Tarta cytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. SKŁADNIKI Kruche ciasto
Passions hobbies lifeszklanki mąki z ciecierzycy Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu 1 łyżka octu jabłkowego 1 szklanka wody gazowanej 3-4 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania gofrownicy szczypta soli Dodatki (u mnie) : bita śmietana 1 op. naturalnie owocowe - truskawki Stovit garść suszonej morwy białej Helio Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia(...)sól, ksylitol lub erytrytol i mieszamy składniki suche. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, olej i wodę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 20 min. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy porcję ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie gofry z bitą śmietaną, truskawkami w żelowej zawiesinie oraz
Kuchnia MagdaLenyTen serniczek zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Wyszedł przepyszny i śmiem twierdzić, że to jeden z lepszych serników z owocami jakie dane mi było próbować. Zdecydowanie
Smaki Na TalerzuSłodko-kwaśna pokusa (deser) Czy Was też czasem nachodzi ochota na coś słodkiego? Ja tak mam dość często Gdy nie mam czasu na pieczenie ciasta (lub najzwyczajniej w świecie nie mam na nie akurat ochoty) stawiam na desery w szklance. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Jeśli do tego ładnie ułożymy warstwy takie z pozoru zwykły deser może się naprawdę dobrze(...)konfiturą (bez pieczenia)? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie tutaj ( klik ) Składniki: 3 łyżki masy krówkowej kajmak Helio 2-3 łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka 2-3 łyżeczki syropu limonka z miętą (syrop do herbaty) lub sok z limonki 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana dowolne ozdoby Przygotowanie: Do miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak
Słodkie okruszkitime Herbes de Provence) Toppings: 3 figs 3 slices of prosciutto 60 g mozzarella 60 g Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto należy przygotować drożdże – włożyć je do kubka/miseczki(...)Wszystkie składniki ciasta wsypujemy/wlewamy do miski. I zaczynamy ugniatać, najpierw składniki warto wymieszać łyżką, potem dopiero wszystko wyrabiać rękami. Ciasto powinno być sprężyste. Jeśli ciasto klei nam się do rąk należy dosypywać stopniowo po odrobinie mąki i wyrabiać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest za suche – dolewamy po odrobinie wody/mleka i wyrabiamy. Gdy ciasto jest już gotowe
Martyna Cookstime Herbes de Provence) Toppings: 3 figs 3 slices of prosciutto 60 g mozzarella 60 g Camembert 50 g blue cheese handful fresh basil leafes Zaczynamy od ciasta. Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką robota kuchennego, który ugniata ciasto za mnie, ale do tej pory zagniatałam je sama ręcznie. Zanim zaczniemy zagniatać ciasto należy przygotować drożdże – włożyć je do kubka/miseczki(...)Wszystkie składniki ciasta wsypujemy/wlewamy do miski. I zaczynamy ugniatać, najpierw składniki warto wymieszać łyżką, potem dopiero wszystko wyrabiać rękami. Ciasto powinno być sprężyste. Jeśli ciasto klei nam się do rąk należy dosypywać stopniowo po odrobinie mąki i wyrabiać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest za suche – dolewamy po odrobinie wody/mleka i wyrabiamy. Gdy ciasto jest już gotowe
Martyna CooksDelikatna masa serowa, bita śmietana i świeża mięta nadają sernikowi wielkiego orzeźwienia w tak upalny dzień. Zachęcam do skuszenia się na ten przepis. Spód 200g orzechowych
Słodki Zakątekcukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też sposób przygotowania ciasta, a dokładny przepis znajdziecie poniżej. Zachęcam również do odwiedzenia sklepu MoyEco, ponieważ czeka tam na Was mnóstwo produktów. Na pewno zrobicie świetne ekologiczne zakupy! Tutaj link do sklepu: https://moyeco.pl(...)bezglutenowych 550 ml mleka (napoju) ryżowego 225 g musu truskawka – wanilia (1 słoiczek) 8 łyżek syropu z agawy 18 g agaranty (3 opakowania) 40 g suszonych truskawek puffins 2 łyżki oleju 300 ml gorącej wody ew. bita śmietana (gotowa wegańska i bezglutenowa lub zrobiona w domu – np. ubite mleczko kokosowe ) Sposób przygotowania: Do miski daj płatki owsiane
Via Gustojakiś czas można sobie pozwolić na taką rozpustę? Składniki: 15 łyżek mąki pszennej 2 szklanki mleka 3 jajka w temperaturze pokojowej łyżka oleju 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 banany nutella bita śmietana cukier puder Przygotowanie: Jajka rozbijamy do wysokiej miski i miksujemy do uzyskania puszystej białej piany (ok3-5 minut). Dodajemy cukier oraz olej i mieszamy(...)dokładnie, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy przez sitko i na zmianę z mlekiem dodajemy do jajek i łączymy ze sobą. Pod koniec mieszania dosypujemy kakao tak aby ciasto na naleśniki uzyskało brązowego koloru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię bez oleju i wlewamy na nią porcję masy. Smażymy z obu stron. Naleśniki wykładamy na talerz
ChilliJemybita śmietana, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać chochlą ciasto i w razie konieczności rozprowadzać ciasto na gofrownicy(...)wypukła stroną chochli. Piec ok. 3 min, bądź zgodnie z instrukcją na opakowaniu do otrzymaniu rumianego koloru. Przestudzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, itd. Smacznego
My sweet a lifestezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut wstawiamy do lodowki zeby mocniej stezalo,gdyż ma konsystencje smietany .wyjmujemy zlodowki,odkładamy z 8 łyżek smietany do posmarowania wierzchu i na bokach ciasta(smarujemy cienko warstwę),do reszty dodajemy pokrojona w kosteczke galaretke,mieszamy delikatnie,mase kladziemy(...)biszkopt,lekko dociskamy drugim plackiem.wstawiamy na 5 minut do lodówki.Po tym czasie górny biszkopt smarujemy bita śmietaną,mozemy również starkowac na wierzch mleczną czekoladę.Na boki ciasta:tarkujemy drobno herbatniki,smarujemy boki bita msietana,obsypujemy pyłem herbatnikowym Wierzch ciasta mozemy dowolnie ozdobić też pisakami lub perełkami cukrowymi
Z Majeczką w kuchnimniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy
Ala piecze i gotujepieczenia z czereśniami, ciasto czekoladowe pięknie rośnie, a po upieczeniu pozostaje wilgotne, mięsiste i lekkie zarazem. Nie trzeba go nasączać. Podczas krojenia na porcje, bita śmietana nie zsuwa się i nie oddziela od ciasta. SKŁADNIKI 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 150 ml mleka lub wody(...)cukru 2 jajka 135 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g czereśni KREM 500 g śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach
cool and mintylekkim kremem budyniowym, który zdecydowanie lepiej zda egzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka. Ja od jakiegoś czasu używam mąki marki Lubella . Firma(...)posiada w swojej ofercie różne rodzaje mąk, które zostały podzielona na trzy kategorie: - Pełnie Ziarno ( Pełne Ziarno 3 Zboża, Pełne Ziarno Pszenna) - Puszyste ( Wrocławska, Poznańska, Tortowa, Luksusowa, Krupczatka) - Mąka Luksusowa, Mąka Krupczatka, Mąka Poznańska, Mąka Tortowa) Tak duży wybór rodzajów mąki sprawia, że zawsze możemy dobrać tę odpowiednią do naszej potrawy. Należy też podkreślić, że mąki zostały ubrane
Kulinarne przygody GatityDelikatny, kremowy, wprost rozpływający się w ustach. Niebiański sernik na bazie mascarpone połączony ze słodkimi czereśniami. Propozycja idealna na deser w upalne dni. Składniki 500 g
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty