Przepyszne trufle z orzechów włoskich , oblane czekoladą i posypane złotym, jadalnym pyłem. Jedne z moich ulubionych. Nadzienie jest kremowe, delikatne i mocno orzechowe. Niebo w gębie
Oryginalny smakPomysł na te ciasteczka powstał ze... chciwości ! Tak dokładnie ! Po prostu bardzo szkoda było mi wyrzucić posiekane orzechy laskowe, które zostały po robieniu nalewki orzechowej :) Zaczęłam więc się zastanawiać, kombinować, przeglądać co mam w szafkach, tworzyć... i w ten sposób powstały oto te smaczne, owsiano - orzechowe fit ciastka :) Zapach podczas pieczenia ... wspaniały ! Kto by pomyślał, że z niczego może wyjść(...)coś tak smacznego. Składniki: szklanka posiekanych orzechów laskowych (ale spokojnie mogą być inne - np włoskie) 3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki suszonej żurawiny 3/4 szklanki cukru 125 g masła o temperaturze pokojowej 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 kropli oleju migdałowego Przygotowanie: Sposób przygotowania tych ciasteczek jest bajecznie prosty i niesamowicie szybki
Taste Therapygórskich 120 g zmielonych płatków owsianych górskich 100 g stopionego (wystudzonego) masła 2 jajka 100 g cukru trzcinowego 100 mąki pszennej Dowolne bakalie: Orzechy pekan (włoskie), płatki migdałowe, żurawina suszona, orzechy nerkowca... Wykonanie: Orzechy, żurawinę i płatki migdałowe pokroiłam na drobniejsze cząstki. Do miski wsypałam płatki owsiane i cukier. Wymieszałam i dodałam pozostałe składniki: jajka, mąkę, masło i bakalie. Wszystkie(...)posmarowałam masłem. Nabierałam porcję masy i tworzyłam z nich kulki. Każdą z nich układałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem każdą kulkę spłaszczyłam widelcem. Kiedy blaszki zapełniły się ciasteczkami wstawiłam je do piekarnika na około 15 minut. Po upieczeniu wyłożyłam na kratkę do wystudzenia. Wspaniałe, chrupiące, a przede wszystkim zdrowe ciasteczka. Polecam. Teraz, na długie jesienne wieczory, kiedy usiądziecie
Kuchnia u Krysiskładniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego
Domowy Smak Jedzeniasię zdecydować, tyle smakołyków można z nim przygotować! Z pomocą przyszła moja córeczka Oliwka, dla której oczywiste było,że mam upiec ciasteczka ;) Troszkę pokombinowałam i upiekłam pyszne ciasteczka z dodatkiem czekolady i orzechów. Wg Oliwki są po prostu pychotne :) Wam też polecam. Robi się je błyskawicznie. W pół godziny mamy pyszny podwieczorek z filiżanką herbaty słodzonej lodowym cukrem kandyz też(...)garść siekanych orzechów włoskich Wszystkie suche składniki i zimną margarynę posiekać. Dodać jajko i zagniatać ciasto. Gdy ciasto będzie coraz bardziej zwarte wsypać posiekaną czekoladę i orzechy. Zagniatać aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy wałek grubości ok 5 cm. Kroimy na 1-centymetrowe plastry, które układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy
Smakołyki Asimogłam wykombinować, jak są zrobione i według jakiego przepisu. Aż tu masz! Nagle na przepis natknęłam się tutaj , a potem na blogu Glimmer Creations . Postanowiłam że też upiekę te ciasteczka:) Upiekłam... i nie żałuję! Są smaczne, ciekawe i takie zaskakujące! Składniki: 4 jaja; 250 ml oleju; 250 g cukru kryształu; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozgrzać do 180 o C. Z ciasta formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. By łatwiej było formować ciastka, dłonie należy natłuścić olejem. Kulki z ciasta należy układać na blaszce, robiąc przy tym odstępy między nimi około 2,5 cm. Do piekarnika wkładamy obie blaszki, jedna nad drugą. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut, w połowie czasu pieczenia należy blaszki zamienić miejscami
In my kitchennazywają się "ciasteczkami babci". Składniki na ciasto: 500 gramów mąki 1 kostka margaryny Kasi 7 żółtek ( a tutaj sposób na wykorzystanie pozostałych 5 białek - nie marnujmy ich... ) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na piankę: 2 białka 200 gramów cukru pudru Do dekoracji: 1 słoik dżemu truskawkowego 100 gramów orzechów włoskich (u mnie(...)mamy w łupinkach), układamy na czystej ściereczce i ubijamy tłuczkiem do mięsa Składniki na piankę ubijamy na sztywno - powstanie gęsta masa Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy... ... i foremką wykrawamy ciasteczka (usuwamy ciasto, które zostało po wycięciu ciasteczek, będziemy je jeszcze raz wałkować i wykorzystywać). Ja to robiłam foremkami o różnych kształtach - należy wówczas pamiętać, że musicie mieć liczbę parzystą tych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtrochę polewy z polewania ciasta więc wykorzystałam ją tutaj. Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki 2 żółtka 3 duże łyżki kakao łyżka cukru pudru 125 g masła szczypta soli polewa kakaowa lub rozpuszczona czekolada ok. 150 g orzechów włoskich w połówkach 3/4 słoiczka powideł śliwkowych Mąkę i kakao przesiać na stolnicę, wymieszać z solą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekoladowe batony czy ciasteczka zawierająće tonę cukru, można w 30 minut przyrządzić pyszne i zdorwe ciasteczka, które zaspokoją chęć na słodkości, nawet u tych dbających o linię :) Można do nich wrzucić wszystko na co mamy ochotę, ja zdecydowałam sie na morele, śliwki, rodzynki, orzechy włoskie, wiórki kokosowe i jabłko. Ale już mam pomysły na kolejne smaki :) SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk
DefinicjaSmakupisałam o mące ryżowej , ale powtórzę się... Mąka ryżowa jest mniej kaloryczna od pszennej i tym samym przygotowane z niej produkty są bardziej zdrowsze i lżejsze. Ciasteczka te idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. Smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące, a dodatek czekolady sprawia, że przyjemnie rozpływają się ustach. Spróbujcie, bo naprawdę(...)potrzeby dolać odrobinę mleka.) Z gotowego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej pieczone mogą stać się zbyt suche.) Produkty do ciasteczek można nabyć tu - klik
Di gotujeherbatniki, lecz samo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza. Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym ciastkiem. Polecam zrobienie podwójnej porcji, ponieważ ciasteczka są naprawdę kuszące, a poza tym świetnie nadają się do przechowywania w zamkniętym pojemniku. Kto się skusi? (około 23 sztuki) 220g mąki pszennej 180g cukru 140g masła orzechowego 100g(...)powstałej masy należy uformować kuleczki nieco mniejsze od orzechów włoskich. Każdą z nich osobno obtoczyć w cukrze, lekko spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach. (Nie dłużej, ponieważ będą zbyt twarde.) Ciasteczka ostudzić na kratce do pieczenia. (Początkowo będą miękkie
Di gotujerazem z mascarpone wymieszać na średnich obrotach. Jak masa zacznie gęstnieć dosypać ciasteczka (dłużcie sobie trochę do dekoracji 3-4 łyżki). Nie miksujcie za długo- tylko do uzyskania stabilnego kremu. Pralina orzechowa 25 ml wody 40 g cukru 40 g orzechów drobno pokruszonych(użyłam orzechów włoskich) 40 g czekolady deserowej 30 g kukurydzianych płatków śniadaniowych (pokruszonych) Wodę(...)patelnią trzymając za rączkę - nie mieszać - Następnie przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną olejem. Wystudzić. Wystudzone orzechy pokruszyć, następnie zmiksować na półpłynna masę- trochę to potrwa-. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać zmiksowane orzechy, oraz pokruszone płatki śniadaniowe. Na papierze do pieczenia narysować okrąg, odrobinę mniejszy od średnicy blatów biszkoptowych. Na tak przygotowany
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWitam Was po dość długiej przerwie! Z racji moich licznych wyjazdów w ostatnim czasie, miałam dość mało wolnego czasu i zaniedbałam Was. Lecz moim postanowieniem noworocznym
Be Fit Be StrongSkładniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 jajko 1 banan 50g żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Widelcem roztrzepujemy jajko. Następnie dodajemy płatki owsiane, rozgniecionego banan, żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na blachę z wyłożonych papierem do pieczenia formujemy (1 łyżka - jedno ciasteczko) ciastka. Pieczemy w 10 stopniach przez ok. 15 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiestanajdzie nas wielka ochota na małe co nieco. Dzięki temu wiem, że ciasteczka są idealne do dłuższego przechowywania. To co, znajdą się chętni na te małe pyszności? :)" Składniki115 g masła120 g cukru 3 jajka300 g mąkipłaska łyżeczka poszku do pieczenia75 g orzechów włoskich drobno posiekanych100 g gorzkiej czekoladyłyżka mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Do miski wrzucamy masło pokrojone na małe
Słodkie Przyjemności