Przekąska w chwila moment! Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego z mleczną czekoladą i drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Nie lubisz włoskich? Nie ma problemu! Możesz wykorzystać nerkowce, orzechy laskowe, a nawet i migdały. Pełna dowolność, modyfikuj przepis do woli! Polecam :). S kładniki: 1 arkusz- 275 g ciasta francuskiego * 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka
Nastoletnie WypiekanieMoje święta w tym roku będą kolejnymi z daleka od rodziny. To już piąty rok bez Nich. Co roku planuję, że w końcu się uda...ale
Przepisy Aleksandryciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi. Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 140 g masła Składniki na masę czekoladową: 50 ml mleka 60 g masła 3000 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kakaa 50 g mlecznej(...)łyżki cukru pudru Składniki na karmelizowaną posypkę: 20 g masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru Ciasteczkowy spód: Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze. Do płatków dodać kruche ciasteczka i wiórki kokosowe. Stopione masło wlewamy do suchych składników. Całość przekładamy do blaszki o wymiarach 25x35cm. Masę mocno dociskamy
Słodki ZakątekCzekoladę na pewno każdy lubi :) Dla łasuchów polecamy pyszne i mięciutkie ciasteczka czekoladowe z orzechami :) Składniki na ciastka czekoladowe: – 100 g posiekanych orzechów włoskich – 100 g posiekanej czekolady deserowej – 72 g kakao – 250 g cukru pudru – 3 białka – 1/4 łyżeczki soli Składniki na 9 dużych ciastek
Kuchenne WariacjePyszne i szybkie ciasteczka z dużą ilością żurawiny, morelą suszoną, orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Jeśli macie ochotę na słodkie do kawy lub po prostu do przegryzienia to polecam. Proste w wykonaniu i smaczne :-) Moje bakalie ze sklepu Radix Bis :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 320 g mąki pszennej 100 g masła 100 g miodu żurawina suszona u mnie Radix(...)jajka L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Masło roztopić z miodem. Zostawić do ostudzenia. Do miski przesiać mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Żurawinę, suszoną morelę, orzechy włoskie i czekoladę posiekać na drobniej. 2. Do przesianej mąki z proszkiem i cynamonem dodajemy jajka, roztopione masło z miodem, mieszamy, dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy
kruche babeczkinieco o orzeszki, których mam wciąż całą masę. Ciasteczka udały się wyśmienicie, więc spieszę z recepturą. Ciasteczka orzechowe ze skwarków 30 dag skwarków 1/2 kg mąki 15 dag cukru drobnego 2 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich mąka do podsypania polewa :100 g czekolady deserowej 1 łyżka mleka 1 łyżka masła spora garść orzechów włoskich(...)złoty kolor. Po ostudzeniu udekoruj ciasteczka. Stop czekoladę z dodatkiem mleka, dodaj zimne masło i mieszaj energicznie do jego rozpuszczenia. Na każdym ciasteczku zrób kleks z czekolady po czym przylep uprażone lekko cząstki orzechów włoskich
Gotuj Sam!Rzeszowa. Można jechać autostradą, ale my wybraliśmy drogę przez pagórki i malownicze wioski Podkarpacia, zatrzymując się przy makowo-chabrowych łąkach. Wieczorem, w sobotę zdążyłam jeszcze upiec ciasteczka kokosowe na bazie mąki kokosowej, którą dostałam od firmy look food. Są mocno kokosowe i rozkosznie chrupie w nich brązowy cukier. Składniki: 100 g masła, stopionego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka mąki(...)brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować w dłoniach kulki i spłaszczać. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 180oC (15-20 minut). Wyjąć i wystudzić
Czerwień i błękitprzygotowań! Składniki na 30 ciasteczek (2 blaszki): 130 g miękkiego masła 100 g białego cukru 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 180 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 60 g migdałów, drobno posiekanych(...)pieczenia i szczyptą soli (jeżeli mikser nie daje rady, zagniatamy ciasto ręcznie). Dodajemy czekoladę, orzechy i migdały, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przy pomocy dwóch łyżeczek z ciasta formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłaszczą się. Z podanych składników powinny wyjść 2 blaszki
My Culinary Artokazji idealnie zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Ciasteczka sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Są syte i naprawdę przepyszne, a ich przygotowanie to dosłownie chwila. Koniecznie sami sprawdźcie! (około 6-7 sztuk) 1 duży banan 1 szklanka patków owsianych (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek 1 łyżki posiekanych orzechów włoskich Banana należy rozdusić za pomocą(...)widelca na gładkie puree. Dodać płatki owsiane oraz posiekane bakalie. Wszystko razem dokładnie połączyć i z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć, a następnie przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach
Di gotujełasuch. Proste ciasteczka orzechowe - przepis na szybki sukces Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy naprawdę niewiele składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w domu. Składniki: 40 dag orzechów 15 dag zimnego masła 20 dag cukru pudru Pozostaje pytanie jakie orzechy wybrać? Świetnie sprawdzają się tradycyjne orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco poeksperymentować i użyć(...)tłuszczów nienasyconych, które są potrzebne dla organizmu. Dzięki temu, orzechy stają się świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Warto pamiętać, że w orzechach znajduje się sporo antyoksydantów, które aktywnie działają na korzyść urody i pięknego wyglądu, widocznie spowalniają procesy starzenia. Niektóre przeciwutleniacze, jak kwas elagowy, znajdujący się w orzechach włoskich, aktywnie wspomagają walkę z pojawianiem się chorób nowotworowych
kruche babeczkiRewelacyjne ciasteczka bez cukru i mąki. Idealne dla osób liczących kalorie. Są tak pyszne, że zajadaliśmy się nimi gdy tylko wyjęłam je z piekarnika! 150 g orzechów włoskich + 2 łyżki 50 g migdałów 2 łyżki pestek dyni 25 g sezamu 40 g łuskanego słonecznika 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych 3 białka 5 łyżek miodu gryczanego(...)używałam rozdrabniacza. 2 łyżki orzechów włoskich mielimy na drobny pył. Wsypujemy do miski. Resztę orzechów, migdały oraz pestki dyni rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do miski. Dodajemy słonecznik, sezam, suszoną żurawinę, orzechy arachidowe, białka oraz miód. Całość dokładnie mieszamy. Masz ma dość luźną konsystencję, jednakże podczas pieczenia nie będzie się rozpadać. Formujemy płaskie ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
VioletoweKucharzenieszklanki drobnych wiórków kokosowych (u mnie od Pro-BIO ) 1/2 szklanki cukru* około 60 g margaryny / masła 2 jajka* mała szczypta soli * można dać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasteczka, ale nie proponuję przekraczać ilości 2/3 szklanki. Użyłam jajek klasy M, ale mogą być większe masa będzie wówczas wilgotniejsza, a przez to łatwiejsza do lepienia. Przygotowanie: W misce ubijamy mocno(...)suchej, kokosowej masy. Do kokosowej masy dodajemy słodką pianę z białek. Całość łączymy łyżką do połączenia składników. Z masy formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Można dłonie zwilżać wodą podczas lepienia. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia w lekkich odstępach. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut (przeważnie są gotowe po 17 minutach
Słodkie okruszkiproszkiem do pieczenia, cukier, sól i pestki. Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią). Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu
Di gotujeudziwnionych dodatków, takie jak robiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy przy użyciu widelca. I cała filozofia bicia ciasteczkowych monet. A mi takie proste, klasyczne ciastka(...)króluje jedyna dostępna wtedy chyba margaryna – Palma. Do tego zwykle jajka, śmietana i cukier w różnych proporcjach i dziecięce zapotrzebowanie na słodkości dawało się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe. Jak kto lubi, zwykle ciastka będą upieczone po ok. 15 min. Drukuj Kruche ciastka monetki Składniki
Mieszam w Garnkumało słodkie, zrobione z płatków owsianych, orzechów i mąki pełnoziarnistej. Po upieczeniu najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku lub metalowej puszce. Składniki na około 40 ciasteczek: 70 g płatków owsianych 60 g orzechów włoskich 110 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g masła 40 g cukru pudru 1 łyżka mleka W młynku do kawy(...)średnicy 3-4 cm (fot.1) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie krążki będą już ułożone na blaszce, używając mniejszego kieliszka lub zakrętki odciskać na ciasteczkach kółeczko (fot.2) (można najpierw zanurzać kieliszek lub zakrętkę w mące), a za pomocą słomki wycinać dwie lub cztery dziurki w guziczkach (fot.3) . Piec w piekarniku nagrzanym
Świat Ciasta