Rolada jagodowa... Słodki, puszsty mus jagodowy. Słodka śmietana. Całe jagody. Całość otoczona puszytym, biszkoptowym ciastem. Oprószona cukrem pudrem z kakao. Pycha! Składniki: 4 jaja; 100 g
Gospodyni Miejskakawę piernikową ma tak dobrane proporcje, aby smaki wzajemnie się nie przytłaczały. Dzięki temu kawę z korzennymi przyprawami możesz podać zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do każdego ciasta. Mieszanka jest gotowa do użycia w około 30 minut po przygotowaniu. Kawę piernikową możesz zaparzyć tradycyjnie albo w kawiarce lub ekspresie. Jeżeli nie dysponujesz żadnym sprzętem do parzenia kawy(...)kawy piernikowej możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez około 3 miesiące. 125 g mielonej kawy, to 14 płaskich łyżek stołowych 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika albo podane niżej przyprawy 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonych goździków ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu 3 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej kawę piernikową możesz udekorować bitą
Cztery Fajerypiekarniku przez 30 minut. Ważne jest, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów(...)wiórków kokosowych 4 łyżki mleczka kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru Schładzamy śmietankę i serek mascarpone (najlepiej by w lodówce spędziły minimum 2 godziny). Śmietankę ubijamy na sztywno (aż powstanie bita śmietana). Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki
Moje-pitraszeniejabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM . Składniki: Biszkopt: 6 jajek(...)sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić
Mała CukierenkaMega smaczne, mega urocze i mega..... Przepis Dorotki z MW . (...)Składniki - 225 g mąki pszennej - 100 g drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki proszku do
Malinowe Pocałunkiprzykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h. 6. Blat podsyp mąką i wyłóż na nie wyrośnięte ciasto- wyrabiaj ręcznie przez ok. 7min. 7. Podziel ciasto na 12 równych części i uformuj kulki. 8. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj każdą rozkłóconym jajkiem i piecz w 190*C przez 15min. Mleczna glazura(...)seeds 4 slightly crumbled sugar cubes Method: 1. Gently heat the milk and dissolve the yeast in it. 2. In a large bowl, mix the flour, salt and sugar. 3. Add the butter in pieces and work, using your hands, until the consistency of fine breadcrumbs. 4. Pour the yeast into the bowl with 'crumbs' and carefully combine
Kuchnia w Słońcu SkąpanaUwielbiam lawendę! Może dlatego, że zawsze rosła w ogrodzie mojej Mamy, albo dlatego, że w domu mojej Babci wiszą w szafach te urocze małe woreczki, które
CiastkozercyBardzo smaczne ciasto, które szczególnie mojemu M. przypadło do gustu. Początkowo miałam obawy co do masy, gdyż dawno już nie robiłam takiej na bazie masła i
Smaki Na Talerzukryje się pod nazwą bannoffee. Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe. Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi, jest dość podzielnie(...)samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko studzimy, wyciągamy z formy i odwracamy na parę minut do ‚góry nogami’ w celu wyrównania zbyt wyrośniętego wierzchu ciasta. Ponownie odwracamy ciasto. Przekrawamy wzdłuż uzyskując 3 blaty. Krem: 300 ml śmietany kremówki
Made By Mom And SonDziś mam dla Was prawdziwą ucztę smaków! Plus wskazówki dla ciekawych jak zrobić baardzo wysoki tort z biszkoptu. Śmietankowy tort z żurawiną robiłam z okazji przyjęcia
CiastkozercyNie wiem jak to się mogło stać, że dotąd nie opublikowałam jeszcze tego przepisu. Tort robiłam na święta (o zgrozo, już mamy luty!) i wprost rozpływałam
Smaki Na TalerzuRurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię
Kulinarny Pamiętnikmąka pszenna do posypania stolnicy Do dekoracji: listki melisy cytrynowej kwiaty bratki Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ja nie smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Nadzienie: Jajka(...)pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka i taka ma być ). 3. Pieczenie i studzenie: Tartę pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną tartę studzimy w formie. Następnie ostrożnie ją wyjmujemy, tak żeby
Izabelawkuchni3 łyżki cukru – 60 g czekolady gorzkiej 70% kakao Krem a’la starciatella: – 125 ml śmietanki kremówki 30% – łyżeczka cukru pudru – kostka drobno posiekanej czekolady Zaczęłam od ciasta kruchego. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski i zagniatałam pomiędzy palcami, aż składniki się połączyły i zaczęły razem sklejać w jedną kulę. Ciasto owinełam w folię spożywczą(...)dobrze rozpusciły i połączyły. Wówczas przelałam do nich mleko z budyniem i zagotowałam (ciągle mieszajac). Odstawiłam do lekkiego ostudzenia i dopiero wówczas przełożyłam na ciasto kruche. Po całkowitym ostudzeniu wstawiłam foremkę do lodówki i przygotowałam bita śmietanę. Czekoladę drobno posiekałam, a bitą śmietanę ubiłam wraz z cukrem pudrem. Do ubitej wrzuciłam czekoladę i delikatnie zamieszałam. Przełożyłam na krem czekoladowy
Relaxtime