ciastka - 17101 przepisów (strona:112/1141)

BISZKOPTOWE BABECZKI WIELKANOCNE 169

Składniki: Biszkopciki: 6 jajek 4 łyżki cukru kryształ 2 łyżki cukru waniliowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego

Ciastka - domowe słodkości
TORCIK WIELKANOCNY 141

Biszkopt kakaowy: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao  Masa

Ciastka - domowe słodkości
Pucharek ciasteczkowy 118

Zapraszam na słodki pucharek ciasteczkowy z kremem śmietanowo-kajmakowym. Ponieważ krem jest bardzo słodki, do wykonania deseru użyłam ciastek Fit&free bez dodatku cukru od Cukry Nyskie . Równoważy to słodycz deseru.  Składniki: 60 g herbatników o smaku czekoladowym bez cukru Cukry Nyskie 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masy kajmakowej Przygotowanie: Śmietankę(...)ubijamy na sztywno, dodajemy kajmak i jeszcze chwilę ubijamy. Na dno pucharków wkruszamy po dwa ciastka i nakładamy po dwie łyżki masy śmietanowej. Na śmietanę wkruszamy kolejne dwa ciastka i wkładamy po dwie łyżki masy. Na wierzch kruszymy po jednym ciastku. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pulchniutkie, Cytrynowe Ciasteczka Wielkanocne W Cukrze 3152

pieczenia 1 jajko kl M szczypta soli 45 g miękkiego masła 2-3 łyżki soku z cytryny  skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej) do obtoczenia ciastek: 1 cukier waniliowy 1 łyżka płaska cukru pudru około 25 g roztopionego masła 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, tworząc miękkie lekko klejące ciasto. 2. Piekarnik nastawiamy(...)stop. 3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy masłem. Pieczemy je przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia, ale naprawdę lekkiego. 5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem

Gotowanie...to proste !
Albańskie cytrynowe ciastka z semoliną 114

Pyszne ciastka cytrynowe rodem z Albanii w kształcie rombów .Wyobraź sobie złociste latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs... Przepis na te pyszności znalazłam w książce "Wszystkie poranki świata"  Wydawnictwa Buchmann Hiszpańskie tostados, szwedzkie kanelbullar, tureckie menemen, albańskie ravani, łotewskie rupmaize, argentyńskie alfajores albo włoskie brioszki – każdy kraj ma wyjątkowe smakołyki śniadaniowe. W tej przepięknie ilustrowanej(...)wokół stołów świata. Zdrowe, smaczne i sycące – z przepisami z tej książki każdy dzień rozpoczniesz wyjątkowo smacznie! Dziś u nie na śniadanie i...nie tylko na śniadanie- te oto ciastka. Są przepyszne, miękkie. Zmodyfikowałam je tylko o jeden dodatek -dodałam cząstki jabłek. Składniki 200 g mąki 120 g semoliny 120 g cukru 1 kubeczek jogurtu naturalnego 150 g oleju

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK CHAŁWOWY W GLAZURZE 134

Ciasto doskonale sprawdzi się zarówno podczas świąt, imprez rodzinnych, jak i w roli poczęstunku do popołudniowej kawy lub herbatki.    Składniki: Ciasto: 150 g mąki

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto budyniowe z owocami i galaretką 144

budyniu waniliowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 galaretka krystaliczna 100 g borówek amerykańskich tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Ciastka rozkładamy, ściągamy z nich krem (odkładamy) a same ciastka kruszymy bardzo drobno. 50 g masła rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Tortownicę wykładamy folią i wysypujemy na dno masę ciasteczkową, wyrównujemy i lekko dociskamy do dna. Wstawiamy(...)przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia do zlewu z zimną wodą. Pozostałe 100 g masła w temperaturze pokojowej miksujemy razem z kremem z ciastek, aż masa zbieleje. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszając. Gotową masę budyniową przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki. Borówki myjemy. Gdy galaretka zacznie tężeć

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szczęśliwego Nowego Roku! Przepis na kruche ciasteczka do lukrowania Kristiny Rado. 148

cukru pudru (Ilość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód(...)Duże ciastka rozwałkowujemy na grubość 4 mm, a małe 3 mm. Pieczemy 20-30 minut w 150 ° C. Mają być blade. Wygładzamy ciepłe.  * Mąki używamy tylko pod spód, gdyż później lukier nie będzie się kleił do ciastek. Poniżej mam dla Was trochę zdjęć z ostatnich 2 miesięcy i Świąt Bożego Narodzenia we Florencji i Sienie. :)   Sylwester

DominikaDolci
BABKA MANDARYNKOWA W POLEWIE 192

Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 2 mandarynek  sok wyciśnięty

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka owsiano- bakaliowe (wegańskie) 126

orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia, aby ciastka stwardniały.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
Ciasteczka owsiano- bakaliowe (wegańskie) 138

orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne oraz rodzynki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najłatwiej za pomocą dłoni i formujemy okrągłe ciastka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciastka i pieczemy w 180 st. C przez 20 min. aż ciasteczka będą złociste. Blaszkę z upieczonymi ciastkami odkładamy do ostygnięcia, aby ciastka stwardniały.  Smacznego

kulinarne odsłony pati
RURKI Z KREMEM MALINOWYM 104

Składniki: Ciasto: 250 g margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% szczypta soli Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Lauretta o smaku

Ciastka - domowe słodkości
FAWORKI FRANCUSKIE 119

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) płatki migdałowe cukier puder waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć i obficie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi, przykryć papierem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
SERNIK MANDARYNKOWY 122

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru

Ciastka - domowe słodkości
Grzeszne śniadanie 2: Brownies Katharine Hepburn 162

przepis na brownies, które zrobi każdy, nawet najmniej opierzony niedzielny kucharz. Wystarczy zmieszać składniki, przełożyć do formy lub kokilek i po pół godziny pachnące czekoladą i wanilią śniadanie gotowe. Ciastka można upiec w foremce (20/20 cm) lub, jak my, w kokilkach. Wychodzą zawsze i zawsze są pyszne. Nie ma w nich grama czekolady, a smakują jak czekoladowe brownies(...)namieszała w garnkach. Kolejnym powodem jest bezsprzeczny i smakowity fakt, że cukier karmelizuje się podczas pieczenia na wierzchu brownies, tworząc przyjemną, chrupiącą powłoczkę. W środku, jak na brownies przystało, ciastka są wilgotne i miękkie. Składniki: 1/2 szklanki kakao Szklanka cukru 1/4 szklanki mąki Szklanka siekanych orzechów 1/2 kostki masła 2 jajka Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania