ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów (strona:10/67)

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTECZKA (V) 260

wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.  Całość zagniatamy na gładkie ciasto.  Z uzyskanej masy wyrabiamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego.  Tak przygotowane kulki układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.  Smacznego! Inspiracja

Emcia Pichci
Orzechowe gwiazdki 99

Sylwestrowe ciasteczka półfrancuskie z orzechami, idealne na powitanie Nowego Roku. Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka Lukier • 1 białko • 10 dkg cukru purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić(...)grubość 0,5 cm. • Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Ciasteczka z płatków owsianych z bananem i bakaliami. 130

Witam Was cieplutko w bardzo śnieżną środę :) Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasteczka bez dodatku mąki, jajek, cukru i tłuszczu. Są tak pyszne, że robiłam je już dwa razy, i jeszcze zrobię nie raz. Są bardzo syte, tak, że zjedzenie zaledwie dwóch sztuk zaspokoi nasz głód czy nagłą ochotę na coś słodkiego. Można zabrać je do szkoły czy pracy w pudełku(...)upieczenia. Smacznego życzę i udanych wypieków :) Potrzebujemy: 2 średniej wielkości dojrzałe banany 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu około półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych Wykonanie pysznych ciasteczek fit: 1. Pokrojone banany wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem i dodajemy miód prawdziwy, dokładnie mieszamy.  2. Następnie do bananowej masy dodajemy

Izabelawkuchni
Ciastka kukurydziane 139

szklanki ciepłego mleczka. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do wykonania. Można do nich dodać to co lubimy orzechy, słonecznik, kokos, czekoladę. Nie ważne co damy do środka bo i tak szybko znikną z talerza bo są naprawdę pyszne. Polecam. Składniki: 200 g masła 2.5 szklanki mąki 3 szklanki płatków kukurydzianych 1 szklanka orzechów 1/2 szklanki kokosu 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło roztopić, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Jajka utrzeć z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać. Wlać przestudzone masło, wymieszać. Na koniec dodajemy płatki kukurydziane, orzechy oraz kokos, wymieszać łyżką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać. Na dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec

magiczna kuchnia Kasi
Kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki 2594

przeszkadza to jednak zajadać się takimi ciasteczkami, o ile nie jesteśmy na diecie i nie liczymy każdej spożytej kalorii. Z poniższego przepisu przygotowałam 20 niezbyt dużych ciasteczek. Kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki Składniki: 100g (1 szklanka) płatków owsianych 50g (1/2 szklanki) wiórków kokosowych 60ml (1/4 szklanki) śmietanki 30% 50g masła 1 jajko 2 łyżki cukru z wanilią 1 łyżka miodu(...)powinna być lepka, z przewagą płatków owsianych (jeśli jest zbyt mokra/tłusta, należy dosypać więcej płatków) - z masy formować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią - ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia - ciasteczka tuż po upieczeniu są lekko miękkie z wierzchu

Smakołyki Bereniki
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 146

mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie. W dodatku robi się je błyskawicznie. I choć nie wyglądają imponująco, warto się na nie skusić, bo zaskakują swoim smakiem. Białoczekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z żurawinąSkładniki:(na 30-35 sztuk)125 g białej czekolady100 g masła70 g jasnego brązowego cukru1 jajko245 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczeniaskórka otarta z 2 pomarańczy50 g suszonej żurawinyCzekoladę rozpuścić(...)lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś kupujemy ostatnie prezenty, C. nuci pod nosem świąteczne melodie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka ryżowe ( nie tylko dla alergika ) 224

jest alergiczką, wielu produktów jeść nie może.Jak wiadomo, w sklepach w małym mieście, ciężko dostać produkty przeznaczone dla takich osób, szczególnie jeśli mowa o słodkościach.Postanowiłam zrobić ciasteczka !Ciasteczka nie mogły zwierać mąki i  jaj, a także mleka.  Składniki ( około 35 ciastek ):1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita )3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła )3/4 szkl(...)przeciwwskazań, zamiast papki z lnu, dodajcie do masy 3 całe jajka.Blachę  wykładamy papierem do pieczenia.Z masy ryżowo-kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce, palcem robimy dziurkę ( podobnie jak w klusce śląskiej ).Ciasteczka układamy na blasze w dość dużych odstępach.Ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają. Nie dzieje się tak, w przypadku  masy z jajkami

kolorowotorcikowo
Ciasteczka owsiano-jaglane 143

masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane ciasteczka posypujemy brązowym cukrem i pieczemy około 15 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka HOBNOB'S 151

się jeszcze nie spotkałam. Czytam, dzieje się niewiele, a ja nie mogę się oderwać! "Wzgórze psów" ... jeśli kiedyś wpadnie Wam w ręce, przeczytajcie... Jakub Żulczyk, dla Ciebie te ciastka! Ciasteczka pyszne! Z dobrym składem, w porównaniu do lidlowskich Sasanek, które powinny być zdrowe, bo w końcu są z mąki owsianej a nie białej pszennej ;) Nie wierzmy wszystkiemu, co kusi(...)miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól.  Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące.  Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy.  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać o zachowaniu dość sporej odległości między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia trochę się "rozleją

bistro mama
Chrupiące ciastka orzechowe 174

Polecam Wam ten przepis, bo ciastka są rewelacyjne. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam chrupiące owsiane ciasteczka  , a także   trójkąty kruche ciastka Składniki: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie i nerkowce) 220 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki soli szczypta zmielonych

O kuchni z uczuciem
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą 169

miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić(...)żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej twarde i chrupiące. Przechowywać w puszce. Smacznego

Obiad gotowy
Ciasteczka owsiane z suszoną śliwką 159

zabraknąć nam jakichś domowych smakołyków. Pierwszą z takich propozycji mogą być ciasteczka, przepis na nie znalazłam na blogu Justyny  Tysia Gotuje , a tam jest istny raj takich owsianych ciasteczek, myślę że jak wpadniecie do niej to zostaniecie na dłużej :)  A tymczasem przygotujcie kilka składników, jakieś suszone owoce np.śliwki, które poza smakowymi walorami suszone śliwki wspomagają trawienie(...)płatki, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajko i drobno posiekane śliwki. Zagniatamy ciasto.  Z powstałej masy formujemy kulki większej od orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 15 minut na złoty kolor

Życie zaczyna się w kuchni
Czak Czak 340

słyszałam wiele pochlebnych opinii, czytałam masę wspaniałych komentarzy. Realia były całkiem inne... ale nie o tym miałam napisać ;). W oczy rzuciły mi się leżące na półce pudełeczka z małymi ciasteczkami o wdzięcznej nazwie  CZAK-CZAK. Po powrocie postanowiłam spróbować swoich sił, znalazłam kilka przepisów typowo tatarskich i z tego ogromu zrobiłam jeden. Wyszło pysznie i niezaprzeczalnie bajecznie.  Składniki(...)cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie migdały, orzechy włoskie i laskowe) chwilę razem to smażymy. Dodajemy do tego usmażone wcześniej ciasteczka i dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ciastka pokryły się mieszaniną miodu i bakalii. Całość wykładamy np na talerz, dociskamy tak aby tworzyło względną całość

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka kokosowe z bananem 258

wiórki wcześniej uprażyć na suchej patelni i dopiero wtedy dodać je do masy. Kolejno z masy wybierać porcje wielkości troszkę większej niż orzech włoski. Uformować kulkę, a następnie ją lekko spłaszczyć. Z podanych składników wyszło mi 18 ciasteczek o średnicy cm. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (opcja góra-dół

Kulinarne Przeboje
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami 548

dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, aż się zarumienią. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla) Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania