 g żelatyny Dodatkowo bita śmietana (opcjonalnie): 250 ml śmietany kremówki (30 - 36% zawartości tłuszczu) 3 - 4 łyżki cukru pudru (wg własnych preferencji smakowych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt cytrynowy: Oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli(...)cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i startą skórkę z cytryny - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 30 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około
W kuchni Katie