Mąka kukurydziana to popularna i szeroko wykorzystywana mąka bezglutenowa. Pozyskuje się ją z dojrzałych ziaren kolb kukurydzy, które należy poddać procesom suszenia i mielenia, aż do
Ciastka - domowe słodkościPrzyznam się, że nie jestem fanką kremów typu nutella, czy masła orzechowego, ale wpadłam na pomysł, aby z niego upiec ciasto. Robiąc je zakładałam, że wyjdzie
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 350 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1-1,5
Ciastka - domowe słodkościTorcik o mocnym smaku mandarynek, jest orzeźwiający, wilgotny, a masa bardzo lekka. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao
Ciastka - domowe słodkościbrownie z kawą. Mocno czekoladowe ( 3 tabliczki czekolady!), lekko słonawe z posmakiem kawy. Idealne połączenie. Ciastka podczas pieczenia się spłaszcza więc mają, fajną, popękaną strukturę. Do kawy idealne. Ciastka brownie z kawą Składniki: 3 tabliczki czekolady gorzkiej albo deserowej 60 g masła 50 g mąki 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli(...)Wstawić do piekarnika na 5 minut, po czym wyciągnąć i każde ciastko spłaszczyć każde ciasto łyżką i wstawić ponownie do piekarnika, po 3 minutach wyjąć, znów spłaszczyć i wstawić na kolejne 5 minut. Wyjąć, odstawić do przestygnięcia. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis spróbuj także Kakaowych ciastek w cukrze i cynamonie
Smaczny zeszytbiałą czekoladę naklejamy przekrojoną na pół małą piankę i za pomocą czekoladowego pisaka rysujemy źrenice oczu. 5. Gruszki mumie – gruszki – biała czekolada – czekoladowy pisak do ciastek *opcjonalnie: mini beziki Gruszki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki, oblewamy gruszki czekoladą. Za pomocą białej czekolady tworzymy oczy(...)jednej piance i zatapiamy w roztopionej w kąpieli wodnej białej czekoladzie. Chwilę schładzamy w lodówce i wykładamy na deskę. 9. Duchy z pianki – pianki – czekoladowy pisak do ciastek lub roztopiona czekolada mleczna Na piankach za pomocą czekolady lub pisaka rysujemy minki ducha. 10. Frankenstein z kiwi – kiwi – czekoladowy pisak do ciastek – biały
Be Fit Be StrongSkładniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru cytrynowego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 250 g margaryny 400 g
Ciastka - domowe słodkościgęstego jogurtu naturalnego * kilka żelków w kształcie dżdżownicy (użyłam żelków bez cukru Bartfan ) Wykonanie: Ciastka oreo rozdzielić, do osobnej miseczki odłożyć zdjęty z nich krem. Ciastka drobno pokruszyć, będzie to imitacja ziemi dla dżdżownicy. Krem z oreo wymieszać z jogurtem naturalnym. Do 2 kieliszków do wina układać warstwami: pokruszone ciastka, krem z jogurtu naturalnego(...)wierzch cała reszta pokruszonych ciastek. Deser udekorować żelkami w kształcie dżdżownicy
Zrób to smacznieSkładniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 190 g jogurtu naturalnego 400 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g) 1 łyżka proszku
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 olejek cytrynowy sok i skórka otarta z połowy cytryny 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościtwarogowego z wiaderka 125 ml śmietany kremówki 30 % krem czekoladowy: 125 ml śmietany kremówki 50 g czekolady mlecznej dekoracja: Ciastka jeżyki 50 g czekolady gorzkiej orzechy Spód sernika: Ciastka przekładam do malaksera i rozdrabniam. Masło roztapiam i wlewam do masy ciasteczkowej. Łącze palcami, żeby zrobił się tak zwany mokry piasek. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem(...)częściowo rozpuści i mieszam. Zostawiam do ostygnięcia. Zimną czekoladę wlewam do sera. Całość miksuję chwilę do połączenia składników. Na końcu dodaję budyń i mieszam. Masę wylewam na spód z ciastek. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg. Wstawiam miskę z gorącą wodą. Piekę 20 minut, potem zmniejszam na temperaturę 120 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Sernik ma się
wesoła kuchniaCzasami nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem czekolady
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1 - 2 łyżek kakao 4 żółtka
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 75 ml mleka 250 ml coca cola 350 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka
Ciastka - domowe słodkościrożków można posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, (ale ja tego nie robię) następnie składamy na pół, po przekątnej, aby powstały trójkąty. Zlepiamy rożki, a boki dociskamy widelcem. Tak przygotowane ciastka francuskie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można je posmarować jajkiem. Robimy nożem małe nacięcia na krzyż, albo równolegle, to będą otworki wentylacyjne na wierzchu każdego z rożków(...)Mój piekarnika ma specjalną funkcję do pieczenia ciasta, piekę więc rożki na tej funkcji ok. 15 minut w 200 stopniach C. Tradycyjnie pieczemy ciastka góra-dół w temperaturze 220ºC przez około 20 minut, aż rożki będą złote i chrupiące. Gdy są ciepłe można je polukrować lukier przygotowujemy mieszając ½ szklanki cukru pudru z 1 łyżką gorącej wody lub soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię