Dzisiaj na moim stole pojawił się torcik adwokatowy z owocami. Pyszny tort na wyjątkowe okazje. Jego wyjątkowy smak to bita śmietana z adwokatem. Składniki: Biszkopt kakaowy: 3 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki octu Białka ubijamy na sztywno(...)przerywając miksowania stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i kolejno: olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt studzimy. Wierzch ciasta delikatnie ścieramy na tarce. Masa adwokatowa: pół litra śmietanki tortowej 36% 1 szklanka "Adwokata
Pyszności Słodkościbrzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu 3 szklanki śmietany
Salonik smakówinaczej chatka Baby Jagi to ciasto z gatunku serników przygotowywanych bez pieczenia, czyli popularnie zwane „ na zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego masła - 230g cukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka) - 1 bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego(...)herbatników prostokąt – 3 szt. x 8 szt. Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej, wyrównujemy powierzchnię i na masę serową ponownie wykładamy taką samą ilość herbatników. Ponownie równamy powierzchnię i na środku układamy ptasie mleczko na całej długości środkowego rzędu po dwie sztuki w odstępie ok. 0,5 cm. Podkładając ręce pod folię podnosimy boki ciasta. Gdy masa serowa przykryje
mojewypiekiinietylkoserka homogenizowanego 200 ml śmietany słodkiej 30% paczka biszkoptów 2 łyżki żelatyny 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżek cukru bita śmietana: 200 ml śmietany słodkiej 30% 3 łyżki cukru pudru sos karmelowy: 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki śmietany słodkiej 30% Przygotowanie 1. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Kawę zalewamy dwoma łyżkami wrzątku. W tortownicy układamy(...)tortownicy i wkładamy do lodówki, Drugą miksujemy razem z kawą. 2. Teraz musimy odczekać około 15min jak pierwsza biała warstwa lekko stężeje na biszkoptach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy warstwę kawową, po czym z powrotem wkładamy sernik do lodówki. 3. Teraz zajmiemy się sosem karmelowym, nie koniecznie trzeba go robić samemu można też zastąpić go jakimś
zjem to blog kulinarnycieście. My go bardzo lubimy i dlatego dosyć często go robię. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa agrestowa: 750 ml wody z kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny
Ala piecze i gotujegrudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję bo to zależy od sprzętu. Gofry wystudzić i zajadać z dowolnymi dodatkami. U mnie znany duet bita śmietana i owoce. Z podanych składników wychodzi mi 12 gofrów. Do goferków użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3
Monia miesza i gotujetwarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego 😗 Składniki: spód: ciasteczka(...)śmietanka 36% 200 ml, cukier puder 5 łyżek, galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 opakowanie, mus truskawkowy: truskawki mrożone lub świeże pół kg, cukier puder 3 łyżki, galaretka truskawkowa lub wiśniowa 2 szt, bita śmietana: śmietanka 36% 250 ml, cukier puder 4 łyżki, dodatkowo: truskawki świeże do dekoracji, Sposób przygotowania ( tortownica o średnicy 24 cm): Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy w malakserze
kulinarne odsłony patiWitajcie w Wielką Sobotę. Dziś polecam wszystkim przepyszne, lekkie ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Od zwykłej soboty czy niedzieli po święta, nawet Wielkanocne
Gotuję Testujębicie serca....nie z nadmiaru tłuszczu a dlatego, że pyszne te pierożki! Składniki na farsz: * 40 dkg wątróbki * 10 dkg kaszy gryczanej * 20 g suszonych grzybów * 1 duża cebula * 2-3 ząbki czosnku * sól * 2 łyżki oleju Na ciasto: * 50 dkg mąki * woda * 1 łyżka oleju do ciasta * 1 łyżka oleju do wody * sól Grzyby opłukałam i namoczyłam. Po 3
Pieprzyć z Fantazjąkolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki(...)mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki niebieskie 700 ml gorącej wody około 600 g borówki amerykańskiej Bita śmietana: 400 ml zimnej kremówki 250 g mascarpone Mlekoma 2 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 140 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno
Ala piecze i gotujeposypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone jeśli lubisz. Smacznego! English version Basic pierogi dough (dough for 20-25 pierogies) Ingredients: 3 cup of all-purpose flour 1 cup boiling water(...)necessary, add more flour or boiling water. Split into 4 equal parts and roll the first part of the dough to 3 mm thickness. Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the favourite filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with
karmelowyDomowy kopiec kreta z truskawkami Znane, lubiane i popularne ciasto w nowej, pysznej odsłonie – z truskawkami. Łatwe, bardzo smaczne i efektowne ciasto. Polecam!
Blog z ApetytemTarta cytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. SKŁADNIKI Kruche ciasto
Passions hobbies lifeszklanki mąki z ciecierzycy Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu/erytrytolu 1 łyżka octu jabłkowego 1 szklanka wody gazowanej 3-4 łyżki oleju rzepakowego + do posmarowania gofrownicy szczypta soli Dodatki (u mnie) : bita śmietana 1 op. naturalnie owocowe - truskawki Stovit garść suszonej morwy białej Helio Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę z ciecierzycy, dodajemy proszek do pieczenia(...)sól, ksylitol lub erytrytol i mieszamy składniki suche. Następnie dodajemy ocet jabłkowy, olej i wodę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy ciasto na około 20 min. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy porcję ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie gofry z bitą śmietaną, truskawkami w żelowej zawiesinie oraz
Kuchnia MagdaLenyTen serniczek zachwycił mnie od pierwszego kęsa. Wyszedł przepyszny i śmiem twierdzić, że to jeden z lepszych serników z owocami jakie dane mi było próbować. Zdecydowanie
Smaki Na Talerzu