kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka. Przepis dostałam od siostry Uli, która bardzo je zachwalała i rekomendowała. Ptysie robiła Monika pierwszy raz w życiu i wyszły bardzo ładne(...)udać. Ja zawsze eksperymentuję i zawsze smak jest trochę inny niż poprzednio. Nasze ptysie zostały wzbogacone o owoce, można dać ich znacznie więcej, dzięki czemu smak ciastek jest niepowtarzalny – prawie wytrawne ciasto, słodka śmietanka i kwaskowe owoce. Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców
To co kochamlodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki kasztanowej, z rodzynkami, o smaku pierniczkowym. Mało pracy, bo tylko połączenie mokrych i suchych skladników, i szybkie pieczenie. Trudno określić smak tych ciastek, dynia nie jest w ogóle(...)wyczuwalna, jednak nadaje ciastkom wilgotności. Mąka kasztanowa natomiast powoduje, że są kruche. Jest lekkostrawna, bezglutenowa, bogata w cukry o wolnym wchłanianiu, co ma znaczenie przy długim wysiłku fizycznym czy intelektualnym, dlatego polecana dla sportowców lub osób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Oczywiście, jeśli nie macie mąki kasztanowej
To co kochamCIASTKA CZEKOLADOWE z kawałeczkami gorzkiej czekolady są pyszne i bardzo... Artykuł Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: Biszkopt: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki
Ciastka - domowe słodkościRewelacyjnie pyszne ciasto, przygotowane na bazie ciastek, ciast, orzechów i rodzynek. Smaczne i pachnące rumem. Polecam do niedzielnej kawki, na przyjęcia itp. SKŁADNIKI NA MASĘ(...)będą stanowiły jedną zwartą masę. Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy folią aluminiową. Na dno i boki rozkładamy herbatniki. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier waniliowy i nasączamy nim ciastka. Masę wykładamy, na blaszkę z ciastkami i równo ją rozsmarowujemy, chłodzimy w lodówce do momentu aż ubijemy śmietanę. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy
Kulinarne Fantazje Marioliciasteczka powstały z nieskończenie wielkiej miłości do mojej córeczki, chęci sprawienia jej wielkiej przyjemności oraz absolutnego braku zdrowych ciastek w sklepach. W niemal każdej kupnej paczce znajdziemy cukier rafinowany, białą mąkę, utwardzony tłuszcz, itd. Jeśli chodzi o sklepowe ciastka bezglutenowe, to zazwyczaj ich bazą jest mąka kukurydziana (GMO), nie wspominając już o ich innych "zdrowych" składnikach. Wiem(...)znajdzie się ktoś, kto przyczepi się również do moich ciastek. Moim zdaniem są one jednak najmniejszym złem i bez obaw, ba! - z wielką radością, podałam je swojej Jagódce. Była przeszczęśliwa. Najważniejszy był dla niej fakt, że są to C I A S T E C Z K A i chyba nawet smak nie odgrywał tu głównej roli. Wyszło
Jeść, by żyć w zdrowiuKawa i cynamon to wspaniałe połączenie na długie jesienne i zimowe wieczory. Składniki: 16 łyżek ulubionej kawy rozpuszczalnej 5 lasek cynamonu Przygotowanie: Laski cynamonu połamać/pokruszy
Ciastka - domowe słodkościfolią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Wycinamy z niego ciastka o dowolnym kształcie. Każde ciastko po wierzchu smarujemy pędzlem zamoczonym w roztrzepanym białku, a potem maczamy w cukrze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (piekarnik(...)góra-dół) aż nabiorą złotego koloru. W zależności od grubości ciastek powinno to zająć 15-18 minut. Podczas pieczenia z ciasteczek uwalnia się bardzo charakterystyczny zapach amoniaku. Jednak nie ma się czym martwić, bo zapach szybko się ulatnia. Inne potrawy KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerzSkładniki: 2 jajka 100 g margaryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g masy kajmakowej
Ciastka - domowe słodkościstole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż moje) ciasteczka maślane, które tradycyjnie wyrabia się z ciasta na bazie mąki pszennej. Słone pistacje świetnie tutaj pasują, podkreślając słodycz ciastek. Składniki (na ok. 20 ciasteczek): 170 g (szklanka) miękkiego masła 100 g (3/4 szklanki) cukru pudru 400 ml mąki z ciecierzycy czubata łyżka kardamonu 40 orzeszków pistacjowych Dużą blachę wyłożyć(...)mokrymi rękoma formować małe, okrągłe, płaskie i grube na kilka milimetrów ciastka. Odkładać na blachę. Nastawić piekarnik na 180 stopni C, pieczenie góra/dół. W każde ciastko wbijać po dwie pistacje. Piec ok. 10 minut na ładny złoty kolor z ciemniejszymi brzegami. Ciastka smakują najlepiej po ich całkowitym ostudzeniu
Weekendy w domu i ogrodzierozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili z ciastem i pyszną kawą! Spód: 258 g ciastek kakaowych Hit 75 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera sernikowego (z wiaderka) 4 jajka 100 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki wiórków kokosowych Polewa: 100 g białej czekolady ¼ szklanki śmietany 30% Spód: Ciastka Hit umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w garnku, ciepłe wlewamy do ciastek, miksujemy aby ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy
VioletoweKucharzeniepierwotny kształt. Ciastka nie zawierają dużej ilości proszku do pieczenia, to też nie wyrastają zbyt mocno. Smakują dobrze z kawą zbożową, przepis na miłe niedzielne popołudnie przy pysznych ciastkach czemu nie?... Ja dodatkowo ozdobiłam je wzorkiem odciśniętym z silikonowej foremki. Jeśli liczycie na szybki i nieskomplikowany wypiek to te ciacha sprawdzą się w najbardziej kryzysowej sytuacji. Składniki(...)odległościach od siebie na koniec lekko spłaszczamy. Jeśli macie znaczki lub foremki silikonowe ze wzorkiem możecie na tym etapie odcisnąć dowolny kształt, który się zachowa . 5. Ciastka pieczemy w temperaturze 190ºC przez 10 -12 minut do lekkiego zrumienienia . Studzimy na kratce
vaniliowoczekoladowaSkładniki: 1 jajko 1/2 szklanki cukru kryształ 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki cappuccino czekoladowego
Ciastka - domowe słodkościPyszne i delikatne ciasto. Połączenie biszkoptu i ciasta miodowego , właśnie takie ciasta uwielbiam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto miodowe 2,5 szkl mąki 1/2 szkl cukru pudru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianiedużych odległościach od siebie (minimalnie urosną). Wraz z blaszką wstawić je do lodówki na ok. 15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Blaszkę z ciastkami wyjąć, wysmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać z góry widelcem. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do zezłocenia. Upieczone przestudzić na kratce. Lukier: Cukier puder wymieszać(...)wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać któregoś ze składników. Ostudzone ciastka wysmarować lukrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie