wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z uzyskanej masy wyrabiamy kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kulki układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Smacznego! Inspiracja
Emcia PichciSylwestrowe ciasteczka półfrancuskie z orzechami, idealne na powitanie Nowego Roku. Składniki: • 60 dkg mąki pszennej • 500 g masła • 6 łyżek kwaśnej śmietany • 4 żółtka Lukier • 1 białko • 10 dkg cukru purdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić(...)grubość 0,5 cm. • Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamWitam Was cieplutko w bardzo śnieżną środę :) Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasteczka bez dodatku mąki, jajek, cukru i tłuszczu. Są tak pyszne, że robiłam je już dwa razy, i jeszcze zrobię nie raz. Są bardzo syte, tak, że zjedzenie zaledwie dwóch sztuk zaspokoi nasz głód czy nagłą ochotę na coś słodkiego. Można zabrać je do szkoły czy pracy w pudełku(...)upieczenia. Smacznego życzę i udanych wypieków :) Potrzebujemy: 2 średniej wielkości dojrzałe banany 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu około półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych Wykonanie pysznych ciasteczek fit: 1. Pokrojone banany wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem i dodajemy miód prawdziwy, dokładnie mieszamy. 2. Następnie do bananowej masy dodajemy
Izabelawkuchniszklanki ciepłego mleczka. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do wykonania. Można do nich dodać to co lubimy orzechy, słonecznik, kokos, czekoladę. Nie ważne co damy do środka bo i tak szybko znikną z talerza bo są naprawdę pyszne. Polecam. Składniki: 200 g masła 2.5 szklanki mąki 3 szklanki płatków kukurydzianych 1 szklanka orzechów 1/2 szklanki kokosu 1/2 szklanki cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło roztopić, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Jajka utrzeć z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać. Wlać przestudzone masło, wymieszać. Na koniec dodajemy płatki kukurydziane, orzechy oraz kokos, wymieszać łyżką. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać. Na dużą blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec
magiczna kuchnia Kasiprzeszkadza to jednak zajadać się takimi ciasteczkami, o ile nie jesteśmy na diecie i nie liczymy każdej spożytej kalorii. Z poniższego przepisu przygotowałam 20 niezbyt dużych ciasteczek. Kokosowe ciasteczka owsiane bez mąki Składniki: 100g (1 szklanka) płatków owsianych 50g (1/2 szklanki) wiórków kokosowych 60ml (1/4 szklanki) śmietanki 30% 50g masła 1 jajko 2 łyżki cukru z wanilią 1 łyżka miodu(...)powinna być lepka, z przewagą płatków owsianych (jeśli jest zbyt mokra/tłusta, należy dosypać więcej płatków) - z masy formować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią - ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut do lekkiego zrumienienia - ciasteczka tuż po upieczeniu są lekko miękkie z wierzchu
Smakołyki Berenikimnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie. W dodatku robi się je błyskawicznie. I choć nie wyglądają imponująco, warto się na nie skusić, bo zaskakują swoim smakiem. Białoczekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z żurawinąSkładniki:(na 30-35 sztuk)125 g białej czekolady100 g masła70 g jasnego brązowego cukru1 jajko245 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku dopieczeniaskórka otarta z 2 pomarańczy50 g suszonej żurawinyCzekoladę rozpuścić(...)lepka.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - ciasteczka sporo rosną. Piec 12-15 minut w 180 st. C.Przestudzić na kratce.Smacznego!Dziś kupujemy ostatnie prezenty, C. nuci pod nosem świąteczne melodie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest alergiczką, wielu produktów jeść nie może.Jak wiadomo, w sklepach w małym mieście, ciężko dostać produkty przeznaczone dla takich osób, szczególnie jeśli mowa o słodkościach.Postanowiłam zrobić ciasteczka !Ciasteczka nie mogły zwierać mąki i jaj, a także mleka. Składniki ( około 35 ciastek ):1 opakowanie kleiku ryżowego ( np Nestle lub Bobovita )3/4 margaryny bez mlecznej ( zwykła )3/4 szkl(...)przeciwwskazań, zamiast papki z lnu, dodajcie do masy 3 całe jajka.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Z masy ryżowo-kokosowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce, palcem robimy dziurkę ( podobnie jak w klusce śląskiej ).Ciasteczka układamy na blasze w dość dużych odstępach.Ciastka podczas pieczenia nieco się rozpływają. Nie dzieje się tak, w przypadku masy z jajkami
