sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sposób przyrządzenia Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę(...)czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając
RAROSSACzerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami! To ciasto wcale nie jest trudne w wykonaniu! A jest bajecznie pyszne, więc naprawdę warto je zrobić. Kakaowe ciasto
Blog z ApetytemProsty, skromny, przepyszny! Ciasto biszkoptowe. Na krem mus jabłkowy. Do dekoracji bita śmietana. Nie da się prościej. W tej prostocie jest harmonia smaku. Tort nie musi być skomplikowany aby był smaczny. Przygotowałam tak bez okazji na niedzielne popołudnie. Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego nasączania. Bita śmietana dosłownie(...)dodanego cukru, zależy od naszych upodobań. Dodajemy go pod koniec prażenia i smażymy jeszcze około 30 minut. Mus ma być gęsty! Studzimy i dodajemy cynamon. Kroimy biszkopt na 3 części. Przekładamy musem. Wierzch i boki biszkoptu smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy dowolnie. Najlepszy na drugi dzień! Różyczka na torcie? Cieniutko pokrojone w pół plasterki jabłko, usmażone w syropie. Po lekkim
Leśny Zakątekczekoladą. Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się z trzech warstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczenia Składniki: spód(...)łyżki gorącej wody masa serowa 550g gęstego twarogu z wiaderka lub twarogu trzykrotnie zmielonego 250g śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody bita śmietana 150g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka wody Wykonanie: - z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia - tortownicę wyłożyć papierem
Smakołyki Berenikibiszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp. pokojowej) - 2 łyżki cukru - 120 g serka mascarpone - 50 g masła czekoladowego Masło ucieramy na puch, dodajemy masło czekoladowe, cukier i na koniec(...)ciągle ubijając na wysokich obrotach. Dodajemy zapach.Wykładamy na biszkopty. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy ponczem. 5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto jest przepyszne! Polecam
SMYKWKUCHNIpieczenia Krem pina colada: 0,5 l kremówki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody 8 krążków ananasa z puszki 3 łyżki wiórków kokosowych 30 g płatków migdałowych Na wierzch: 250 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 krążki ananasa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym(...)ananas, wiórki kokosowe, płatki migdałów i wymieszać łopatką. Na wierzch: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt nasączony syropem z ananasa, krem pina colada, drugi biszkopt nasączony syropem z ananasa, bita śmietana. Ciasto po przygotowaniu włożyć na kilka godzin do lodówki
Ala piecze i gotujeciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki najlepiej na płaskiej patelni na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym. Pozwól naleśnikom ostygnąć. W miseczce przygotowujemy serek grani pomieszany z bazylią, a w drugiej jogurt grecki wymieszany z kiełkami. Paprykę i łososia kroimy w paski. Paski łososia nie powinny być szersze niż 3(...)cake has a good consistency , raising the spoon vertically - should run down and at the same time cover the surface of a spoon. If it gets a bit thick, add some water to loosen it up. Fry the pancakes best on a flat pan on clarified butter or canola oil . Let the pancakes cool. In one bowl prepare cottage cheese
Better Life By Auntie Jumarchew, malina i jabłko) 150 g masła 3 budynie waniliowe z cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy. Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy(...)wodą i dokładnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy, po wymieszaniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć bitą śmietanę na ciasto i włożyć do lodówki. Gdy bita śmietana będzie ścięta, przelać galaretkę na ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie można spróbować pierwszy kawałek ciasta. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi
CiastkozercyTo zdecydowanie idealne ciasto na urodziny w lecie. Lekko kwaśna czerwona porzeczka przełamuje słodycz kremu czekoladowego. Ciasto można również upiec poza letnim sezonem, bo do jego
Passions hobbies lifeSkładniki: biszkopt rzucany : 5 jajek 1 kubek drobnego cukru do wypieków 1 kubek mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa wiśniowa: 1 l
Luźna KuchniaChrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami... Złociste, chrupiące gofry przykryte śmietankową pierzynką. Ozdobione słodkimi truskawkami. Pyszne wspomnienie wakacji nad morzem. Kto ma ochotę na gofra
Gospodyni MiejskaCudo! To była pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy po spróbowaniu kawałeczka „Bananowej chmurki”. I choć zwykle mam do swoich wypieków jakieś „
Smaki Na TalerzuPo świątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona
Smakołyki Bereniki