prostu chciałam zjeść coś pysznego i udało się! Ten przepis musicie sobie koniecznie zapisać i zrobić takie ciasteczka! SKŁADNIKI: - 150 g otrąb - 30 g chia - 60 g posiekanych daktyli - 50 g mielony len - 60 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g masła orzechowego (takiego bez dodatku cukru) - 2 duże jajka -60 g olej kokosowy -2 łyżki mleka - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIklejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut
Walijskie PichceniePłaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można zwilżyć ręce w wodzie. Zachowajcie odległości pomiędzy ciasteczkami- troszkę urosną! Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 13 minut do ładnego zezłocenia. Gdy brzegi zaczną
Nastoletnie WypiekaniePyszne orzechowe ciasteczka - półkruche serca - uwielbiane u nas zarówno przez dzieci, jak i dorosłych - w sam raz na nadchodzące Walentynki - bo orzechy włoskie to przecież afrodyzjak :)SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to
Oryginalny smakwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne i mają miękkie, mocno czekoladowe wnętrze. Już podczas pieczenia kusząco pachną, a później... nie sposób zaprzestać na kilku sztukach! Strasznie wciągają! Czekolada cudownie roztapia się w ustach, a dodatek kokosa sprawia, że każde ciastko przyjemnie chrupie. (około 18 sztuk) 130g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska(...)składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-11 minut w 190 stopniach. (Powinny być
Di gotujePrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i zaczynają kusić już podczas ich przygotowania. Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku, a ta rozpływająca się w ustach biała czekolada... A zresztą co ja tu będę więcej pisać?! Sami spróbujcie! (około 16 sztuk) 1 szklanka mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru(...)końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić
Di gotujezdrowszej wersji. Naturalna słodycz bananów i żurawiny do tego moje ukochane płatki owsiane… Nic tylko jeść i to bez wyrzutów sumienia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. A takie ciasteczka możecie też bez obawy podać swoim pociechom. Moim bardzo smakują. Polecam Wam również moje owsiane batoniki domowe. Składniki: 2 większe banany (najlepiej dojrzałe, ale nie jest to konieczne) 1 szklanka(...)rodzynki). Znów mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki
Słodkie okruszkiRozpływające się w ustach, wilgotne, mocno czekoladowe ciasteczka brownie. Idealne dla miłośników czekolady. Najlepsze ze szklanką zimnego mleka :) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 50 g orzechów włoskich 60 g masła 2 jajka 130 g cukru 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 2 i 1/2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku(...)masę. Ciasto wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki mleczną czekoladą. Wstawić na 30-40 minut do zamrażarki. Nabierać łyżką schłodzoną masę i formować małe kuleczki (ciasto będzie się lepić) następnie lekko je spłaszczać Wykładać na blachę z papierem do pieczenia. Piec w temp. 175°C przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku
Słodka Strefawycieczkę mile wspominam, a ciasteczka zaczęłam wypiekać sama, do czego Was również zachęcam :) Ciasteczka: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 2 jajka 1 kostka margaryny ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 op. cukru waniliowego ½ łyżeczki soli 1 szklanka orzechów (mogą być mieszane: laskowe, włoskie, pekany) 200-300g czekolady (lub czekoladowe kropelki) Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie
Smakowy RajPamiętacie popękane ciastka czekoladowe ? Dzisiaj przedstawiam Wam ich cytrynową wersję. Czy lepszą...sami oceńcie :) Mocno schłodzone ciastka obtacza się w cukrze pudrze, który podczas pieczenia pięknie pęka na ciasteczkach. Musi je wypróbować! Składniki: (na ok. 20 sztuk) Ciasto: 50 g białej czekolady 2 łyżki masła 1 jajko 80 g cukru starta skórka z 1 cytryny(...)przygotowane ciasto schłodzić całą noc w lodówce. Rano: Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia urosną! Polecam użyć dwóch blaszek). Blaszkę z ciasteczkami wstawić na 30 minut do lodówki. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Każdą kuleczkę obtoczyć
Nastoletnie Wypiekaniedawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek. Tym razem(...)połączyć z suchymi składnikami. Jajka ubić lekko, wlać do reszty składników i wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Tych ciasteczek nie trzeba niczym dosładzać. Są pyszne od razu po upieczeniu. Cudownie pachną prażonym słonecznikiem. Dodatek owoców zapewnia
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do obtoczenia Ciasteczka: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, melasą lub syropem, imbirem, cynamonem, goździkami i kawą Inką na puszysto. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą i mieszamy do połączenia. Z ciasta toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Pieczemy
Poezja smakupszennej dla fanów masła orzechowego dla kochających ciasteczka Składniki: szklanka masła orzechowego - może być z kawałkami orzechów lub bez 1/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego 1 jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Z powstałej masy uformować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spłaszczyć(...)powstałej masy uformować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spłaszczyć dłonią lub widelcem. Włożyć do lodówki na ok. 15 minut, żeby je lekko schłodzić. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Z tej porcji otrzymamy ok. 15 sztuk ciasteczek , w zależności od wielkości kuleczek, które zrobimy
Mania Wypiekaniamożliwe miksujemy bądź końcówkę ciasta wyrabiamy rękoma na plastyczną masę. Z uzyskanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego bądź ciut większe. Korek, bądź gwint z butelki obtaczamy w kakao i odbijamy kółko tworząc imitacje pieczarki. Tak gotowe ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź od razu na nim formujemy ciasta i pieczemy je w temp
W Moim Magicznym Domu