kolorowotorcikowomasa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane ciasteczka posypujemy brązowym cukrem i pieczemy około 15 minut
Smakowity Blog Kulinarnysię jeszcze nie spotkałam. Czytam, dzieje się niewiele, a ja nie mogę się oderwać! "Wzgórze psów" ... jeśli kiedyś wpadnie Wam w ręce, przeczytajcie... Jakub Żulczyk, dla Ciebie te ciastka! Ciasteczka pyszne! Z dobrym składem, w porównaniu do lidlowskich Sasanek, które powinny być zdrowe, bo w końcu są z mąki owsianej a nie białej pszennej ;) Nie wierzmy wszystkiemu, co kusi(...)miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól. Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące. Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Musimy pamiętać o zachowaniu dość sporej odległości między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia trochę się "rozleją
bistro mamaPolecam Wam ten przepis, bo ciastka są rewelacyjne. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam chrupiące owsiane ciasteczka , a także trójkąty kruche ciastka Składniki: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (dałam włoskie i nerkowce) 220 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 łyżeczki soli szczypta zmielonych
O kuchni z uczuciemmiodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić(...)żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej twarde i chrupiące. Przechowywać w puszce. Smacznego
Obiad gotowyzabraknąć nam jakichś domowych smakołyków. Pierwszą z takich propozycji mogą być ciasteczka, przepis na nie znalazłam na blogu Justyny Tysia Gotuje , a tam jest istny raj takich owsianych ciasteczek, myślę że jak wpadniecie do niej to zostaniecie na dłużej :) A tymczasem przygotujcie kilka składników, jakieś suszone owoce np.śliwki, które poza smakowymi walorami suszone śliwki wspomagają trawienie(...)płatki, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, jajko i drobno posiekane śliwki. Zagniatamy ciasto. Z powstałej masy formujemy kulki większej od orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy 15 minut na złoty kolor
Życie zaczyna się w kuchnisłyszałam wiele pochlebnych opinii, czytałam masę wspaniałych komentarzy. Realia były całkiem inne... ale nie o tym miałam napisać ;). W oczy rzuciły mi się leżące na półce pudełeczka z małymi ciasteczkami o wdzięcznej nazwie CZAK-CZAK. Po powrocie postanowiłam spróbować swoich sił, znalazłam kilka przepisów typowo tatarskich i z tego ogromu zrobiłam jeden. Wyszło pysznie i niezaprzeczalnie bajecznie. Składniki(...)cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie migdały, orzechy włoskie i laskowe) chwilę razem to smażymy. Dodajemy do tego usmażone wcześniej ciasteczka i dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ciastka pokryły się mieszaniną miodu i bakalii. Całość wykładamy np na talerz, dociskamy tak aby tworzyło względną całość
Malinowe Pocałunkiwiórki wcześniej uprażyć na suchej patelni i dopiero wtedy dodać je do masy. Kolejno z masy wybierać porcje wielkości troszkę większej niż orzech włoski. Uformować kulkę, a następnie ją lekko spłaszczyć. Z podanych składników wyszło mi 18 ciasteczek o średnicy cm. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (opcja góra-dół
Kulinarne Przebojedodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy, gdyż ciasteczka troszkę się rozpłyną. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, aż się zarumienią. (inspiracja z przepisu kuchni Lidla) Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia