małe ciasto powstało z reszty masy kajmakowej która została mi od 3-bita. Dodałam tylko herbatniki i już słodki deser gotowy. Składniki: 250 g herbatników 200 g gotowej masy kajmakowej blaszka 16x16 Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarowujemy na nich 1/4 kajmaku i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Robimy tak aż wykorzystamy składniki. Ciasto wkładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneświęta - zapewniam,że posmakuje każdemu. Moje ciasto niestety nie ma równych warstw - powstawało w wielkich bólach.Zdążyłam upiec biszkopt i zabrakło prądu.Ciasto kończyłam po 24 h i nie bardzo miałam ochotę czekać,aż bita śmietana stężeje na masie makowej - wyłożyłam wiec szybko masę orzechową.Starałam się robić to delikatnie,ale wiadomo.... Zdjęcie i warstwy nie są idealne
Niespełnione zdolności kulinarneczekoladowo-orzechowy torcik, który z pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami. Ciasto: 200g czekolady gorzkiej 3 jajka L 140g masła 3/4 szklanki cukru 85g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego Krem orzechowy: 200g mascarpone 200g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix + owoce sezonowe lub orzechy(...)pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut. 2. Krem orzechowy: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy ze sobą. Bita śmietana: bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. 3. Upieczone ciasto przekrawamy na 3 części. Przekładamy je kremem orzechowym, na wierzch wykładamy bitą śmietanę. Wygładzamy boki. Na wierzch układamy owoce sezonowe lub orzechy
Szefowa kuchniSkładniki: Ciasto: 2 margaryny (po 250 g) 7 łyżek kakao 14 łyżek wody 3 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej 8 jaj 1 cukier waniliowy Bita śmietana: 600 g śmietanki 36% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru wydrylowane wiśnie z kompotu lub z nalewki Sposób wykonania: Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy
Qchnia po prostuMasę jajeczną łączymy z mąką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Gofrownicę natłuszczamy olejem i rozgrzewamy. Nakładamy ok. 3-4 łyżek ciasta i pieczemy. Podajemy z cukrem pudrem, bita śmietana i owocami. Smacznego
Pyszności Słodkości3 BIT OSTATNIO DOSTAŁAM TEN PRZEPIS OD MOJEJ DOBREJ KOLEŻANKI,CIASTO ZROBIŁAM WCZORAJ I OKAZAŁO SIĘ PYSZNE ,PROSTE BEZ PIECZENIA I JESZCZE TRZYMA SIĘ JE W LODÓWCE WIĘC NA TAKĄ POGODĘ IDEALNE,DZIĘKI DODANIU DŻEMU PORZECZKOWEGO NIE JEST ZA SŁODKIE TYLKO W SAM RAZ,NA PEWNO POSMAKUJE I WAM SKŁADNIKI: 4-5 PACZEK HERBATNIKÓW MASA KRÓWKOWA W PUSZCE PACZKA KRAKERSÓW
Swojskie jedzonko3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2,5 łyżki gorącej wody 1 lyżeczka ekstratu wanilii Wykonanie: Żelatyne rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder ,a następnie do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana
w mojej kuchniBananowa krówka bez pieczenia. Z herbatnikami i krakersami. Można powiedzieć, że to taki 3 bit z bananami. Niby niewielki dodatek, ale banany naprawdę robią różnicę w smaku. Bardzo dobre ciasto deserowe. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaŚwiątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka(...)cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę. Na blasze układamy warstwy: herbatniki masa budyniowa herbatniki gotowa masa krówkowa z puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany, bądź przed podaniem posypać tartą czekoladą
Kuchenne aromatyśrednicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm. Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Red Velvet będzie Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 jajko(...)proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji Składniki na krem: 300 g białego sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 1 bita śmietana w proszku 3-4 łyżki cukru pudru Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy do połączenia się składników (nie dłużej). Dodajemy barwnik spożywczy (lepiej za mało
Ciastkozercyparze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa makowa(...)3. Na wrzące mleko wsypujemy mak. Gotujemy około 30 minut aż „zbieleje”. Przelewamy przez sito i dobrze odciskamy. Mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Odkładamy 2 łyżki do makowego kremu. 4. Zmielony mak przekładamy do garnka, dodajemy miód, żurawinę, rodzynki i pokrojone w kostkę kasztany. Całość podgrzewamy do połączenia składników. Na koniec wlewamy ekstrakt migdałowy według uznania. 5. Wyrośnięte ciasto
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytego delicje i bita śmietana. Ciasto nasączyłam pyszną herbatą Teekane Blasck Label herbaty-czarne SKŁADNIKI : biszkopt : 3 duże jajka 1/2 szklanka cukru 3 łyżki oleju 3 saszetki herbaty TEEKANE Black Label Lemon 1 szklanka mąki pszennej ( 150 g ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki ciemnego kakao(...)mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 180 ml adwokatu 200 g miękkiego masła bita śmietana : 500 ml śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny kakao do posypania 1 paczka delicji
Kulinarne Fantazje MarioliJeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera , którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się
Moja DelicjaLekka serowa pianka na herbatnikach, posypana kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na ciasto bez pieczenia - Śnieżny puch. Składniki na ciasto bez pieczenia - Śnieżny puch. ok. 200 g herbatników 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru pudru 3 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1,5 szklanki mleka 3 galaretki cytrynowe 750 ml wrzącej wody 6 łyżek wiórek kokosowych łyżka masła
Pani domowabiszkopt i słodziutka bita śmietana. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 150 g cukru 30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek) 15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki) 4 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 60 g galaretki cytrynowej(2 opakowania) bita śmietana: 500 g śmietany(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. krótko miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. ?Pieczemy do 35-40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy
Ciasta z tradycjami