Szukacie fajnego pomysłu na prezent ? Dekorację ? A może na coś słodkiego ? Przedstawiam wam przepis na ciastka potworki ze słoika. A dlaczego potworki ? A dlatego ,ze są potwornie duże, potwornie smaczne, potwornie łatwe do zrobienia! Oto moja wersja na mieszankę ciastek ze słoika! Składniki: 1 pełna szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)bądź ręką Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego pamiętając o zachowaniu dużych odstępów między ciasteczkami ponieważ nieco się rozleją i urosną a przecież nikt nie chce jednego wielkiego ciastka :) Ciastka pieczemy ok. 15 minut w temp. 175*C do chwili aż zaczną się rumienić! A oto efekt potwornych ciasteczek :) są pyszne i aromatyczne! I pewnie zrobię
W Moim Magicznym Domupewno te ciastka serowe przypadną Wam do gustu. A wiecie dlaczego je w ogóle zrobiłam? Bo są banalnie proste! Zapraszam po przepis i smacznego! Przepis na słone ciastka serowe Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 30 minut Składniki 120 g twardego sera - parmezanu, sera cheddar 120 g masła dwa żółtka szklanka mąki szczypta soli i pieprzu Przepis(...)mąkę - wyrabiamy na gładkie ciasto. 3 Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 - 1 cm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Jak widzicie ja wycięłam kółka i ozdobiłam każde ciastko napisem, używając pieczątek do wypieków. 4 Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5 Pieczemy w 160 stopniach (termoobieg) do momentu, aż ciastka się zrumienią - około
Kuchnia BazyliiDzisiaj zaproponuje wam pyszne ciastka cukrowe z dodatkiem pokruszonych migdałów w sam raz do jesiennej herbatki. Przepis pochodzi z książki "Kuchenny Kredens" , recenzję tej wspaniałej książki(...)znajdziecie pod koniec tego postu :) Składniki na 2 blaszki ciastek: 180 g masła 125 g cukru kryształu 320 g mąki pszennej 1 jajko (odrobinkę możemy ująć do posmarowania ciastek) cukier do obsypania ciasteczek lub migdały posiekane 1. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy jajko, ucieramy do wchłonięcia
Gotowanie...to proste !Właściwie to nie wiedziałam jak nazwać te ciastka…. dyniowe, jabłkowe, owsiane, orzechowe, żurawinowe – bo każdy z tych składników ma swój udział w nadaniu pysznego smaku i wartości odżywczych tym ciasteczkom. Dynia nadaje im miękkość i wilgotność, podobnie jak jabłka, które dodatkowo dostarczają słodyczy. Orzechy i pestki dyni(...)sprawiają, że jest w nich co pochrupać A żurawina nadaje im słodkawo-kwaśną nutę. Mam nadzieję, że teraz rozumiecie dlaczego zdecydowałam się na tak długą nazwę W każdym razie ciastka te są bardzo smaczne i całkiem zdrowe. Polecam! W zależności od humoru i pogody piekę je w formie okrągłych ciastek lub w niewielkiej foremce i dopiero później kroję
Lamarida.plSezam jest starożytną przyprawą oraz jedną z pierwszych zarejestrowanych roślin uprawianych w celu pozyskiwania nasion. Używane przez tysiące lat, nadal ma bardzo ważne znaczenie w świecie
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanki cukru kryształ 120 g pasty sezamowej (1/2 szklanki) 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1
Ciastka - domowe słodkościNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 kaczka 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka
Ciastka - domowe słodkościregionalnych w polewie i bez żurawina starta czekolada zielone wiórki kokosowe WYKONANIE: SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy, masło stapiamy i gdy przestygnie wlewamy do ciastek. Dobrze mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Równo rozkładamy i ugniatamy. Chowamy do lodówki. Boki tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy obok siebie herbatniki regionalne, na zmianę z polewą(...)chwilkę ubijamy. Jak zacznie tężeć wylewamy na ser i równo rozprowadzamy. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie odpinamy tortownicę i usuwamy folię. K ażdy środek ciastka wypełniamy żurawiną. Wierzch posypujemy czekoladą i wiórkami. Na środek można dać ciastko. Smacznego
Pani na desermiski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 170stC aż się staną złociste. Po upieczeniu ciastka ostudzić, zdjąć z blachy. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
Obiad gotowySkładniki: Biszkopt: 1 opakowanie mieszkanki do wypieku ciasta biszkoptowego (400g) 4 jajka 40 ml zimnej wody Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe 3/4 szklanki cukru
Ciastka - domowe słodkościszkoły, pod warunkiem że nie zostaną wcześniej zjedzone. Chciałam zrobić niespodziankę starszej córce i upiekłam dla Niej zdrowe ciasteczka owsiane z dynią. Nie robię ciastek zbyt często więc dlatego mój wyczyn potraktowałam jako niespodziankę. Wszystko przez moje dyniowe sny. Przepis na te ciastka prawie wyśniłam więc sami rozumiecie. Nie mogłam pozostać obojętna. Raz w tygodniu(...)zdrowego. Mamy kilka stałych pozycji na liście "słodkości", które zabiera Viki. Właściwie ostatnio to tych słodyczy prawie wcale nie bierze i dlatego tym bardziej czułam, że muszę upiec te ciastka. po powrocie ze szkoły zostały poddane testowi smaku. Młodsze dzieci stwierdziło, że mało słodkie. Ja i mąż uznaliśmy, że to strzał w 10. No, a Viki
Przysmaki Karolkiciastka są zdecydowanie fit i zdrowe, pod warunkiem, że nie zjecie wszystkich naraz ;) Bardzo proste, pyszne chrupiące i do tego zdecydowanie fit, będą smakować zarówno małym jak i dużym miłośnikom słodkości. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 100 g żurawiny 100 g słonecznika(...)sezamu 3 łyżki miodu 150ml mleka 3 jajka W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim mokre, a następnie łączymy jedne z drugimi. Z powstałej masy formujemy okrągłe ciastka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 minut w 170 st. C Smacznego
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka skórka otarta z 1 cytryny 200 g mąki uniwersalnej Polskie Młyny 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4
Ciastka - domowe słodkościteż nieść ze sobą obietnicę należnego odpoczynku, zwolnienia obrotów i czasu na wzięcie głębokiego oddechu. Mięciutkie ciastko dyniowe otulone korzennymi aromatami, wypełnione kremowym nadzieniem i odrobiną miłości to jesienna słodkość idealnie pasująca do kawy, herbaty albo szklanki mleka :) Podstawą ciastek jest puree z dyni , które sprawia, że ciastka są lekko wilgotne...jednak to, które miałam było na tyle(...)części wielkości piłeczki do ping-ponga. 4. Z każdej części uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, na środku umieść kulkę z Mascarpone i ponownie uformuj kulkę, zamykając nadzienie wewnątrz. 5. Ciastka układaj w większych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Piecz w 180*C przez 12-14min. Smacznego! Cheesecake stuffed pumpkin cookies Ingredients: Stuffing: 170g cream cheese
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu wymieszanego z syropem miodowym i rozsmarować na każdym ciastku. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (warstwa z sezamem powinna być na górze) i piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 minut w temperaturze 170ºC. Wariant dla użytkowników Kohersen(...)masło i mleko. Ustawić czas 1 minuta, prędkość 5-6 Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu wymieszanego z syropem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata