Ostatnio moja słabością są orzechy włoskie, kilogramami zbieramy je w ogródku babci, obieramy i suszymy w piekarniku, a potem ja pochłaniam je w dość dużych ilościach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnich nie ma deski serów! Wydrylowane czarne, zielone, nadziewane papryką, serem, na ostro, wytrawne. O rzechy Serwuję orzechy brazylijskie, włoskie lub pekan, orzechy nerkowca, pistacje (uwielbiam!) i tu u mnie nowość! wędzone orzechy, mieszanka, w skład której wchodzą orzechy nerkowca, makadamia i migdały, smak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone(...)Suszone owoce Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. Ciasteczka, praliny Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami
Zasmakuj KuchniPierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem pistacji, bo do tej pory trudno było kupić takie orzechy, które nie miałyby dodatku soli. Obrane pistacje zmieliłam bardzo drobno w blenderze i połączyłam z mąką. Pewnie następnym razem dodam ich więcej, żeby smak był bardziej wyrazisty. Bardzo polecam, bo zazwyczaj piecze się ciacha w wersji migdałowej albo z orzechami włoskimi, laskowymi. Pistacje
Fitkotciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje ulubione! Tradycyjnie biscotti di Toscana przygotowuje się z migdałów, orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR
Tradycyjna kuchnia KasiPełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych
Oryginalny smakcytryny Wykonanie: Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i dodać sok oraz skórkę cytrynową. Syrop odstawić. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie. Z tak otrzymanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 - 30 minut(...)się lekko zezłocą. Ostudzić i przenieść do ponownie zagotowanego syropu. Gotować 15 minut i pozostawić do ostygnięcia w syropie. Można podać posypane startymi pistacjami albo orzechami włoskimi, w towarzystwie lodów lub bitej śmietany. Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i ugotować w syropie w późniejszym czasie
zadanie-gotowanieucierając. Potem jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto rękami. Masę owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Ciasteczka muszą się zrumienić. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem
noteskulinarnyfigazrobicie w kilka chwil, wystarczy zmiksować jedną szklankę górskich płatków owsianych (nie błyskawicznych !) i otrzymamy szklankę mąki owsianej.Inspirację czerpałam z tego przepisu. Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light Składniki (20-25 szt): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki owsianej 1 jajko 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego(...)kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp.Ciasteczka pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni
Kulinarne przygody Gatitypuszystą masę. Dodać jajko i wodę, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą, zmiksować na dość gęste ciasto. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko lekko spłaszczać. Smarować białkiem i posypać sezamem. Piec w 160 stopniach około 12-15 minut do zezłocenia
Cakes By KejtIntensywnie kawowe ciasteczka z wyczuwalną nutą dżemu morelowego. Upiecze je każdy! ;) Są mało wymagające i robi się je z ogromną przyjemnością. Koniecznie wypróbujcie na weekend do kawki :) Przypominam również, że na blogu trwa urodzinowy konkurs! Serdecznie zapraszam do zabawy. Na Wasze zgłoszenia czekam jeszcze przez tylko 6 dni! Składniki: (na ok. 20 sztuk(...)dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć okrągłe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Odległości między ciastkami nie muszą być duże- ciasteczka się nie rozlewają, a jedynie lekko rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 7-10 minut. Z piekarnika powinien wydobywać
Nastoletnie Wypiekaniedodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę. 4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka. Następnie spłaszcz je palcami 6. Piecz około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza w opcji grzanie góra-dół. 7. Pamiętaj,że każdy piekarnik - jak kobieta
U FiolkiCzy da się zrobić pyszne ciasto w środku nocy ? Jasne, że tak :) Tym razem przepis na cudowne czekoladowe, miękkie w środku i delikatnie przypieczone z zewnątrz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kokosowe, roztopiony olej kokosowy i skórkę z limonki, następnie dodajemy ubitą z pianek i słodziwa pianę i bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Masa na ciasteczka ma być jednolita, ale nadal puszysta. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy, Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Jeśli
Zawsze głodna!dodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę. 4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka. Następnie spłaszcz je palcami 6. Piecz około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza w opcji grzanie góra-dół. 7. Pamiętaj,że każdy piekarnik - jak kobieta
Fiolka w kuchni