Ciasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie. Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę. Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski(...)cukrem waniliowym. Masę kajmakową podgrzewamy z 3 łyżkami mleka aż się rozpuści. Biszkopty maczamy w mleku i układamy do szklanej miski, następnie rozkładamy pokrojone banany, polewamy karmelem i rozkładamy porcję bitej śmietany. Czynność tą potarzamy jeszcze raz i dekorujemy ostatnią warstwę ciastkami, karmelem i bananami. Z pozostałych składników przygotowujemy 2 miskę ciasta karmelowego. Chłodzimy je kilka godzin
Kulinarne Fantazje Mariolikakao :) Pięknie rosną w piekarniku, a ciasto jest puszyste i lekko wilgotne. Pyszny kawowy posmak i bita śmietana tworzą duet doskonały i na pewno oczarujecie nimi swoich gości... Nie mówiąc już o tym, że sami się w nich zakochacie ;P SKŁADNIKI (na 12 sztuk): 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia 1 łyżka miodu 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli dodatki : bita śmietana i konfitury, syrop klonowy, cukier puder i owoce przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz maślankę, dodajemy również miód i olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię
Smakowite Daniamigdałowej 50g wiórków kokosowych Masa: 1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml) 3 szklanki mleczka kokosowego (można zmieszać z innym) 1 szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g gorzkiej czekolady Ponadto do dekoracji: wiórki kokosowe krem czekoladowy lub bita śmietana z mleczka kokosowego (*) Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i odstawić(...)masy wmieszać kawałki czekolady. W międzyczasie przygotować spód. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcedzić i zblendować z mąką migdałową oraz wiórkami kokosowymi. Powstałe ciasto wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić czekoladowo-kokosową masę z perełek tapioki, która powinna być jeszcze ciepła. Po ostudzeniu torcik schłodzić w lodówce
Di gotujetorty Sachera, które jedliśmy w wiedeńskim Café Hawelka, sarajewskiej Bečkiej Kafanie czy nowosądeckim Miasteczku Galicyjskim. Składniki (na tortownicę o średnicy około 24 cm, przepis bazowy na ciasto jest inspirowany przepisem na puszyste ciasto Jadłonomii ): - 3/4 szklanki mleka sojowego - 1.5 łyżki octu - 1.5 szklanki mąki pszennej - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0.5 łyżeczki sody - 0.5 łyżeczki soli - 5 łyżek kakao(...)margaryny - wegańska bita śmietana (opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Do kielicha blendera wlewamy mleko i ocet, odstawiamy na chwilę na bok, żeby mleko się ścięło. 2) W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. 3) Do mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej
Roślinożerni urlopowiczeKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na ciasto według mojej receptury. Ciasto jest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana. Pychota! SKŁADNIKI: -1,5 paczki biszkoptów poncz: kawa z mlekiem Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem(...)suszonej żurawiny - 1 posiekaną białą czekoladę Następnie 3 płaskie łyżki żelatyny wsyp do filiżanki. Zalej wrzątkiem i rozpuść dokładnie. Żelatynę wlej do masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na 15- 20 minut do lodówki co 5 minut mieszając. Masa powoli zacznie gęstnieć i tężeć. Masę wylej na biszkopty. Wstaw na 3-5 godzin do lodówki. NA WIERZCH
SMYKWKUCHNIinspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam(...)garść orzechów włoskich garść migdałów Ciastka sablé: 200 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 4 żółtka kilka kropli ekstraku waniliowego ½ łyżeczki soli morskiej Pomarańczowa bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 czubate łyżki mascarpone skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyzka cukru pudru Dodatkowo: 2-3 łyżki melasy z karobu skórka pomarańczy do dekoracji
Food Squarejeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa: 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka mleko skondensowanego wcześniej ugotowanego. Mleko gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu i czekamy
Kocham Czekoladęłyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 200 ml śmietany 30 % 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny (lub inne owoce) Składniki ciasta miksujemy razem,a następnie wylewamy niewielkie porcje na rozgrzaną płytkę gofrownicy (możecie wylewać regularne kwadraty, albo nalać trochę ciasta na środek, a po zamknięciu gofrownicy kształt sam się "zrobi"). Pieczemy ok. 3 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce
Czary - gary w kuchniCiasto czekoladowe, potrójnie czekoladowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia u wielbicieli czekolady. Upiekłam go na imieniny mojej mamy, która jest największym łasuchem w naszej rodzinie. Była zachwycona i to właśnie Ona podpowiedziała mi jak nazwać to ciasto. Powstała "czekoladowa rozkosz". Czekoladowy biszkopt, czekoladowa bita śmietana, czekoladowa polewa i jakby tego było mało to jeszcze na wierzchu tarta czekolada, tym razem(...)szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 3 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka octu Masa z bitej śmietany - 500 ml śmietanki 36% - 1 i 1/2 łyżki prawdziwego ciemnego kakao - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzącej wody Polewa - 150 gram czekolady mlecznej - 100 gram masła - 3 łyżki mleka Dodatkowo - mały słoiczek powideł śliwkowych ( można
Kuchnia z widokiem na ogródCiasto do wykonania w ekspresowym tempie, w małej formie nie wymagające dużej ilości składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 2 SERNIK WIEDEŃSKI Z ŻURAWINĄ I WIŚNIĄ Przepis znajdziecie tutaj . Klasyczny sernik ze słodkimi wstawkami w postaci owoców suszonych. Niezwykle puszysty i mokry. Wiśnie i żurawinę możecie zamienić na bardziej dostępne rodzynki. Nr 3 SERNIK ŁACIATY Przepis(...)robić przeróżne wzory z ciemnej masy. Nr 4 SERNIK CZEKOLADOWY Z WANILIĄ Przepis znajdziecie tutaj. Sernik dla tych, którzy ubóstwiają tak jak czekoladę. Tym, która nie straszna bita śmietana, polecam jeszcze na koniec na talerzu polać ją po wierzchu. Coś wspaniałego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 5 JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ POLANY CZEKOLADĄ Przepis znajdziecie tutaj . Tak jak wspominałam
zdrowo i aktywnieCiasto do wykonania w ekspresowym tempie, w małej formie nie wymagające dużej ilości składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 2 SERNIK WIEDEŃSKI Z ŻURAWINĄ I WIŚNIĄ Przepis znajdziecie tutaj . Klasyczny sernik ze słodkimi wstawkami w postaci owoców suszonych. Niezwykle puszysty i mokry. Wiśnie i żurawinę możecie zamienić na bardziej dostępne rodzynki. Nr 3 SERNIK ŁACIATY Przepis(...)robić przeróżne wzory z ciemnej masy. Nr 4 SERNIK CZEKOLADOWY Z WANILIĄ Przepis znajdziecie tutaj. Sernik dla tych, którzy ubóstwiają tak jak czekoladę. Tym, która nie straszna bita śmietana, polecam jeszcze na koniec na talerzu polać ją po wierzchu. Coś wspaniałego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 5 JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ POLANY CZEKOLADĄ Przepis znajdziecie tutaj . Tak jak wspominałam
Zdrowie i pysznie na talerzuGdy zobaczyłam na sklepowej półce galaretkę o smaku Coli, wiedziałam, że przygotuję z niej właśnie tego rodzaju deser/ciasto;) Ciasto, które w swym składzie posiada aż 3
Smaki Na Talerzuproszku do pieczenia Biszkopt żółty 3 duże jajka 85 g mąki 110 g cukru 1 kisiel żółty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 5 białek 220 g cukru 200 g wiórków kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa jabłkowa 1,8 kg jabłek 1 łyżka masła 2 galaretki zielone Bita śmietana 1/2 litra śmietany kremówki
Wędrówki po kuchnismakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać do jajek i mieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 min w 170 st. Bita śmietana:zimną kremówkę przelać
Moje Słodkie Piekiełko