W sklepach drożdże możemy spotkać świeże jak i drożdże suszone w proszku. Jedne i drugie spełniają swoje zadania. Oba rodzaje można stosować do wszystkich rodzajów ciast
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 4 białka 200 g margaryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 400 g jogurtu naturalnego 1 olejek śmietankowy (9ml) 450 g mąki pszennej
Ciastka - domowe słodkościPrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła. Banalny w wykonaniu, wystarczy blender i mikser. Można użyć serka z wiaderka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Moje zmiany to spód z ciastek maślanych (około(...)sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn. Składniki na spód: 170 g pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy
moj przepis naSkładniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa z masłem orzechowym: 1 opakowanie budyniu
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Biszkopt kokosowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 250
Ciastka - domowe słodkościchociaż popatrzeć. Pokusiłam się o zrobienie ich. Nie wiedziałam czy wyjdą takie dobre jak z cukierni, ale wydaje mi się że udało mi się zbliżyć w smaku. Spody ciastek zrobiłam z maku białego, można zrobić je także z migdałów. Krem musi być na maśle no i spirytus. Bez niego rożki nie będą tak dobre. Oczywiście wszystko zależy też(...)tego jaką czekoladę użyjecie. Tutaj nie oszczędzajcie, ja dałam dobrą gorzką. ciastka spód: 150 g maku białego 75 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 białka 75 g migdałów szczypta soli krem: 100 g czekolady mlecznej 150 g masła 2 jajka 70 g cukru trzcinowego 4 łyżki spirytusu polewa: 200 g czekolady gorzkiej 30 g masła
wesoła kuchniaSkładniki: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżka proszku do
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto cynamonowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 110 g margaryny 400 g jogurtu naturalnego 520 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2
Ciastka - domowe słodkościSkładniki : 5 jajek 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki 250 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 opakowania
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 100 g cukru 190 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 600 g białego sera 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 200 g margaryny 0
Ciastka - domowe słodkościodrobinę barwnika. Zaczynamy od małej ilości i stopniowo dodajemy więcej aż uzyskamy pożądany kolor. Kawałki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy foremkę do ciastek w kształcie serca o wymiarach ok. 4,5 cm. Wyjmujemy zabarwioną część ciasta i rolujemy je w walec. Odkrajamy plastry ciasta o grubości nieco mniejszej niż foremka, następnie wycinamy(...)pozostałą masą tak, by całość miała kształt walca, następnie owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i kroimy ostrym nożem na pojedyncze ciastka o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przed krojeniem się odkształci rozwałkujcie je delikatnie dłońmi aż znowu będzie walcem. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Mostek w kuchniRybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię" z ciastek włożyłam po żelkowym robaku... 😈 Trochę obrzydliwie to wyglądało, ale smak był ekstra! 👌 "Kawior" na słodko - kruche(...)okrągłe babeczki, nadziane "kremem" z nadzienia z ciastek "Oreo", które zostało mi po pokruszeniu ciastek do "Żywej przynęty"... A na wierzchu kolejny hit imprezy: owocowe kuleczki żelowe, które może znacie z "Bubble tea", sprzedawanych w galeriach handlowych. Tuż przed urodzinami Adasia dostałam 3 kilogramowe wiaderka kuleczek od mojej Mamy (pomarańczowe, jagodowe i truskawkowe) - nie potrzebowałam się zastanawiać długo
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru pomarańczowego skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościdzisiaj niestety są już trochę zapomniane. Nie wiem czemu, gdyż s ą smaczne, kruche i proste. Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne, jak ma się specjalną maszynkę do ciastek można im nadać dowolny kształt. Jeśli nie macie takiej maszynki można je zrobić za pomocą nakładki do ciastek założonej na maszynkę do mięsa- tak robiła te ciasteczka moja(...)roztopionej czekoladzie i obsypałam cukrowymi perełkami. Do przygotowania tych ciasteczek oprócz mąki pszennej wykorzystuję mąkę ziemniaczaną, która nadaje ciasteczkom kruchości. Warto przygotować je samemu Jeśli macie specjalną maszynkę do ciastek, to najwyższa pora, by z niej skorzystać. Dzieci i dorośli kochają te kruche ciasteczka! SKŁADNIKI na ok. 80 ciasteczek z maszynki: 350 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię