30 kwietnia to Światowy Dzień Muffinka. Muffinki pochodzą z Anglii i powstały na przełomie X i XI wieku. Obecnie Dzień Muffina świętowany jest na całym świecie
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g margaryny 250 g kaszy manny 210 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru pomarańczowego 200 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej
Ciastka - domowe słodkościznaleźć inne heheh) tyle ich wersji, ja zawsze też robię je ciutkę inaczej, dodając a to nowy składnik, lub po prostu patrząc co mam obecnie w kuchennych szafkach. Takie ciastka są idealne dla dzieci jako zdrowsza wersja słodyczy, lub jako drugie śniadanie. Polecam również studentom, jako przekąski na uczelnie, są sycące i smaczne! PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE Z BANAMI(...)kokosa, jednym słowem taka moja domowa gotowa mieszanka na owsiankę, i z niej zawsze robię takie ciasteczka) - 200 g masła (zamiennie olej kokosowy ale to już nie te same ciastka, z prawdziwym masłem są najlepsze!) - 3 bardzo dojrzałe banany ( u mnie dość duże) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 tabliczka gorzkiej czekolady mocno pokruszonej lub posiekanej
SMYKWKUCHNISkładniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 2 łyżki cukru cytrynowego 200 g margaryny 2 łyżki oleju 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej
Ciastka - domowe słodkościv\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Kotleciki są chrupiące na zewnątrz i
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka śmietany 18
Ciastka - domowe słodkościKotleciki są chrupkie na zewnątrz i delikatne w środku. Składniki: Kotleciki: 500 g ziemniaków 500 g kapusty kiszonej 1 średnia cebula 1 jajko sól pieprz
Ciastka - domowe słodkościBardzo smaczne ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki posypane kokosową kruszonką. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu ze składników, które zawsze mamy pod ręką
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 4 jajka 5 średnich jabłek 400 g jogurtu naturalnego 100 ml oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka ciemnego
Ciastka - domowe słodkościWlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciastko przekrawamy na pół na spód nakładamy obfitą porcję kremu ( można zrobić to szprycą- będzie ładniej wyglądał, ja niestety nie mam) przykrywamy wierzchnią częścią ciastka posypujemy cukrem(...)pudrem Gotowe ciastka przechowujemy w lodówce. Przed podaniem warto je schłodzić ok. 3 godziny. Smacznego
Domowe ciastaSerników nigdy za wiele- w każdej wersji! Dziś serniczki w formie ciastek bankietowych z serka tzw. owarzanego. Niebiańsko delikatny smak masy serkowej z dużą ilości skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, aromatyczny biszkopt kakaowy z dodatkiem esencji pomarańczowej i nasączenie kawowo- pomarańczowe… 3 x razy pomarańcza J Pachnie Wam już Swiętami? Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie(...)było fusów z kawy) Dodatkowo: 6 łyżek kwaskowego dżemu lub powideł WYKONANIE ciastka biszkoptowe + nasączenie po 1 łyżeczce kwaskowego dżemu ( u mnie wiśniowy) masa serkowa ciastka biszkoptowe + nasączenie masa serkowa ciastka biszkoptowe Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny Smacznego
Domowe ciastakawałki - szczypta soli - cukier waniliowy - 1-2 łyżeczki zimnej wody - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (u mnie Kotanyi, bardzo intensywna) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek W misie miksera umieszczamy mąkę, skrobię, masło, żółtka jaj, szczyptę soli, przyprawę korzenną i cynamon (gdy dodajemy) oraz cukier (lub ksylitol) i mieszamy przy użyciu haka miksera (lub zagniatamy(...)minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na blacie na dość gruby płat (chyba, że wolimy cienkie ciacha, to wówczas cieniej). Wykrawamy foremkami różne kształty i umieszczamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy jeszcze najlepiej na kilka minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasteczka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne ZdroweSkładniki: Biszkopt jasny: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek
Ciastka - domowe słodkości