ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów (strona:9/67)

Orzechowo-chałwowe ciasteczka 171

tętnicze krwi. I co najważniejsze – pyszny! Dzięki wykorzystaniu chałwy w przepisie ciasteczka nabrały wspaniałego smaku i konsystencji. Nic tylko jeść Polecam spróbować. Składniki: (na 2 małe blaszki większych ciasteczek) 1 szklanka mąki 100 g chałwy lnianej orzechowej Gacjana 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g masła niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej(...)gęstej masy. Na koniec, ciągle miksując, dosypujemy cukier. Powinna nam powstać gęsta plastyczna masa. Z masy lepimy w dłoniach większe kulki (większe od orzecha włoskiego), spłaszczając je i układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka rosną podczas pieczenia, więc układamy je w większej odległości od siebie. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym

Słodkie okruszki
Ciasteczka maślane 154

ciastek posypać płatkami migdałów, część pozostawić tylko z samą czekoladą. Ciasteczka maślane Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ciastka maślane. Ciasteczka maślane Masło możecie zastąpić margaryną jednak z użyciem masła ciastka będą delikatniejsze w smaku. Migdały możecie zastąpić orzechami włoskimi lub orzeszkami ziemnymi. Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka z białą czekoladą, żurawiną i orzechami

mecooks
Kruche ciasteczka z żurawiną 153

jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki: 140 g miękkiego masła 140 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 190 g mąki 1/3 łyżeczki sody 120 g suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura ) pół(...)wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe

PatiGotuje
Kruche ciasteczka kokosowe 216

małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com )   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki na około 27 ciasteczek: 200g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 2 szklanki wiórków kokosowych (200g) Dodatkowo: około 1 łyżeczka posiekanych, suszonych kwiatów lawendy (niekoniecznie) cukier(...)zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się przyrumienią. 4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić na około

Mała Cukierenka
Ciasteczka owsiane z żurawiną – pomysł na przekąskę 148

mąki ( możesz użyć pełnoziarnistej lub pszennej) 60 g cukru 8 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich lub laskowych 3-4 kostki gorzkiej czekolady (ilość wedle uznania) Szczypta soli 3 jaja Ciasteczka owsiane z żurawiną – przepis Musisz rozpuścić na patelni masło, następnie dodaj płatki owsiane, upraż je na złoty kolor uważaj nie mniej jednak(...)wstawić miskę z płatkami owsianymi. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i szczyptą soli. Całość wsyp do płatków. Dodaj dodatki czyli żurawinę, czekoladę, orzechy i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wyjmij na stolnicę lub na blat – ciasto powinno mieć 5 mm grubości. Ciasteczka mogą mieć kształt koła, kwadratu to już jest zależne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Migdałowe ciasteczka amaretti 205

Pyszne włoskie migdałowe ciasteczka amaretti. Bardzo proste w wykonaniu i tylko cztery składniki! Świetne do kawy czy herbaty - słodkie i chrupiące :)  Bez mąki, więc doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Doskonały patent na wykorzystanie białek, które zostają nam często, gdy w wypiekach potrzebne są same żółtka. Polecam miłośnikom słodkości :)   SKŁADNIKI (ok. 40 ciasteczek) 200 g mielonych migdałów(...)likier. Do dużej miski wsypujemy migdały i cukier puder. Dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka podwajają objętość. Pieczemy około 15-20 minut, aż zrobią się złoto-brązowe. Studzimy.  Zaraz po upieczeniu są fajnie ciągnące, później robią

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem (bez cukru) 184

zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka). Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do ciasteczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące, by nie przyklejały się do ciasta

FitKot
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 217

inne . Piec w temp.180stop. około 15 min, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu z pieca, gorące gniazdka polać syropem i posypać zmielonymi pistacjami. Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka

Kulinarny karnet Christophera
Korzenne ciasteczka owsiane 412

składników, wbijamy jajko i całość mieszamy (najlepiej nożem lub łyżką)- ciasto będzie mocno klejące, ale nie dodajemy więcej mąki, dla ułatwienia przed rozpoczęciem lepienia ciasteczek możemy zanurzać dłonie w zimnej wodzie - formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając- na talerzyk wysypujemy łyżkę mąki i każde z ciastek lekko oprószamy od spodu, aby nie kleiło się do papieru na blasze

Smakołyki Bereniki
ciasteczka z czekoladą 149

koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia się. Z gotowej masy łyżeczką nabieramy porcję ciasta i mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy, gdyż ciasteczka się rozpłyną). Pieczemy przez ok.10 -15 min. w 180 st. C, aż ciasteczka będą złociste. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
MAŚLANE KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO KAKAOWE 138

laski wanilii wyjęłam ziarna. Następnie dodałam miękkie, pokrojone masło. Wszystkie składniki połączyłam z masłem. Z tak ulepionego ciasta można już formować ciasteczka. Ja podzieliłam je na pół. Do jednej części dodałam kakao. Formowałam kuleczki trochę mniejsze od orzecha włoskiego  z jasnego   i ciemnego ciasta. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni. Kuleczki lekko spłaszczyłam(...)Piekłam ciasteczka przez około 15 minut. Pachniało w całej kuchni ;-) Smacznego!     Zapraszam do pieczenia innych ciasteczek: owsiane ciasteczka z jagodami goji muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady czekoladowe kruche ciasteczka ciasteczka serowe z rabarbarem rożki maślano serowe z jabłkami paluchy drożdżowe z czosnkiem ziołami i parmezanem ciasteczka orkiszowo kakaowe owsiane czekoladowo orzechowe oponki serowe

potrawyregionalne
Ciasteczka owsiano-kokosowe wegańskie 105

Ciasteczka, które przygotowałam na Sywestra i Nowy Rok. nie ukrywam, ze wybór nie był przypadkowy. Dzieć uczulony na mleko, a ja uwielbiam kokosa i postanowiłam połączyć te 2 rzeczy. Przepis zaczerpnęłam bloga z mama alergika gotuje , który to poleciło mi kilka osób gdy zaczęłam mówić o alergii dziecka.   Składniki: 200 g mąki orkiszowej jasnej(...)powinno się kleić). Nagrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg). Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce w 2 cm odległości od siebie (ciasteczka urosną),spłaszczamy każdą kulę przy pomocy dna od kieliszka (można go nasmarować olejem, aby się nie przyklejał). Wstawiamy blaszkę z ciasteczkami (u mnie

Państwo Wojtczuk gotują
Krem maślano-orzechowy 125

Orzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc ten krem bardzo lubię i robię go od wielu lat. Jest idealny do przekładania ciast, ciasteczek i tortów czy wypełniania rurek oraz babeczek. Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Z podanych proporcji wystarczy go np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 22 cm.  Możecie również orzechy włoskie

Di gotuje
Ciasteczka pomarańczowe 132

znajdziecie. Gorąco je polecam! Można je zapakować w folię i dać w prezencie. Polecam również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy je na wyłożonej papierem formie w małych odstępach, gdyż ciasteczka lekko urosną w górę. Ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania