Składniki: Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 75 ml mleka 250 ml coca cola 350 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościrożków można posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, (ale ja tego nie robię) następnie składamy na pół, po przekątnej, aby powstały trójkąty. Zlepiamy rożki, a boki dociskamy widelcem. Tak przygotowane ciastka francuskie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można je posmarować jajkiem. Robimy nożem małe nacięcia na krzyż, albo równolegle, to będą otworki wentylacyjne na wierzchu każdego z rożków(...)Mój piekarnika ma specjalną funkcję do pieczenia ciasta, piekę więc rożki na tej funkcji ok. 15 minut w 200 stopniach C. Tradycyjnie pieczemy ciastka góra-dół w temperaturze 220ºC przez około 20 minut, aż rożki będą złote i chrupiące. Gdy są ciepłe można je polukrować lukier przygotowujemy mieszając ½ szklanki cukru pudru z 1 łyżką gorącej wody lub soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa kawowo - czekoladowa: 2 opakowania budyniu
Ciastka - domowe słodkościwolę zdrowsze, domowe wersje. Tak jest i tym razem. Chciałam wypróbować zrobić ciasteczka na wzór „Jeżyków” i chyba się udało. Przekonajcie się sami! Składniki na 18-20 ciastek: – 200g mąki owsianej (bezglutenowej) – 120ml mleka lub napoju sojowego – 20g miodu/syropu klonowego – 2 łyżeczki oleju kokosowego – 65g daktyli bez pestek – 35g masła orzechowego(...)dodajemy 2 łyżki wody). Tak przygotowanym „karmelem” smarujemy ostudzone ciastka. Mix orzechów wraz z rodzynkami rozdrabniamy w malakserze na małe kawałki i układamy na posmarowanych ciastkach. Czekoladę roztapiamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i oblewamy na kratce przygotowane ciastka. Schładzamy w lodówce i podajemy. Smacznego! Artykuł Zdrowe domowe ciasteczka „Jeżyki” pochodzi
Be Fit Be StrongSkładniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 175 g jogurtu naturalnego 250 ml coca cola 300 g mąki pszennej
Ciastka - domowe słodkościProste niepozorne ciastka maślane z pysznym cytrynowym kremem lemon curd, wspaniałe, kruchutkie , absolutny hit każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Cenię je za szybkość i łatwość przygotowania. To połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego kremu cytrynowego jest genialne! Mały słoneczny deser dla każdego J * Krem lemon curd kupicie w sklepie Kuchnie Świata Gdy spoglądamy(...)schłodzonego ciasta formować nieduże kulki max po 15 g jedna –to jest wielkość orzecha włoskiego układać na blasze –zachować odpowiedni odstęp bo ciastka urosną, w środku każdego ciastka zrobić wgłębienie, prawie do końca ( tak aby podczas pieczenia krem nie uciekł )i wyłożyć po płaskiej łyżeczce cytrynowego kremu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół
Wanilia i KardamonSkładniki: Masa śliwkowa: 1 kg śliwek węgierek 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki jagodowo - jeżynowej Masa waniliowa: 2 opakowani budyni waniliowych 0,5 litra mleka 250
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1
Ciastka - domowe słodkościNależy formować z niej małe kulki, które układa się na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, że ciastka nieco urosną, dlatego trzeba zachować między nimi odpowiednią odległość. Ciastka można nieco spłaszczyć przed wsadzeniem ich do piekarnika. Ciastka należy piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza (ciastka wkłada się
codojedzeniacukru koksowego (można użyć zwykłego lub np. ksylitolu) 30g wiórków kokosowych (*) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: borówki (od 3 do 5 sztuk na każde ciastko) Masło/margarynę z cukrem należy utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko. Następnie do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta(...)orzeszki. Zerknijcie również na: Pomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą (bez jajek) Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek, mąki) Cynamonowe ciasteczka
Di gotujeSkładniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 75 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 1
Ciastka - domowe słodkościostatni raz miksujemy. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciastka wielkości orzechów włoskich zachowując odstępy pomiędzy nimi (dość mocno się rozlewają). Lekko spłaszczamy łyżeczką. Do każdego ciastka wbijamy po kilka owoców czerwonej porzeczki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Wykonanie w Thermomixie: Czekoladę mielimy w naczyniu miksującym 5s/obr.7. Przekładamy(...)ekstrakt waniliowy. Mieszamy 2 min./obr.3. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Mieszamy 40s/obr.4. Na koniec dosypujemy startą czekoladę i mieszamy 40s/obr.2. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciastka wielkości orzechów włoskich zachowując odstępy pomiędzy nimi (dość mocno się rozlewają). Lekko spłaszczamy łyżeczką. Do każdego ciastka wbijamy po kilka owoców czerwonej porzeczki. Pieczemy ok. 12-15 minut
Mania Wypiekaniamałych biszkopcików 1/2 tabliczki białej czekolady kilka jagód do dekoracji Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, jeśli takiej nie mamy to smarujemy ją masłem (może być problem z wyjęciem pierwszego kawałka) lub wykładamy folią spożywczą i dopiero(...)wykładamy ciastka. Gotowy spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy. Masa 2. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. 3. Z trzema/czterema łyżkami masy blendujemy jagody, a następnie dodajemy je do reszty masy, mieszamy całość i wykładamy na spód, a następnie do lodówki. Dodatki 4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
Gotowanie...to proste !Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkości