ciastka - 17601 przepisów (strona:117/1174)

MUSS TRUSKAWKOWY 102

Składniki: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżki żelatyny 500 ml wrzącej wody Przygotowanie: 2 opakowania galaretek rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, następnie

Ciastka - domowe słodkości
FRUŻELINA Z CZEREŚNI 122

Składniki: 1/2 kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 - 3 łyżki cukru kryształ 200 + 50 ml zimnej wody Przygotowanie: Czereśnie umyć i wydrylować. Do rondelka przełożyć

Ciastka - domowe słodkości
PRZEKŁADANIEC Z KREMEM WANILIOWYM I CZEREŚNIAMI 119

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2

Ciastka - domowe słodkości
TORCIK NA ZIMNO WANILIOWY Z TRUSKAWKAMI 823

Składniki: Biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu

Ciastka - domowe słodkości
ZUPA RZODKIEWKOWA 106

Choć blog jest typowo słodki, czasami podrzucam moje ulubione przepisy na dania i przekąski. Pierwszy raz zrobiłam zupę do której dodałam rzodkiewkę, jest bardzo delikatna i

Ciastka - domowe słodkości
TRUSKAWKA 147

TRUSKAWKA to po jabłkach ulubiony owoc Polaków. Każdy kto próbował wie, ze polska truskawka jest najlepsza na świecie. Czy jednak wiemy tak naprawdę skąd pochodzi? Otóż

Ciastka - domowe słodkości
Angielskie ciasteczka maślane bez proszku do pieczenia – pychotka 138

solą i dodać do utartej masy. Wyrobić ręką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać nożem ciastka szerokości 2 cm i długości 7-10 cm. Wycięta ciastka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, wysmarowanych delikatnie masłem. Posypać cukrem brązowym. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 0 C przez 15-18 minut (do lekkiego

Przepisy Babci
CIASTECZKA OWSIANE 121

Składniki: 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych garść płatków migdałowych 4 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka miodu lub cukru  1 jajko 125 ml jogurtu naturalnego

Ciastka - domowe słodkości
Wegańskie ciastka czekoladowe 122

smakowych emocji. Składniki na solidną porcję na dwie blachy (i tak zobaczycie, że to za mało): tabliczka dobrej jakości czekolady gorzkiej pokruszona na drobne kawałki (jeśli użyjemy mlecznej to ciastka będą równie dobre, ale już wegetariańskie) 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 1 szklanka oleju 6 łyżek kakao 1/2 szklanki wody 3 szklanki mąki pszennej łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)zwarte. Następnie formujemy z niego małe kulki (mniejsze od piłek ping-pongowych). Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Na nim rozpłaszczamy kulki. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu 2-3 centymetrów miedzy ciastkami, bo one urosną. Pieczemy ciastka 6-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odklejamy pyszności od papieru dopiero po ich wystygnięciu! Smacznego! Artykuł Wegańskie ciastka czekoladowe pochodzi

Fleksitarianizm.pl
Ciasto z ciastkami oreo 111

domowe przyjęcia urodzinowe. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej, ciasteczka namiękły i dobrze się je dzieliło na porcje.    Przygotowanie spodu na tortownicę 24 cm 1 opakowanie plus 4 ciastka  Oreo ( opakowanie 178g plus 4 ciasteczka) 50 g masła, roztopionego Ciasteczka rozdrabniamy bardzo drobno razem z nadzieniem, rozpuszczamy masło i dodajemy do ciasteczek, całość wymieszać. Wykładamy na dno tortownicy(...)szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (kotanyi) 1 szklanka śmietany kremówki 36% - schłodzonej 3 łyżeczki żelatyny w proszku  - rozpuszczamy w 50 ml wody 178 g ciastek Oreo (opakowanie)  Jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią włóż do misy i zmiksuj, lub utrzyj łyżką,  do otrzymania jednolitej masy. Żelatynę w proszku rozpuść

Kurnikowo
MUFFINY ANANASOWE 105

Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 34/ szklanki cukru kryształ 80 ml

Ciastka - domowe słodkości
KOKOSOWA PYCHOTKA 145

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru kryształ 1 kisiel cytrynowy bez cukru (58g) 1,5 łyżki proszku do pieczenia  2

Ciastka - domowe słodkości
KRUCHE CIASTKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE 147

jakiegoś czasu "chodziły" za mną ciastka czekoladowe. Rzecz bardzo dziwna w moim przypadku, bowiem nie przepadam za czekoladą... Aż tu nagle taka zmiana... Zanim się za nie zabrałam już wiedziałam jak powinny wyglądać i co najdziwniejsze smakować. Nie wiedziałam jeszcze co prawda, że będą z aż taką dużą ilością czekolady, ale czułam już ich smak... Poszperałam w necie(...)sporo rosną. Przed wstawieniem do piekarnika kulki lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170* na programie z termoobiegiem ok.10-12 minut (zależy od wielkości) . Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciastka na kilka minut, dopiero potem zdejmować z blaszki, ciepłe są bardzo miękkie. Po wystudzeniu przechowywać w zamkniętej puszce.   Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta Z Truskawkami Bez Pieczenia 141

galaretki truskawkowej 200 ml wrzątku 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego Spód 1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy formę do tarty, najlepiej z wyjmowanym dnem, jeśli takiej nie mamy to smarujemy ją masłem (może być problem z wyjęciem pierwszego kawałka) lub wykładamy folią spożywczą i dopiero(...)wykładamy ciastka. Gotowy spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy. Masa 2. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. 3. Do masy dodajemy pokrojone truskawki i wykładamy od razu na schłodzony spód, następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Wierzch 4. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 148

Ciasto można zrobić dzień przed pieczeniem, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Z tej ilości upiekłam 56 sztuk ciastek o średnicy 6cm. Można wierzch ciastek przed pieczeniem posypać dodatkowo całymi ziarnami, które zrumienią się w trakcie pieczenia i wzmocnią ich smak. Zagapiłam się i zmieliłam cały sezam, jaki miałam w domu:). Do ilości sezamu dobrałam odpowiednią ilość(...)można na całą noc. Ciasto nawet po nocnym pobycie w lodówce jest miękkie. Bierzemy po kawałku ciasta, posypujemy blat mąką i delikatnie wałkujemy na placek o grubości 1cm. Wykrawamy ciastka dowolnej wielkości. Moje mają średnicę 6cm. Pieczemy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170-175st do zrumienienia. Zdejmujemy ciasta z blachy jak przestygną

Leśny Zakątek