przygotowań! Składniki na 30 ciasteczek (2 blaszki): 130 g miękkiego masła 100 g białego cukru 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 jajko 180 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych 60 g migdałów, drobno posiekanych(...)pieczenia i szczyptą soli (jeżeli mikser nie daje rady, zagniatamy ciasto ręcznie). Dodajemy czekoladę, orzechy i migdały, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Przy pomocy dwóch łyżeczek z ciasta formujemy kuleczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka w trakcie pieczenia rozpłaszczą się. Z podanych składników powinny wyjść 2 blaszki
My Culinary Artokazji idealnie zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Ciasteczka sprawdzą się również jako drugie śniadanie. Są syte i naprawdę przepyszne, a ich przygotowanie to dosłownie chwila. Koniecznie sami sprawdźcie! (około 6-7 sztuk) 1 duży banan 1 szklanka patków owsianych (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek 1 łyżki posiekanych orzechów włoskich Banana należy rozdusić za pomocą(...)widelca na gładkie puree. Dodać płatki owsiane oraz posiekane bakalie. Wszystko razem dokładnie połączyć i z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć, a następnie przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach
Di gotujełasuch. Proste ciasteczka orzechowe - przepis na szybki sukces Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy naprawdę niewiele składników, które zazwyczaj każdy z nas ma w domu. Składniki: 40 dag orzechów 15 dag zimnego masła 20 dag cukru pudru Pozostaje pytanie jakie orzechy wybrać? Świetnie sprawdzają się tradycyjne orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco poeksperymentować i użyć(...)tłuszczów nienasyconych, które są potrzebne dla organizmu. Dzięki temu, orzechy stają się świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Warto pamiętać, że w orzechach znajduje się sporo antyoksydantów, które aktywnie działają na korzyść urody i pięknego wyglądu, widocznie spowalniają procesy starzenia. Niektóre przeciwutleniacze, jak kwas elagowy, znajdujący się w orzechach włoskich, aktywnie wspomagają walkę z pojawianiem się chorób nowotworowych
kruche babeczkiRewelacyjne ciasteczka bez cukru i mąki. Idealne dla osób liczących kalorie. Są tak pyszne, że zajadaliśmy się nimi gdy tylko wyjęłam je z piekarnika! 150 g orzechów włoskich + 2 łyżki 50 g migdałów 2 łyżki pestek dyni 25 g sezamu 40 g łuskanego słonecznika 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka kruszonych orzechów arachidowych 3 białka 5 łyżek miodu gryczanego(...)używałam rozdrabniacza. 2 łyżki orzechów włoskich mielimy na drobny pył. Wsypujemy do miski. Resztę orzechów, migdały oraz pestki dyni rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do miski. Dodajemy słonecznik, sezam, suszoną żurawinę, orzechy arachidowe, białka oraz miód. Całość dokładnie mieszamy. Masz ma dość luźną konsystencję, jednakże podczas pieczenia nie będzie się rozpadać. Formujemy płaskie ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
VioletoweKucharzenieszklanki drobnych wiórków kokosowych (u mnie od Pro-BIO ) 1/2 szklanki cukru* około 60 g margaryny / masła 2 jajka* mała szczypta soli * można dać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasteczka, ale nie proponuję przekraczać ilości 2/3 szklanki. Użyłam jajek klasy M, ale mogą być większe masa będzie wówczas wilgotniejsza, a przez to łatwiejsza do lepienia. Przygotowanie: W misce ubijamy mocno(...)suchej, kokosowej masy. Do kokosowej masy dodajemy słodką pianę z białek. Całość łączymy łyżką do połączenia składników. Z masy formujemy w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Można dłonie zwilżać wodą podczas lepienia. Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia w lekkich odstępach. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut (przeważnie są gotowe po 17 minutach
Słodkie okruszkiproszkiem do pieczenia, cukier, sól i pestki. Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią). Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zrumienione od spodu, z wierzchu
Di gotujeudziwnionych dodatków, takie jak robiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki”? Bo jakoś ich kształt przypomina mi właśnie monety. Jak nadajemy kształt ciasteczku? Odrywamy kulkę ciasta, wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, kilka razy toczymy ją w dłoniach, aby wyrównać krawędzie i rozpłaszczamy przy użyciu widelca. I cała filozofia bicia ciasteczkowych monet. A mi takie proste, klasyczne ciastka(...)króluje jedyna dostępna wtedy chyba margaryna – Palma. Do tego zwykle jajka, śmietana i cukier w różnych proporcjach i dziecięce zapotrzebowanie na słodkości dawało się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe. Jak kto lubi, zwykle ciastka będą upieczone po ok. 15 min. Drukuj Kruche ciastka monetki Składniki
Mieszam w Garnkumało słodkie, zrobione z płatków owsianych, orzechów i mąki pełnoziarnistej. Po upieczeniu najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku lub metalowej puszce. Składniki na około 40 ciasteczek: 70 g płatków owsianych 60 g orzechów włoskich 110 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g masła 40 g cukru pudru 1 łyżka mleka W młynku do kawy(...)średnicy 3-4 cm (fot.1) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie krążki będą już ułożone na blaszce, używając mniejszego kieliszka lub zakrętki odciskać na ciasteczkach kółeczko (fot.2) (można najpierw zanurzać kieliszek lub zakrętkę w mące), a za pomocą słomki wycinać dwie lub cztery dziurki w guziczkach (fot.3) . Piec w piekarniku nagrzanym
Świat CiastaOstatnio moja słabością są orzechy włoskie, kilogramami zbieramy je w ogródku babci, obieramy i suszymy w piekarniku, a potem ja pochłaniam je w dość dużych ilościach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnich nie ma deski serów! Wydrylowane czarne, zielone, nadziewane papryką, serem, na ostro, wytrawne. O rzechy Serwuję orzechy brazylijskie, włoskie lub pekan, orzechy nerkowca, pistacje (uwielbiam!) i tu u mnie nowość! wędzone orzechy, mieszanka, w skład której wchodzą orzechy nerkowca, makadamia i migdały, smak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone(...)Suszone owoce Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. Ciasteczka, praliny Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami
Zasmakuj KuchniPierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem pistacji, bo do tej pory trudno było kupić takie orzechy, które nie miałyby dodatku soli. Obrane pistacje zmieliłam bardzo drobno w blenderze i połączyłam z mąką. Pewnie następnym razem dodam ich więcej, żeby smak był bardziej wyrazisty. Bardzo polecam, bo zazwyczaj piecze się ciacha w wersji migdałowej albo z orzechami włoskimi, laskowymi. Pistacje
Fitkotciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje ulubione! Tradycyjnie biscotti di Toscana przygotowuje się z migdałów, orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR
Tradycyjna kuchnia KasiPełna witamin, pyszna surówka z białej kapusty i selera z dodatkiem orzechów włoskich i suszonych daktyli. Niebanalne połączenie składników, które idealnie do siebie pasują. Zamiast suszonych
Oryginalny smakcytryny Wykonanie: Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i dodać sok oraz skórkę cytrynową. Syrop odstawić. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie. Z tak otrzymanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 - 30 minut(...)się lekko zezłocą. Ostudzić i przenieść do ponownie zagotowanego syropu. Gotować 15 minut i pozostawić do ostygnięcia w syropie. Można podać posypane startymi pistacjami albo orzechami włoskimi, w towarzystwie lodów lub bitej śmietany. Upieczone ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i ugotować w syropie w późniejszym czasie
zadanie-gotowanie