Może nie należą do najzdrowszych, za to moi znajomi je uwielbiają. Bohaterem dzisiejszego posta będą ptysie, podane jako zgrabne łabędzie. Przygotowałam je z okazji wczorajszego Dnia
Kulinarny PamiętnikSkuszona pozytywnymi opiniami na temat tego ciasta, zrobiłam je i ja. Niestety, choć lubię ciasta s. Anastazji, fanką tego wypieku nie zostanę. Ciasto, choć dobre, jest
Smaki Na TalerzuSkuszona pozytywnymi opiniami na temat tego ciasta, zrobiłam je i ja. Niestety, choć lubię ciasta s. Anastazji, fanką tego wypieku nie zostanę. Ciasto, choć dobre, jest
Smaki Na TalerzuT o najlepsze babeczki na świecie! Takie mokre i pyszne! Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli
Food SquareKtóż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam
Kuchenne aromatyPołączenie ciasta kruchego z bitą śmietaną zawsze daje świetny efekt :) zwłaszcza na drugi dzień kiedy to ciasto zwilgotnieje od śmietany . U mnie wszyscy
Wypieki ReneEklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok
Słodka StronaTort ten powstał bez żadnej okazji. Tak po prostu, ponieważ miałam ochotę na coś pysznego oraz po części z tęsknoty za dłuższą zabawą ze słodkościami, szczególnie
Di gotujeT e babeczki to kawałeczek mięciutkiego jak chmurka biszkoptu dla każdego. Przybrane koroną z bitej śmietany i świeżymi owocami wyglądają uroczo, czyż nie? ;) Co więcej
Food SquareTort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie
Kuchnia MagdaLenyTort Rafaello jest to kokosowy, lekki tort, którego je się z przyjemnością. Nie jest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie
Kuchnia MagdaLenyRolada jagodowa... Słodki, puszsty mus jagodowy. Słodka śmietana. Całe jagody. Całość otoczona puszytym, biszkoptowym ciastem. Oprószona cukrem pudrem z kakao. Pycha! Składniki: 4 jaja; 100 g
Gospodyni Miejskakawę piernikową ma tak dobrane proporcje, aby smaki wzajemnie się nie przytłaczały. Dzięki temu kawę z korzennymi przyprawami możesz podać zarówno na śniadanie, jak i jako dodatek do każdego ciasta. Mieszanka jest gotowa do użycia w około 30 minut po przygotowaniu. Kawę piernikową możesz zaparzyć tradycyjnie albo w kawiarce lub ekspresie. Jeżeli nie dysponujesz żadnym sprzętem do parzenia kawy(...)kawy piernikowej możesz przechowywać w szczelnym pojemniku przez około 3 miesiące. 125 g mielonej kawy, to 14 płaskich łyżek stołowych 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika albo podane niżej przyprawy 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonych goździków ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu 3 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej kawę piernikową możesz udekorować bitą
Cztery Fajerypiekarniku przez 30 minut. Ważne jest, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów(...)wiórków kokosowych 4 łyżki mleczka kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru Schładzamy śmietankę i serek mascarpone (najlepiej by w lodówce spędziły minimum 2 godziny). Śmietankę ubijamy na sztywno (aż powstanie bita śmietana). Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką! Następnie dodajemy cukier puder oraz mleczko kokosowe i ponownie mieszamy do połączenia składników. 1/3 masy odkładamy do lodówki
Moje-pitraszeniejabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam…. Zapraszam na FILM . Składniki: Biszkopt: 6 jajek(...)sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić
Mała Cukierenka