kuli odrywać kawałki ciasta, formować kuleczki, a w każdej zrobić dziurkę trzonkiem drewnianej łyżki (lub palcem). Uformowane kluski można odłożyć na noc do lodówki na obiad na drugi dzień lub gotować od razu. Zagotować wodę, następnie zmniejszyć trochę płomień i wrzucać kluski partiami do gorącej wody. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze 3-4 minuty. Gorące kluski(...)your finger). You can refrigetare your dumplings overnight (for lunch or dinner the next day) or cook immediately. Boil water in a big pot. Turn the heat a bit down and cook your dumplings in batches. When they float out to the surface, cook them for additional 3-4 minutes. Serve with any meat stew or my beef goulash
Lekcje w kuchni20.03.2013 r. 12:02 - właśnie rozpoczęła się astronomiczna wiosna. Nadszedł więc czas porządków w domu. Również w życiu... sercu i duszy... Trzeba zadbać o siebie
MiksturownikNiedługo Halloween - noc duchów, czarownic, wszelkich stworów, zjaw, strachów i...słodkości ;) W tym roku wypada w weekend, co daje nam możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z
Zawsze głodna!niskiemu IG mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków. Jagody najlepiej kupować w sezonie i jeść na surowo. Ja przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić. Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje(...)oparciu o: http://www.sztukaodzywiania.pl/278-polska-superfood-czyli-zywnosc-o-niezwyklych-wlasciwosciach http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-jablek http://www.sztukaodzywiania.pl/278-polska-superfood-czyli-zywnosc-o-niezwyklych-wlasciwosciach http://kukurykuuu.pl/index.php/co-zamiast/77-polska-super-zywnosc Zdjęcia: http://www.sztukaodzywiania.pl/278-polska-superfood-czyli-zywnosc-o-niezwyklych-wlasciwosciach . Sponge cake roulade with wild mushrooms I know, a bit fattening but very tasty and quick to make. It’s not a mistake – there’s no flour in the sponge cake, still the cake rises beautifully. Of course
Qlinarnie i QlinarnieZIMO! Jak ja cię nie lubię! Pal licho wiecznie zimny nos, zimne ręce i stopy. Te wirusy, których żaden mróz ubić nie zdoła, ograniczają mnie do gotowania rosołu przez bity miesiąc. To jedyny posiłek przy grypie, który możemy przełknąć. Tak bardzo znielubiłam rosół, że gdy w końcu stanęliśmy na nogi, zamarzyły nam się hamburgery No ale mięsne są takie(...)prymitywnym gatunkiem pszenicy, ale przy całej swojej prymitywności zawiera o wiele więcej właściwości odżywczych od zwykłej, białej mąki (duże ilości białka). W kuchni idealnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną -zrobicie ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc. Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie
gutfutMoja córka jest już moim słodkim roczniakiem i postanowiłam, że na każde urodziny będę przygotowywała jej tort. W te miałam mnóstwo obowiązków, ale udało mi się
Di gotujeKolejne rewelacyjne ciasto ze zbiorów Siostry Anastazji:) Robiłam je już kilka razy, zawsze w nieco okrojonej wersji. Oryginalnie ciasto zawiera dodatkową kakaową warstwę bitej śmietany, która
Smaki Na TalerzuDzisiaj ciasto zapewne wszystkim doskonale znane, czyi „kopiec kreta” ale w wersji LCHF bez glutenu i laktozy lub z nabiałem – jak, kto woli
Ola la LCHFNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
RAROSSAjabłkami, bo miałam na zbyciu. Stosuję sprawdzone proporcje 1:1:2 (masło:fruktoza:mąka), tym razem część mąki zamieniłam na płatki owsiane. Przepis na 2 - 3 porcje: * kilka obranych i pokrojonych jabłek - najlepsze są lekko kwaśne, moje były ciut za słodkie * 50 g masła * 50 g fruktozy * 50 g mąki pszennej graham(...)misce aż powstały duże grudy, włożyłam na chwilę do lodówki. Nastawiłam piekarnik na 200*C. W żaroodpornym naczyniu położyłam na dnie pokrojone jabłka, posypałam orzechami i na to pokruszyłam ciasto. Można jabłka wcześniej lekko przesmażyć z niewielką ilością masła, ale surowe też były jak najbardziej ok. Zapiekałam ok. 20 min. aż do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Najlepsze na ciepło, zaraz
Zdrowa Kuchnia SowyTort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym
https:KKuchniaMniamCzy macie czasami tak, że zabieracie się za przygotowanie jakiegoś dania i okazuje się, że brakuje Wam podstawowego składnika? U mnie to przeważnie brakuje chleba, albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort jenorożec (ang. unicorn cake) robiłam na urodziny mojej córeczki. Marzył mi się od dłuższego czasu, ale potrzebowałam specjalnej okazji, żeby się za niego zabrać. Pracę
CiastkozercyNastał nam nowy rok. Weszliśmy w niego tanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat
Codzienna kuchnia niecodziennaoczywistość"!!! Takie spotkania mają zawsze zielone światło i wpisuję je na sam szczyt listy do natychmiastowego zrobienia. Następnego dnia marmolada była gotowa. I czekała na finałowe spotkanie... SPOTKANIE NR 3 - Weekendowa Piekarnia Nie pamiętam, od której edycji śledzę wszystkie poczynania dzielnych piekarek i piekarzy. Po reaktywacji zakwasu wielokrotnie obiecywałam sobie wstąpienie w ich szeregi, czego efektem nie był dotąd(...)3 łyżki mleka w proszku (nie dodałam) 2 łyżeczki soli (zmniejszyłam do 1) 1 łyżeczka drożdży instant (dodałam 1,5 łyżeczki) skórka starta z 1 pomarańczy cukier trzcinowy do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty. Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić
KUCHARNIA