Składniki: Biszkopt: 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 2 jajka 180 g margaryny 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościKolejny przepis na dla miłośników mandarynek. Składniki: 250 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 3/4 szklanki cukru
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 1 laska wanilii 50 ml białego rumu Przygotowanie: Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydrążyć nasionka. Strąk wanilii pociąć na mniejsze kawałki. Nasionka oraz pozostałe kawałki
Ciastka - domowe słodkości7 listopada to Święto herbaty. Składniki : łyżeczka lub torebka herbaty zielonej 300 ml gorącej wody 3 szt. goździków laska cynamonu 1-2 łyżeczki soku wiśniowego 1
Ciastka - domowe słodkościMasę podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć na ciastka i przykryć kolejną warstwą herbatników.Wyłożyć drugą część masy i ułożyć warstwę herbatników. 1 puszkę kajmaku wyłożyć na ciastka i rozsmarować równo na całej powierzchni i ponownie ułożyć warstwę ciastek. Śmietanę ubić z trzema łyżkami czubatymi cukru pudru na sztywno. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Dodać(...)ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać, ale nie zagotować. Wystudzić i cienkim strumieniem wlewać do śmietany miksując. Masę wyłożyć na ciastka, wyrównać i posypać obficie płatkami migdałowymi. Włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. migdałowiec
O kuchni z uczuciemSkładniki: 200 ml mleka 1/2 szklanki śmietany 18% 250 g mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Ciastka - domowe słodkościPewnie pamiętacie ciastka z dzieciństwa posypane cukrem. Takie właśnie upiekłam, ale dla urozmaicenia posypałam brązowym cukrem. Kruche, smaczne i idealne do herbatki czy kawy. Przepis na ciastka zobaczyłam u Marthy Stewart w jednym z jej programów kulinarnych. Wypróbowałam i powiem Wam, że ich smak najbardziej odzwierciedla smak ciastek kupowanych w cukierni. Może i Wy się skusicie(...)ciastko do herbaty. Polecam! 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 240 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 1 łyżka z soku cytryny 3 łyżki cukru brązowego Mąkę, sól i sodę wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, sok z cytryny i wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i dokładnie wymieszać. Na blaszkę
O kuchni z uczuciemMoja propozycja na szybki i smaczny sobotni obiad. Składniki: (na 2 porcje) 0,5 kg ziemniaków 1 puszka kukurydzy (140 g) lub pół dużej puszki
Ciastka - domowe słodkościMamy piękną złotą jesień, dlatego dzisiaj na deser podaję sernik w jej kolorach. JESIENNY SERNIK z MARCHEWKĄ i ORZECHAMI Składniki: spód: 450 g ciastek imbirowych lub maślanych 190 g masła masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g orzechów nerkowca 100 ml śmietany 18% 400 g białej czekolady 2 marchewki (ok.200 g) 150 ml syropu klonowego duża szczypta gałki(...)śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru garść orzechów włoskich cynamon syrop klonowy do polania Przygotowanie: spód: Ciastka kruszymy na "piasek" i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę (22-24cm), dociskamy do boków i dna, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka minut masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy w wodzie przez całą noc, potem odlewamy wodę
Bon appetit mon amiePRZEPIS NA OKRĄGŁĄ FORMĘ O ŚREDNICY : 19CM SKŁADNIKI: 200g ciasteczek francuskich firmy BRZEŚĆ 400g śmietany 30% 250g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: 1. Na spód formy układamy ciastka francuskie firmy Brześć 2. W misce umieszczamy śmietanę i mascarpone, miksujemy aż się ubije, pod koniec dodajemy cukier puder. 3. Krem wykładamy do formy na ciastka, wyrównujemy(...)wierzch ponownie wykładamy ciastka. 4. Ciacho wkładamy do lodówki, najlepiej na całą
Dziś Ja gotujerecepturze przygotowania masy budyniowej. Powiem tak, jak na gotowca całkiem smaczne wyszło ;) Czekoladowy budyń bardzo fajnie skomponował się z cytrynowymi ciastkami fit & free oraz petit beuree. Ciastka fit & free to nowość z serii bez dodatku cukru! Składniki: masa budyniowa: 1 opakowanie czekoladowego budyniu do ciast i kremów 100 gram masła 60 gram cukru(...)mleka ok 150 gram pianek typu Marshmallow 1 opakowanie żelatyny na 500 ml płynu najlepiej w listkach dodatkowo: 100 gram herbatników Petit Beurre Cukry Nyskie 120 gram ciastek fit&free bez dodatku cukru Cukry Nyskie Przygotowanie: Masa budyniowa: pół szklanki mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: Ciasto cytrynowe: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 2 opakowania cukru cytrynowego Delecta 200 g margaryny 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki
Ciastka - domowe słodkościTwaróg miksujemy z jajkami, miodem, masłem orzechowym, mąką i kremówką. Miksujemy wyłącznie do połączenia składników by nie napowietrzać masy. 2. Na tortownicę 22cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastka. Wylewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum 1 godzinę. Sernik studzimy, przekładamy(...)lodówki. 3. Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z masłem orzechowym. Polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika. Orzechy siekamy, ciastka kruszymy - posypujemy nimi sernik
Szefowa kuchnimoje „oko” powinny być świeże do tygodnia, ale pewnie jak wróce w niedzielę wieczorem to nie będzie po nich śladu. Składniki na około 20 sztuk (złożonych ciastek): Ciastka: 450 g mąki pszennej (tortowej) czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 80 g miękkiego (płynnego) oleju kokosowego 80 g cukru (najlepiej brązowego) 1 dojrzały banan(...)mąki dodaj masę bananową, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Owińń ciasto w folię spożywczą, wstaw do lodówki na małe pół godziny, następnie rozwałkuj na gruość 3 mm i wykkrój ciastka (średnica 5 cm). Przełóż wykrojone ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiecz ciasteczka w temp. 180 C na środkowje półce piekarnia do delikatnego przyrumienienia (około 8 minut
greenscarfSkładniki: Ciasto: 350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnej margaryny 1 łyżka śmietanki do kawy 12% Masa budyniowa kakaowa: 2
Ciastka - domowe słodkości