Deser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a
Smakołyki BerenikiPrzyznam się, że najbardziej podkusiła mnie do wykonania tego ciasta pianka kisielowa. Nie mogłam przejść obojętnie obok masy wykonanej z połączenia kremówki z kisielem i galaretką
Smaki Na TalerzuTak sobie myślę, że w kwestii wypieków powinnam działać czasami bardziej spontanicznie;) Często jest tak, że jakiś przepis mnie zaciekawi, ale…. waham się zbyt długo
Smaki Na Talerzupyszne i puszyste, uwielbiane szczególnie przez dzieci. Moja córka oraz moja młodsza siostra mogłyby się nimi zajadać nawet codziennie. Z podanych składników otrzymałam 12 placuszków, które spokojnie wystarczą na 3 porcje. Polecam podawać je z sezonowymi, świeżymi owocami, a poza sezonem z ulubionym dżemem. Możecie je także polać syropem klonowym, miodem lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Jeśli uwielbiacie naleśniki(...)cukier puder bita śmietana lub jogurt naturalny zamiast owoców można użyć ulubionego dżemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na placki z mascarpone: Wszystkie składniki na placki (mascarpone, jajka, mąkę pszenną tortową, mleko, cukier zwykły, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę za pomocą miksera lub blendera. Masa powinna wyjść dość gęsta. Ciasto odstawić
Kulinarne PrzebojePyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć
Różne smaki w kuchniDelikatny biszkopt i mnóstwo puszystej masy w dwóch smakach . -orzechowa i śmietanowa. Całość nie za słodka , lekka . Początkowa masa orzechowa miała być z masłem orzechowym
Malinowa Kawiarenkamąkę dokładnie w kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru + 1 szczypta soli. Najpierw upiec ciasto, później wylać na nie schłodzony cytrynowy budyń, na to pianę z białek i znów piec ok. 30 minut w temp. ok. 150° C (lub trochę dłużej, sprawdzić pianę). W Curry(...)using these ingredients: freshly squeezed lemon juice of 3 lemons + fill up with cold water so that you get a mixture of ca. 650 ml total, 7-8 tbs corn starch (mix starch with a few tablespoons of the cold mixture) + ¾ glass sugar. Topping: beat 5-6 egg whites until stiff + 3 tbs sugar + 1 pinch of salt. First, bake
Qlinarnie i QlinarnieDziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla
Smakołyki BerenikiWszystkie składniki na ciasto zmiksowałam. Odstawiłam na 30 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste(...)cukrem pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoszklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego 1 łyż ka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wyko nanie: Mleko w puszce gotować przez 3 godziny. Odstawić do przestudzenia. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę p szenną i ziemniaczaną , budyń i jajko. Wszystko połączyć. Resztę mleka zago(...)rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną. Przełoż enie ciast a: Formę wyłoży papierem do pieczenia, na nim ułożyć warstwę krakersów, następnie masę budyniową, znów krakersy, na nie karmel z mleka z puszki i znów krakersy i na wierzchu bita śmietana i posypa ć j ą płatkami migdałowymi
Pasja SmakuWalentynki przywędrowały do Polski w latach 90. ubiegłego wieku. Głównym elementem tego święta jest obdarowywanie się kartkami zawierającymi często wyznania miłosne. Oprócz tego zakochani wręczają sobie
Smakołyki BerenikiChyba za sprawą zbliżającej się wiosny ostatnio mam smaka na lekkie, biszkoptowe ciasta. Zapraszam na kolejny klasyk, słynną W-Z. Do dziś pamiętam pyszną W-Z
Mia Cucina SofietaŁączyliście pewnie nie raz tężejącą galaretkę z ubitą śmietaną. Pewnie też ze śmietaną łączyliście kisiel… ale czy próbowaliście połączyć z nią budyń? Ja spróbowałam i
Smaki Na Talerzupowstrzymać i musiałam użyć złotego pyłku.....uwielbiam jak błyszczy się i mieni. Mam nadzieje że przez to nie stracił swojego męskiego charakteru. Ten tort jest prosty. W środku bita śmietana, mascarpone i świeże owoce. Na wierzchu krem z masła, gorzkiej czekolady i skondensowanego mleka. Zrobiłam też brązowo- czerwone mazy na torcie. (Użyłam masy, tej którą pokryty jest tort(...)temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Krem 600 ml śmietany kremówki 250 mascarpone 300 g ulubionych owoców (użyłam maliny i borówki) 3 łyżki cukru pudru, lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk