ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów (strona:23/67)

Ciasteczka dyniowe z cynamonem 843

cieszyć się ich smakiem również w zimie, zwłaszcza w okresie świątecznym. Przechowywane w szczelnym pojemniku, mogą leżakować przez jakiś czas, bez utraty swoich walorów smakowych. Tuż po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie i rozpływające się w ustach, stygnięcie powoduje ich lekkie twardnienie, jednak nie takie jak w ciastkach kruchych, a bardziej jak w niektórych rodzajach pierniczków.Jako inspiracja posłużył(...)wyłożyć papierem do pieczenia- schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25g), formować kulki wielkości orzecha włoskiego- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowejobtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm- uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce 147

koniec zagnieć miękkie ciasto. Ciasto nabieraj łyżką odmierzając porcję, formuj w kulki (wielkości orzecha włoskiego). Obtocz w cukrze lekko dociskając. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając.   Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut.   Smacznego     Artykuł Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Orzechowo-karmelowe ciasteczka na waflach ryżowych 116

przypadku z orzechami w karmelu. Takie ciasteczka są też super sposobem na deser dla niezapowiedzianych gości. Orzechy w karmelu przygotujemy w kilka minut i w zasadzie gotowe :) opakowanie wafli Sonko Slim Wafle ryżowe z ryżem białym jaśminowym i kokosem 200 g różnych orzechów (użyłam włoskich, nerkowców, pekan i makadamia) 100 g cukru trzcinowego łyżka masła 200 g śmietanki 30% sól(...)cały czas mieszając. Gotujemy 2-3 minut aż zgęstnieje. Dodajemy orzechy i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wafle ryżowe pokrywamy orzechami w karmelu. Posypujemy niewielką ilością soli. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko.     Artykuł Orzechowo-karmelowe ciasteczka na waflach ryżowych pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Placuszki owsiane dietetyczne z jabłkiem 210

szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki kukurydzianej łyżka posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy do smażenia Przygotowanie : Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać, dodać miód, cynamon, olej, orzechy i mąkę, starte jabłko - dokładnie połączyć składniki Na koniec dodać płatki i jeszcze raz wymieszać dokładnie, odczekać około(...)spęczniały Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie, niewielkie placuszki na rumiano z obu stron. W oryginalnym przepisie znalezionym w "Poradach na zdrowie" ( Nr. 4 2015) z tych składników pieczone były ciasteczka w temp. 180 *C. Ja część też upiekłam, ale były tak kruche, że resztę postanowiłam usmażyć. Dla mnie takie były smaczniejsze

Proste Potrawy
Ma'amoul 116

stolnicy, aż osiągnie gładką konsystencję. Jeżeli ciasto będzie wyraźnie twarde należy dodać odrobinę więcej ciepłej wody i jeszcze raz je wyrobić. Składniki na nadzienie: 1,25 szklanki mielonych orzechów włoskich; 0,75 szklanki cukru pudru; 1 łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej; 2 łyżki oliwy; Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa(...)nadzienie będzie trochę sypka, pomimo dodatku oliwy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy w dłoniach na niewielki placek grubości 4-5 mm, układamy w foremce, napełniamy wgłębienie foremki nadzieniem i zalepiamy ciastem. Następnie uderzamy foremką w blat stołu lub stolnicy, tak by ciasteczko wypadło z foremki. Ciasteczka piec w 170st.C około 15 minut, aż delikatnie się zrumienią

In my kitchen
Ciasteczka orzechowo-dyniowe 180

miałam w domu gotową mieszankę na ciasto kruche, więc dodałam tylko trochę swoich składników, żeby ciasteczka były bardziej jesienne. Wyszły super. Składniki: mieszanka na ciasto kruche (użyłam Polskie Młyny z Mąki Szymanowskiej) 1 jajko 100 g masła 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki puree z dyni (wg  tego przepisu  ) 1 łyżka śmietany szczypta cynamonu Do mieszanki

talerz przyjemności
Sakiewki z orzechami 168

Ciasteczka są bardzo łatwe do przygotowania. W czasie pieczenia zapach ciastek unosi się po całej kuchni. Ciasteczka są kruche i rozpływają się w ustach.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła, 150g margaryny, 350g mąki, 5 żółtek, 1 łyżka śmietany 18%, Masa orzechowa: 150g orzechów włoskich, 3 białka, ½ szklanki cukru pudru, szczypta soli, Dodatkowo: cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1, Mąkę przesiewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka jeżyki 219

mniejsze kawałki nożem. Następnie zagniatam ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielę na kulki, nieco większe od orzechów włoskich. Spłaszczam je i formułuję w kształt jeżyków.  Blachę wykładam papierem do pieczenia Stella . [opinia: Papier jest dwustronnie powlekany, nadaje się jako podłoże do pieczenia ciasteczek, ale także i ciast. Jest też odpowiednio szeroki. Dzięki niemu nic nam nie przywiera. Cechuje się też

Kuchnia co dnia
,,Ule orzechowo- miodowe” 160

Orzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Na prośbę marki Garneczki.pl, powstały w mojej kuchni orzechowo- miodowe ule ;). Składniki: • 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki

Podróż w kulinaria
Tarta makowa 278

minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :)  * U mnie gotowa  masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele, daktyle i rodzynki

Plate of Joy
Marcepanowe ciasteczka z marmoladą 167

waniliowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,marmolada,3 łyżki mleka. Przygotowanie:   Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową. Ponownie zagniatamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i robimy dziurkę palcem na środku. W dziurkę wkładamy łyżeczką marmoladę. Ciastka układamy na blaszce

Aga w kuchni
Ciasteczka piernikowe z czekoladą 155

kogo: dla fanów kruchych ciasteczek dla nie lubiących pierniczków, a chcących upiec świąteczne ciasteczka dla czekoladowych łasuchów Składniki: 200g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych 190g mąki pszennej 1¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao 120g masła pół szklanki ciemnego brązowego cukru pół szklanki melasy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki cukru (do obtoczenia(...)minimum 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki, formować z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w białym cukrze. Kłaść na blachę w sporych odstępach, spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 160ºC przez około 12-15 minut. Po upieczeniu odczekać 5 minut i zdejmować z blachy. Ciasteczka będą popękane i będą pięknie błyszczeć od cukru - wyglądają jak posypane brokatem. Przepis jest lekko

Mania Wypiekania
Kokosane owsianki – chrupiące ciastka kokosowe z płatkami owsianymi 232

Kokosowo- owsiane ciasteczka na bazie białek. Oryginalny przepis pochodzi z książki ” Pyszne do pudełka ” autorstwa Grażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i proste przepisy. Ciasteczka są przepyszne, chrupiące, nie za słodkie. Zmieniłam nieco proporcje składników i dodałam drobinki gorzkiej czekolady. Na około 25 kokosanek potrzeba : 4 białka ( należy je ocieplić, wtedy szybciej się ubije piana) szczypta(...)około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić. Nie przeszkadza to jednak w uformowaniu kulek i spłaszczaniu. Ciasteczka wychodzą chrupiące. Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut

Niebieski kubek z kawa
popękane ciasteczka 580

lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde) i przy pomocy małej łyżeczki formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je obficie w cukrem pudrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 st. C przez ok. 10 -12 min. (nie za długo aby ciasteczka nie były za twarde). (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj

Domowy Smak Jedzenia
śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 116

grudnia będę dzielić się z wami całkiem nowymi przepisami w zimowej, świątecznej odsłonie. Będzie smacznie, kolorowo i pomysłowo ;) Dzisiaj dwa sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając  kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia" - 12.2011/ Kruche ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru

noteskulinarnyfiga