możliwe miksujemy bądź końcówkę ciasta wyrabiamy rękoma na plastyczną masę. Z uzyskanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego bądź ciut większe. Korek, bądź gwint z butelki obtaczamy w kakao i odbijamy kółko tworząc imitacje pieczarki. Tak gotowe ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź od razu na nim formujemy ciasta i pieczemy je w temp
W Moim Magicznym Domujednym ze straganów, sprzedawane są właśnie ciasteczka w kształcie rombów, przełożone mnóstwem orzechów i przepełnione aromatem cynamonu i miodu. Ciasteczka są bardzo słodkie, ale ich orzechowy smak i chrupiące warstwy, mocno "wciągają" i ciężko się oderwać :) Składniki: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości
Świat CiastaKulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego
Oryginalny smak/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: White Plate . (Ciastka lekko zmodyfikowałam i niektóre składniki podałam w innej mierze.) Nie skłamię jak napiszę, że są to jedne z najlepszych ciasteczek, które będę piekła do momentu, aż sama się nimi nie przejem. Nie wiem, czy to możliwe, bo ich smak naprawdę uzależnia i pozytywnie zaskakuje. Co prawda, należą do kategorii - niezbyt(...)końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić
Di gotujedigotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: pani malorny . Musiałam wykorzystać resztki masy krówkowej (pozostałości od sernika ) i przypadkowo trafiłam na ten o to taki przepis - l ekko go modyfikując. Ciasteczka okazały się rewelacyjne w smaku i od samego początku kusiły swoim karmelowo-czekoladowym, obłędnym zapachem. Posiadają zapieczony wierzch i lekko miękkie, niekiedy chrupiące, ale rozpływające się w ustach wnętrze. Nie wymagają(...)dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z grubo posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (*) Piekłam ciastka lekko i mocniej spłaszczone. Obie wersje są rewelacyjne. Te bardziej grubsze mają
Di gotujepowinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko.Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy 15-20minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozostaje już tylko przygotować herbatkę (ja wybrałam pomarańczową Earl Grey
Emcia PichciCiasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je według tego przepisu od lat i wszystkim bardzo smakują Są mięciutkie i pyszne… Składniki:1 kleik ryżowy bezsmakowy (190 g)1 kostkę margaryny (200 g)4 jajka1 szklanka cukru2 łyżki gęstej śmietany(...)dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić dżemem.Smacznego
Oryginalny smakmąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka) 90 g orzechów włoskich Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie
KucharzycaZrobione pierwszy raz i już wiem, że będą u mnie na stałej liście wypieków bożonarodzeniowych. Ciasteczka pachnące przyprawą, miodem i najeżone sporą ilością bakali. Po upieczeniu mięciutkie wręcz rozpływają się w buzi. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów w płatkach 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu płynnego wielokwiatowy z cynamonem(...)całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały kawałki. Orzechy i migdały również lekko rozdrobnić tak by pozostały drobne kawałki. Jajka zmiksować z cukrem miksując na wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę
Ala piecze i gotujekońcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę oraz pistacje. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka
Di gotujeczas temu pokazywałam Wam ciasteczka francuskie z gruszką , dzisiaj przyszedł czas na orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego, trochę orzechów i miód. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego płynny miód orzechy włoskie Orzechy rozłupać z łupinek
Codzienna kuchnia niecodziennaprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na ciasteczka powinno być gładkie i błyszczące. Wstawić do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, lub na 1i 1-2 godziny do zamrażarki. Porządnie schłodzone ciasto powinno być bardzo, bardzo twarde. Nabierać łyżeczką i formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nie spłaszczać bo nie popękają. Uformowane kuleczki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru(...)się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić. Przygotować biały lukier – białko roztrzepać widelcem i dodać cukier
Pink EnvelopeSkładniki: (na około 18 ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka (najlepiej z wiejskich jaj) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 21/2 łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia ciasteczek 200 g margaryny (miękkiej) 2 łyżeczki cukru cytrynowego (można zastąpić wanilinowym) twarda marmolada – u mnie wieloowocowa Jamar Przygotowanie: Margarynę (miękką) ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy(...)stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kuleczce robimy palcem wgłębienie. We wgłębienia nakładamy twardą marmoladę (u mnie mniej niż 1/2 łyżeczki na ciastko). Ciasteczka pieczemy około 25 minut do ładnego zarumienienia na środkowym poziomie piekarnika. Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószamy
Słodkie okruszkidodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek(...)ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 bardzo dojrzałe banany (mogę być brązową skórką) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka orzechów ziemnych
moj przepis na