ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów (strona:12/67)

Kokosowe ciastka z brązowego ryżu 134

Kiedyś pokazywałam Wam ciasteczka z gotowanego ryżu - klik , a że ostatnio zostało mi go trochę po obiedzie, więc od razu pomyślałam o ciasteczkach! Wyszły obłędneee, a ich zapach kusił już podczas pieczenia. Mocno kokosowy smak idealnie skomponował się z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim wnętrzem. W takie ciastko warto wgryźć swoje ząbki, a tym bardziej, że jest zdrowe(...)należy zblendować na gładką masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać.  Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.  Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach. (Muszą być delikatnie zarumienione

Di gotuje
Ciasteczka mega kokosowe 176

Delikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki to będą bezglutenowe. Polecam również tradycyjne kokosanki  prezentowane wcześniej. Składniki: 1/2 szklanki mąki kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka(...)ilość może być różna (zależy od jakości jakie mamy). Wymieszać, ma być dość gęsta konsystencja. Nabierać łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną

Kuchcik gotuje
Wegańskie ciasteczka gryczane 196

należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i  wykładać na przygotowana blachę Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka – ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia 5. Ciasteczka piec przez 8 minut.                     źródło ; Kinga Paruzel

Anioły w kuchni
Sernik z karmelem i orzechami pekan 172

komponuje się z delikatnym, lekko solonym sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan. Jednym słowem - pychotka. Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi").     Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka(...)jogurtu naturalnego (ew. śmietany) 1 łyżeczka cukru waniliowego  skórka z 1/2 cytryny Karmel: 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan sól   Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną i solą.   Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Spód podpiec (w rozgrzanym

Di gotuje
Orzechowe ciasteczka z powidłami 183

skusić i wypróbować np. na karnawał :) Podany przepis jest już po zmianach, oryginalny pochodzi z magazynu "Burda". Orzechowe ciasteczka z powidłami 300 g mąki orkiszowej razowej 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli 150 g schłodzonego masła domowe powidła śliwkowe do przełożenia opcjonalnie: cukier puder do dekoracji Mąkę, cukier/ksylitol, mielone orzechy

FitKot
Ciasteczka owsiane z bakaliami 195

Szybkie, smaczne i pożywne ciasteczka owsiane z bakaliami. Idealne na przekąskę lub drugie śniadanie. Składniki: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 1/3 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki sezamu 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki rodzynek Sposób przygotowania(...)słonecznika, sezam, rodzynki, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. Dłońmi (najlepiej zimnymi) nabieramy porcję masy i formujemy kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach, gdyż się nie rozlewają. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami (idealne dla Świętego Mikołaja) 159

Świętego Mikołaja. Bo kto nie skusi się na pyszne ciasteczko, tym bardziej jeśli obok stoi kubek mleka? Polecam! (około 11 sztuk) 100g mąki pszennej 60g masła 70g cukru pudru 1 jajko  1 łyżeczka cynamonu (płaska) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady mlecznej 15g orzechów (ulubionych) 15g suszonych owoców (ulubionych) Masło z cukrem utrzeć(...)pieczenia oraz sodą. Na końcu do jednolitej masy wmieszać posiekaną czekoladę i bakalie. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę (bez spłaszczania!) z większymi odstępami ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ciasteczka dość mocno "rozleją się" na boki.) Ciasteczka piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez 11-12 minut (*) w 180 stopniach. (Ciastka początkowo będą miękkie

Di gotuje
Bananowe ciacha owsiane 235

środku. Jeśli włożycie je do pojemnika to zrobią się miękkie i lekko gumowate, ale w niczym to nie przeszkadza. Wciąż są pyszne, bardzo bananowe i treściwe - polecam! :) Bananowe ciasteczka owsiane: 125 g miękkiego masła 2 banany 1 jajko 220 g mąki pszennej (można dodać więcej w razie potrzeby) 150 g płatków owsianych 60 g brązowego cukru 1 łyżka ekstraktu(...)koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy.   Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią.     Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 15-17 minut Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.      Zaraz po upieczeniu są chrupiące i naprawdę pyszne, przechowywane w pojemniczku tracą na chrupkości

Cooking Monster
Pieguski z cytrynową nutą 187

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis ten - to taka moja własna wersja piegusków, która zniknęła w ekspresowym tempie. Myślałam, że ciasteczka przetrwają choć z 2 dni... Niestety, ale tak kusiły, że ciężko było nie sięgnąć po jedno, drugie - czy trzecie ciastko.  Nutka cytryny dodatkowo nadała im niepowtarzalnego smaku oraz cudownego, świeżego aromatu. To idealne połączenie do rozpływającej(...)proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12-15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione. Jeśli ciastka są pieczone w dwóch turach - surowe

Di gotuje
Najłatwiejsze ciasteczka orzechowe i o tym dlaczego warto kupować na Bee.pl 232

wsypujemy pół szklanki cukru trzcinowego. Całość mieszamy łyżką. Z masy formujemy w dłoniach małe kulki (moje są ciut większe od orzecha włoskiego). Każdą lekko spłaszczamy i układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie robimy wzorki widelcem. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 12-14 minut. Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie. Ściągamy

Słodkie okruszki
Ciasteczka owsiane z żurawiną 130

różnymi kremami, ale świadomość, że można zjeść coś słodkiego, a przy tym mniej kalorycznego i po prostu zdrowszego sprawia, że mamy mniejsze wyrzuty sumienia :D Głównym składnikiem moich ciasteczek są pełne błonnika otręby owsiane oraz duża ilość drobno posiekanej żurawiny. Jeśli nie macie otrębów, możecie wykorzystać płatki owsiane, ale należy je uprzednio trochę rozdrobnić. Do tego niewielka ilość mąki pszennej(...)zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Należy też zachować między nimi kilkucentymetrowe odstępy, ponieważ podczas pieczenia troszkę się „rozleją”. Ciastka pieczemy

MyCookBook.pl
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną 163

ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo wdzięczne, a powstałe ciasteczka możecie formować do woli jak chcecie i dekorować je czymkolwiek pysznym chcecie. Ja dekorowałam je na przemian suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, makiem i wiórkami kokosowymi. Pychota! Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła 150 g cukru (możecie(...)księżycami, kwiatkami. Wciskaj w nie kawałki orzecha włoskiego, żurawinę, lentylki, rodzynki, obsyp wiórkami kokosowymi, kawałki czekolady, na co tylko masz ochotę. Piecz na środkowej półce na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Moje wyglądały tak (pierwsza tura), bo było ich trzy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną. Wystudź na kratce

Zasmakuj Kuchni
Serduszka owsiano orzechowe w czekoladzie 211

Ciasteczka owsiane uwielbiam. To kolejna ich odmiana, tym razem z dodatkiem prażonych i siekanych orzechów włoskich. Kruche i chrupiące, doskonale smakują oblane mleczną czekoladą. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty